Haftanın Özeti: 78

18 – 24 Nisan 2016 tarihleri arasında Türkiye ve dünyadan haber, site, yazılım, donanım, cihaz, video ve trendler.

Tasarım / İnovasyon

  • The Grommet sadece inovatif ürünleri satan bir niş e-ticaret sitesi (onu beğenen Gizetly‘yi de beğendi).
  • ‘Şeytan ayrıntıda gizlidir’ derler. Aynı şey tasarım için de geçerli. Kimi zaman farkında bile olmadığımız küçük detayların toplamı algımızda sabitlenen bir yer açıyor. Bu konuda saplantı derecesinde takıntılı markaların başında Apple geliyor. Business Insider sitesi 21 örneğini derlemiş.

a-breathing-sleep-light

  • Washington Üniversitesi Sensör Laboratuvarı’nda güç kaynağına bağlı olmadan havadan elektrik elde edebilen mini bilgisayar geliştirildi. WISP adı verilen cihaz kendisine gelen radyo dalgalarını yansıtarak dış dünyayla iletişim kurabilmesi bakımından bir ilk.

WISP poster-p-1-powering-the-internet-of-things-with-a-wireless-battery-free-computer

  • Şangay merkezli mimarlık ofisi 100architects, ABD / New York şehri gibi yapılaşmanın ve nüfusun yoğun olduğu bölgeler için yenilikçi bir tasarım geliştirdi. ‘Vertical Times’ (Dikey Zamanlar) adlı tasarım 55 metrelik çok katlı bir yapıdan oluşuyor. İlk iki katta çocuklar için park ve oyun alanları, bir üst katta dinlenmek isteyenler için hamaklarla bezeli bir alan, bir üstünde ökyüzünü seyretmek için özel bir kat ve son iki katta restoran, bar ve dükkanlar yer alıyor.

05_SQ-317hh56vltdz2hr89pmbcw

  • Sürgülü pencerelere özel geliştirilen Noria, adlı duvar tipi klima birkaç dakika içinde kurulabilen ve her yere taşıyabileceğiniz farklı bir sisteme sahip. 250 dolar.

https://www.kickstarter.com/projects/kurt/noria-cool-redefined

  • Fashion Week için Junya Watanabe tarafından tasarlanan kaban mobil cihazlarınızın şarj derdini ortadan kaldırıyor. Çünkü ısrt bölümünde yer alan güneş panelleri sayesinde cebinizdekileri şarj edebiliyor. Ama neden 2.000 euro?

solar-powered-junya-watanaba-coat-will-charge-iphone-1

  • Glowpear şehir hayatında yeşilden kopmamak isteyenlere özel bir saksı. Haznesine doldurduğunuz suyu, ektiğiniz bitki, meyve ve sebzelerin su ihtiyacına göre otomatik olarak kullanıyor. 89 dolar.

  • İçilebilir suya ulaşmak kimi şehirlerde bile zor. Fontus, kelime anlamıyla ‘havadan nem kaparak’ bunu gün ışığından elde ettiği enerjiyle filtre ederek yoğunlaştıran; dolayısıyla her an her yerde ihtiyacınız olan suyu üreten bir şişe. 250 dolar.

  • Meşhur Eames lounge koltuğunun farklı bir yaklaşım getiren El Purista adlı koltuk puro tiryakilerine özel tasarlanmış ayrıntılarıyla türünün ilk ve tek örneği.

El-Purista-Smokers-Armchair-01

  • Denizanası denizlerde pek makbul sayılmıyor. Peki bir ev akvaryumunda nasıl olur? Jellyfish akvaryumuyla denemek mümkün. 273 dolar.

  • İtalyan tasarımcılar UFO adını verdikleri, saatte 6.5 km hızla gidebilen iki katlı bir yüzen ev tasarladı. Görünüş olarak da UFO’ya benzeyen yüzen ev güneş enerjisi, rüzgar ve su tribünleri kullanarak çalışıyor. UFO’nun üst katında bir mutfak ve oturma odası bulunurken, camla kaplı alt katta duş ve yatak odası yer alıyor.

unidentifiedfloatingobjectG

  • Re-mastering terimine bazı müzik albümleri ve filmlerden aşina olmalısınız. Ses ve görüntüyü yeniden işleme ve optimum seviyeye getirerek iyileştirmek üstüne kurulu bu sistem Aftermaster Pro adlı aksesuarla her türlü içerik için mümkün hale geliyor. 150 dolar.

  • MI Guitar gitar öğreten bir gitar. Ve bunu şu ana kadar hiç akla gelmedik bir yöntemle gerçekleştiriyor. 300 dolar.

  • Öğrendikten sonra düşünmeye değer seçeneklerden biriyse Yamaha’nın TransAcoustic serisi. Hazır efektler ve gizli manyetik ile elektrikli ve akustik gitar keyfini tek bir enstrumanda toplamayı başarmış.

  • Pictar cep telefonlarının giderek daha maharetli hale gelerek fotoğraf makinalarını unutturan yapısını özel işlev düğmeleriyle destekleyerek yarı-profesyonel bir kayıt cihazına çeviriyor. 70 dolar.

https://www.kickstarter.com/projects/mymiggo/pictar-probably-the-best-iphone-camera-grip-ever-b

  • ABD Hava Kuvvetleri, manyetik ray üstünde daha önce kendisine ait olan hız rekorunu geliştirdi. Daha önce saatte 825 km olan rekor, son deney ile saatte 1.018 km’ye çıkarıldı.

  • Otonom toplu taşıma araçları üreticisi 2getthere, bu yılın sonuna kadar Singapur’da faaliyete geçmeye hazırlanıyor. Saatte 40 km hıza ulaşabilen, 24 kişi kapasiteli araçların üniversite kampüsü gibi kapalı alanlarda kullanılabileceği ifade ediliyor.

  • Çin Elektronik Bilim ve Teknoloji Üniversitesi tarafından geliştirilen bir sistem ülkedeki polis araçlarının hareket halindeyken 60 metre çapındaki insanlarının yüzlerini tarayarak anında suçlu eşgal veritabanıyla eşleştirmesini yapacak. Kurulan yapı araç saatte 120km hızla yol alırken dahi çalışabiliyor.

chinapolice

  • Nissan elektrikli otomobillerinin 5. yılı şerefine The Electric CARtoon adlı eğlenceli bir projeye imza attı. Elektrikli otomobillerini kullanan genç sürücülerin beyin dalgalarını okuyan bir cihaz yardımıyla, sürücünün düşünceleri yola yansıtıldı. Nissan’ın gelecekte zihin okuma teknolojisini, sürüş deneyimini daha keyifli hale getirmek için kullanabileceği düşünülüyor.

  • Fransız otomobil üreticisi Peugeot daha teknolojik ve sürücü odaklı yeni kokpit tasarımını tanıttı. 2012’den beri kullandığı i-Cockpit tasarımında radikal değişiklikler yapmayan Peugeot, özelliklerini daha teknolojik hale getirdi.

  • Otomobil üreticisi SEAT, Samsung ve SAP ile çalışarak otopark ücretini parmak izi ile ödemeyi sağlayan bir sistem geliştirdi. SEAT ayrıca otomobilin yanında değilken bile bir başkasının kullanmasına izin vermeyi sağlayan dijital anahtar paylaşım sistemini otomobillerinde kullanacak.
  • Otomobil yakıtı üreticisi Shell, kendi yakıtları ile uyumlu çalışması için mini bir şehir otomobili üretti. Project M adı verilen araç, 100 km’de 2.64 litre ile ortalama bir aile arabasının yarısı kadar yakıt tüketiyor.  Sadece 2,5 metre uzunluğunda olan Project M 1 şoför ve 2 yolcu olmak üzere toplam 3 kişiyi taşıyabiliyor.

  • Apple, Project Titan adı altında yürüttüğü kendi imzasını taşıyan otomobil çalışmalarının üretim ayağını Alman teknolojisiyle yürütmeyi istiyor. Hatta bunun için Berlin’in dışında kurulmuş bir ofisleri dahi var. Ancak gelen son haberlere göre iki Alman otomotiv devi Daimler ve BMW ile detaylarda anlaşma sağlanamadığı için köprüler atıldı.
  • Uzun zamandır Tesla’ya rakip olacak bir otomobil üretmeyi planladığını söyleyen Çinli LeEco şirketi, konsept aracı LeSee’yi basına tanıttı. LeSee’nin teknik özelliklerine fazla değinilmezken aracın diğer teknoloji ürünleriyle etkileşim halinde olacağına vurgu yapıldı.

  • Volvo 2025 yılına kadar 1 milyon elektrikli otomobil satmayı hedefliyor.

  • BMW’nin 1602e kodlu modelini hiç duydunuz mu bilmiyoruz. O dönemki pil teknolojisinin ‘yokluğundan’ dolayı gücünü 12 adet 12 voltluk aküden alan; sadece 2 adet üretilen gizli bir elektrikli araç prototipinden bahsediyoruz. Menzilinin sadece 60km olması mı yoksa potansiyelinin öngörülememesi mi kaderini çizdi bilinmez ama uzun yıllar markanın bu alana soğuk kalmasına yol açtığı da kesin.

  • Hoverboard olarak anılan araçlar infilak eden pilleriyle tedirginlik yaratsa da dünyanın her yerinde rekor satışlara imza atmaya devam ediyor. Bir yaratıcı zihinse bu aracı küçük bir eklemeyle Hovercart adlı bir forma dönüştürüyor (meraklısına yapım şeması dahi var).

  • Sivrisineklerden bulaşan öldürücü Zika virüsü ile mücadelede Tayland, milyonlarca motosikletin gezindiği sokaklarında MotoRepellent adlı girişimle farklı bir çözüm deniyor. Motosikletlerin egzost borularından püskürtülen sivrisinek öldürücüler sistemin temelini oluşturuyor.

https://vimeo.com/154717119

  • Gövdesi tamamen 3D yazıcı ile üretilen ilk hava aracı SULSA, Antarktika’da bir buzkıran gemisine yol göstermek için kullanılıyor. Bu yöntem gemiden kaldırılacak insanlı bir deniz helikopterinin kullanılmasına göre çok daha düşük maliyetli bir seçenek.

Diğer kategori başlıklarına aşağıdaki menüden ulaşabilirsiniz.

10 Yorum

  • Dr E-kitap okuyucu sorununu çözsün önce. Aldığımız kitapları kendi uygulamasında okuyamıyorsunuz. Şirketin tüm yetkili kişileri ayakta uyuyor bu konuda böyle bir saçmalık olabilir mi. Sonradan kalkmışlar sağda solda teknoloji konusu ile ilgili teknolojik yenilikler ile ilgili saçma sapan beyanatlar veriyorlar. Ya sen önce müşterilerine karşı saygılı ol. Müşteri hizmetlerini arıyorsun palavra dizboyu, işleminizi kaydı aldık yetkili kişilere söylicez 50 defa aynı yalan. Arzuhan yalçındağ paranın gücüyle CEO. Silikon vadisinde kapıdan içeri almazlar bu Şirketi yönetenleri ve kendisini. Şikayet var.com Gir bak hangi sorunları var şirketin ama nerede o anlayış. Parasını ödüyorsun kitap okuyamıyorsun. Üstüne üstelik müşteri hizmetleri dalga geçiyor.

  • Serdar hocam teşekkürler bu hafta için de;

    Özetteki ‘başarılı’ insanlar ÇOK kitap okur medium yazısını açtım, oradaki “16 Must-Read Business Books For 2016” linkine geçtim, orada TED Talks kitabını gördüm, yazarı Chris Anderson’ı babil.com’da arattım, “Bedava” isimli kitabını açtım kitap açıklamasını okuyordum ki, yazının sonuna bakınca ne görsem beğenirsiniz; sizin imzanız. Sizin radikal’deki bir yazınızdan alıntı sanırım. İnterneti parsellemişsiniz bütün yollar size çıkıyor :)

    • Parsellemek değil de ‘faydalı olma gayreti’ diyelim :) O kitap için özel olarak yazdığım bir metindi okuduğunuz. Ayrıca ‘Free / Bedava’ çok güzel bir kitaptır; umarım okuma fırsatı bulursunuz (Küçük bir bilgi daha: TED’in Küratörü Chris Anderson ile benim kitabına tanıtım yazdığım -WIRED dergisi eski Editörü- Chris Anderson farklı iki kişidir. O da aklınızda olsun).

      Selamlar.

  • Jetsons çizgi filmini anımsattı bana Vertical times isimli tasarım. Apartmanların aşağılarında da kirlilikten geçilmiyordu ve çöp yığınlarıyla doluydu. İsabetli bir tahmin olmuş, tabii diğer teknolojik tahminleriyle birlikte.

  • “Yapılan bir araştırmaya göre günde 1 adet yumurta yemek bebeklerin ilk 24 aydaki gelişiminde ihtiyaç duyduğu proteini sağlamak için yeterli” araştırmanın linkinde günde değil HAFTADA 1 adet yumurta olarak belirtilmiş. Enteresan

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği