Kendinden bin kat ağır cisimleri kaldıran robot kas geliştirildi

Wyss Enstitüsü ve MIT'nin Bilgisayar Bilimi ve Yapay Zeka Laboratuvarı (CSAIL), kendi ağırlığının bin katını kaldırabilen robotik kaslar geliştirdi.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Harvard Üniversitesi’nin Wyss Enstitüsü ve MIT’nin Bilgisayar Bilimi ve Yapay Zeka Laboratuvarı (CSAIL) pazartesi günü yaptıkları bir açıklamayla, kendi ağırlığının bin katını kaldırabilen robotik kaslar geliştirdiklerini açıkladı. Basit nesneler, metal ya da plastikten üretildikten sonra üstleri sıvı ya da hava ile kaplandı. En dışta ise plastik ya da kumaştan yapılmış ‘deriler’ bulunuyor. Derinin içinde bir vakum oluşturulduğunda kas geriliyor, vakum serbest kalınca da kas gevşiyor. İskeletler farklı şekillerde katlandığında vakum kasları farklı yönlerde çekebiliyor.

Bu tarz yapılar konsept olarak çok da yeni değil. Araştırmacılar yıllardır, düşerse insanları ezmeyecek kadar yumuşak ve hafif, işe yarayacak kadar da güçlü robotlar üretmek için çalışıyordu. Ancak şimdiye kadar bu tarz robotlar genellikle güçlü olmak uğruna yumuşaklıktan ödün veriyordu. Bu ekibin malzemeleri origami gibi katlayıp bunları farklı hava ve su basınçları arasında hareket ettirerek geliştirdiği sistem sayesinde, etrafımızda tehlike yaratmadan çalışabilen robotlar görmemiz mümkün olabilir.

İmalatı şaşırtıcı derecede ucuz

Wyss Enstitüsünden Daniel Vogt adlı araştırmacı “Vakum tabanlı kasların yırtılma, arıza yapma ya da zarar görme ihtimali daha düşük. Ayrıca çalışırken uzamaları gerekmiyor o yüzden bu robotları, insan vücuduna giyilebilen diğer robotlarla entegre şekilde kullanmak da mümkün.” şeklinde konuştu. Bu yeni yapılar ayrıca şaşırtıcı bir şekilde ucuz. Hareket etmek için su ya da hava dışında bir şey kullanmayan robotlar sadece 10 dakika içinde ve 1 Dolar’dan daha ucuza imal edilebiliyor. (Tabii ki hareket için kullanılan vakumu yaratmak ya da basıncı değiştirmek için kullanılacak başka bir şey için bir maliyet olacaktır.) Bu buluş, bilim kurgu filmlerinde gördüğümüz robotları gerçek hayata aktarabilmemiz için yeni bir adım anlamına geliyor.

Kaynak: Quartz

Harvard Üniversitesi Wyss Enstitüsü ve MIT Bilgisayar Bilimi ve Yapay Zeka Laboratuvarı (CSAIL), kendi ağırlığının bin katını kaldırabilen robotik kaslar geliştirdi. Basit nesneler, metal ya da plastikten üretildikten sonra üstleri sıvı ya da hava ile kaplandı. En dışta ise plastik ya da kumaştan yapılmış 'deriler' bulunuyor. Derinin içinde bir vakum oluşturulduğunda kas geriliyor, vakum serbest kalınca da kas gevşiyor. İskeletler farklı şekillerde katlandığında vakum kasları farklı yönlerde çekebiliyor. Bu ekibin malzemeleri origami gibi katlayıp bunları farklı hava ve su basınçları arasında hareket ettirerek geliştirdiği sistem sayesinde, etrafımızda tehlike yaratmadan çalışabilen robotlar görmemiz mümkün olabilir. Bu yeni yapılar ayrıca şaşırtıcı bir şekilde ucuz. Hareket etmek için su ya da hava dışında bir şey kullanmayan robotlar sadece 10 dakika içinde ve 1 Dolar'dan daha ucuza imal edilebiliyor. (Tabii ki hareket için kullanılan vakumu yaratmak ya da basıncı değiştirmek için kullanılacak başka bir şey için bir maliyet olacaktır.)

2 Yorum

  • 1000 katı derken neye göre 1000 katı? Yani kas kısmı hava motoru her şey dahil halinin mi yoksa kas bölgesinin cm3 üne göre falan mı?

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği