3D yazıcı ile üretilen ilk uçak

Southampton Üniversitesi'nin 3D yazıcı ile ürettiği SULSA adlı uçak, Antarktika'da İngiliz Donanması'na ait bir buzkıran gemisine öncülük ediyor.

Haber Özeti

Tam Sürüm

İlk kez beş yıl önce açıklanan Southampton Üniversitesi Lazer Sinterli Hava Aracı (SULSA), dünyanın gövdesi tamamen 3D yazıcı ile üretilmiş ilk hava aracı olma özelliğini taşıyor. Küçük elektrikli uçak ilk kez Antarktika’da bir buzkıran gemisine yol göstermek amacıyla kullanılıyor.

SULSA’nın gövdesini oluşturan 4 ana parça, her bir parçayı kat kat kesme yöntemi ile üreten EOSINT P730 adlı makine ile üretildi. Parçalar oluşturulduktan sonra sadece birkaç dakikada birbirine takılabiliyor. Tabii motor ve elektronik aksamı da eklemek gerekiyor.

sulsa-3d-printed-plane-antarctica-2

Son ürün 3 kg ağırlığında ve kanat uzunluğu 2 metreyi buluyor. Saatte 161 km hıza ulaşabilen SULSA yaklaşık 10 bin dolara üretiliyor. Bu maliyet, bir saatlik bir deniz helikopteri uçuşundan daha ucuza geliyor.

Britanya’da geçen yaz yapılan test uçuşlarının ardından hava aracı geçtiğimiz günlerde Antarktika suları üzerinde kullanılmaya başladı. Saatte 100 km hızla 30 dakikalık uçuşlar yapan hava aracı, İngiliz Kraliyet Donanması’na ait HMS Protector adlı geminin geçebileceği yolları tespit etmede kullanılıyor. Otomatik pilotu da bulunan SULSA, bu görevde gemide bulunan bir bilgisayardan el ile kontrol ediliyor ve gemiye anlık video görüntüsü gönderiyor.

sulsa-3d-printed-plane-antarctica-4

Uçuşlar, hava aracının suya indirilmesi ve daha sonra gemi mürettebatı tarafından sudan çekilmesi ile son buluyor. Daha kısa uçuşlar ise tekrar gemiye indirilebilen bir drone kullanılarak yapılıyor. “Bu düşük maliyetli ancak oldukça faydalı deneme uçuşları, bu bölgede insansız hava araçlarının kullanımı açısından önemli bir adım oldu” diyen HMS Protector’ın kaptanı Rory Bryan “SULSA bana bu uygulamanın yolculuklarda kullanabileceğim oldukça etkili bir yöntem olduğunu gösterdi” şeklinde konuştu.

Gövdesi tamamen 3D yazıcı ile üretilen ilk hava aracı SULSA, Antarktika'da bir buzkıran gemisine yol göstermek için kullanılıyor. Bu yöntem gemiden kaldırılacak insanlı bir deniz helikopterinin kullanılmasına göre çok daha düşük maliyetli bir seçenek.

1 Yorum

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği