Arşivden: İnsanlık için çalışan robotlar

Arşiv güzeldir diyerek, "insanlığa fayda için çalışan robotları" konu alan geçmiş haberlerimizden birkaçını derledik.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Dünya Halleri‘nde şu yazıya kadar tam 3 bin 784 içerik yayımlanmış. Bu hatırı sayılır genişlikteki arşivi değerlendirmek ve tozlu raflardaki faydalı içerikleri tekrar dikkatlere sunmak için “arşivden” serisine başlıyoruz. Belirli bir konuda derlenmiş 6 içeriği bulabileceğiniz serinin ilk halkası, insanlığa fayda sağlayan ve sağlaması beklenen robotlar. Detaylarını merak ettiğiniz haberlere, paragraf sonundaki tarihe tıklayarak ulaşabilirsiniz. “Ne oldu o iş, devam etti mi acaba” diye merak edip araştırmak ise sizin işiniz.

Stanford Üniversitesi tarafından geliştirilen yeni bir cihaz sayesinde acil durumlarda hayat kurtarmak çok daha kolay olabilecek. Çok küçük boşluklardan bile, büyüyen bir asma dalı gibi uzanabilen robot, arama kurtarma çalışmalarını hızlandırmayı ve kolaylaştırmayı amaçlıyor. çalıştırıldığında silindir şeklinde bir cihaz ileri doğru uzayarak molozlar arasında kendine bir yol buluyor. Ucuna yerleştirilen bir kamera, kurtarma ekibinin bölgeyi taramasını sağlıyor. (Temmuz 2017)

Japon araştırmacılar, çocuk bakma yükünü ailelerin üzerinden almayı amaçlıyor. RoHo Care adı verilen sistem, Japonya’da ciddi bir kriz haline gelen, çocuk bakıcısı bulma sorununu ortadan kaldırmak istiyor. RoHo Care bakım merkezlerinde bir yetişkin ve dört Or-B robot bulunacak. Bu ekip 60 çocuğa bakıcılık yapabilecek. (Şubat 2017)

Yine Japonya’nın Kyoto şehrinde faaliyet gösteren Spread, 2017’de tamamen robotlar tarafından yönetilecek bir çiftlik açacağını duyurdu. Robotların ilk uğraş alanı ‘marullar’ olacak. Günde 30 bin marul elde etmeyi hedefleyen şirket, 5 yıl içerisinde ise bu sayının 50 bine çıkmasını bekliyor. (Şubat 2016)

Lawrence Berkeley Ulusal Laboratuvarı’ndan (LBL) bilimcilerin denetimindeki 5 bin robot, uzaya ışıklar yansıtarak bugüne kadar görülmemiş bir harita oluşturacak. Yaklaşık 25 cm uzunluğunda ve parmak kalınlığındaki silindirik robotlar, 5 yıl boyunca galaksilere fiber optik kablolar doğrultarak gökyüzünün devasa bir üç boyutlu haritasını oluşturacak. Bu sayede, şu anki iki boyutlu haritalarımıza yeni bir boyut eklenecek. (Ağustos 2016)

MITSheffield Üniversitesi ve Tokyo Teknoloji Enstitüsü‘nden araştırmacılar, yutulduktan sonra vücudun içinde açılan ve midedeki yabancı cisimleri çıkarmak için kullanılabilen bir origami robot geliştirdi. Robot vücudun içine yerleştikten sonra dışarıdan manyetik alan ile kontrol edilebiliyor. (Mayıs 2016)

Son haber insanlık için hem fayda hem de tehdit içeriyor, bakış açınıza bağlı. [inlinetweet prefix=”” tweeter=”” suffix=””]Araştırmalar, önümüzdeki 30 yıl içinde tüm işlerin yüzde 50’sinin robotlar tarafından yapılacağını öngörüyor.[/inlinetweet] Bu da hem büyük bir işsiz ordusu hem de çalışmak zorunda kalmayan ve tam anlamıyla özgür olan bir toplum anlamına geliyor. Hangisine balıklama atlayacağımıza devlet politikaları karar verecek. (Mart 2016)

Dünya Halleri'nde şu ana kadar tam 3 bin 784 içerik yayımlanmış. Bu hatırı sayılır genişlikteki arşivi değerlendirmek ve tozlu raflardaki faydalı içerikleri tekrar dikkatlere sunmak için "arşivden" serisine başlıyoruz. Belirli bir konuda derlenmiş 6 içeriği bulabileceğiniz serinin ilk halkası, insanlığa fayda sağlayan ve sağlaması beklenen robotlar. Detaylarını merak ettiğiniz haberlere, paragraf sonundaki tarihe tıklayarak ulaşabilirsiniz. "Ne oldu o iş, devam etti mi acaba" diye merak edip araştırmak ise sizin işiniz.

Yorum Ekle

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği