Haftanın Özeti: 78

18 – 24 Nisan 2016 tarihleri arasında Türkiye ve dünyadan haber, site, yazılım, donanım, cihaz, video ve trendler.

İnternet / Girişimler

  • Youtube 360 derece video konusunda bir adım öne geçmek için bu teknolojiyi canlı yayınlarda kullanmayı sağlayacak özelliği kullanıma sunuyor. Ayrıca bundan sonra üç boyutlu ses teknolojisi de Youtube videolarında kullanılabilecek. Böylece sanal gerçeklik daha gerçekçi olarak tecrübe edilebilecek.
  • Google Books uygulamasına karşı Yazarlar Derneği’nin açtığı temyiz davası da Pazartesi günü mahkeme tarafından reddedildi. Karar Yazarlar Derneği ve Telif Hakkı Birliği tarafından hayal kırıklığı ile karşılanırken Google karardan memnuniyetini dile getiren bir açıklama yayınladı.
  • Mahremiyetin yeniden keşfedildiği bu günlerde uçtan uca şifreleme özellikle iletişim uygulamalarından beklenen en temel özellik haline geldi. Whatsapp’in iki hafta önce bu şekilde hizmet vermeye başlamasının ardından 711 milyondan fazla kullanıcıya sahip Viber da uçtan uca şifreli iletişime geçti. Sistem Brezilya, Beyaz Rusya, İsrail ve Tayland’dan başlayarak birkaç hafta içinde tüm dünyada aktif hale geçecek.
  • Web tarayıcısı yarışında Chrome’la başa çıkmaya çalışan Opera, reklam engelleyiciden sonra VPN’i de tarayıcının standart özellikleri arasına ekledi. Şimdilik sadece geliştirici versiyonunda sunulan özellikle sınırsız ve ücretsiz VPN servisi eklentiye gerek kalmadan sunuluyor.

  • Facebook’un 27 Nisan’da açıklayacağı ilk çeyrek gelirlerinin öncesinde finans dünyasında olumlu bir hava hakim. Finans şirketleri hem ilk çeyrekte hem de yıl sonunda Facebook’un önceki tahminlerin üzerine çıkabileceğini düşünüyor. Özellikle Instagram’da yapılan değişiklikler ve Facebook’un önceden reklam için kullanmadığı servisleri üzerinden gelir elde etme çabalarının sonuç vereceği öngörülüyor.

3Q2015Revenue

  • Facebook çok takipçisi olan kullanıcılarına, kişisel hesapları için para kazanma ve istatistik toplama seçenekleri üzerine anketler yapıyor. Bu anketlerden çıkan sonuçlara göre yakın gelecekte Facebook üzerinden paylaşım yaparak para kazanmak mümkün olabilir.
  • 90 yaşını kutlayan Britanya Kraliçesi 2. Elizabeth sosyal medya hesaplarını yönetecek birini arıyor. Koşullar fena sayılmaz: aylık 16 bin TL maaş, yılda 33 gün izin. Detaylar ilanda.

Queen Elizabeth II

  • Facebook üzerinde yapılan kişisel paylaşımlarda son iki yıldır ciddi bir düşüş yaşandığı ortaya çıktı. Bu düşüşün sebebi olarak kullanıcıların gitgide genişleyen platformu kişisel paylaşımlar için yeterince samimi bulmaması gösteriliyor.
  • Tekelleşme iddialarıyla pek çok kez başı ağrıyan Google bu kez de Android sistemi üzerindeki uygulamaları sebebiyle dava edildi. Şirketin Android işletim sistemini kullanan telefon üreticilerini, kendi hizmetlerini varsayılan olarak sunma konusunda zorladığı ifade edildi.
  • Adı açıklanmayan bir Amerikan şirketi, sahte e-posta adresi ile iş anlaşması yapan dolandırıcılara yaklaşık 100 milyon dolarlık ödeme yaptı. Ödemenin yapıldığı banka, şüpheli para transferlerini fark ederek hesapta kalan 74 milyon doları dondurdu. Yetkililer kalan 25 milyon doları arıyor.
  • Hizmete 33 sahne profine kayıtlı 100 sanatçıyla başlayan İyi Sahne adlı girişim bugün 330 sahne profilinde bin 500’ü aşkın sanatçıyla yoluna devam ediyor. Etkinliklerinizi ihtiyaçlarınız, takviminiz ve bütçenize en uygun sanatçılarla zenginleştirmenin en çağdaş yolu. Aklınızda bulunsun.
  • LincSphere adlı mobil uygulama networking çağının İsviçre çakısı olma hedefini taşıyor. Kartvizitleri tarayıp rehbere ekleme, ek notlar tutma, belirlenen periyodlarla iletişim kurma gibi ağ kurma ninjalarının ‘ölüm yıldızı’ da denebilir.

  • “Son dövme diye bir şey yoktur” derler. Ve her bir dövme fikri beraberinde sinsi bir soruyu akla getirir: nasıl görünecek? Ink Hunter adlı mobil uygulama yaptırmak istediğiniz dövmenin yaptırmak istediğiniz yerde nasıl görüneceğini simüle ediyor. Asıl soru hala geçerli: o dövmeci bunu böyle yapabilecek mi?

  • Artık çoğu kullanıcının yönlendiricisi sosyal ağlara dönüştü. Fakat kullanmasını bilen için yer imleri (bookmarks) hala epey yük kaldırıyor. Stash adlı hizmet sık ziyaret ettiğiniz ya da referans adına kaydettiğiniz sayfaları kendine has yapay zekayla birleştirerek organize etmenizi kolalylaştırıyor. Slack ile senkronizasyon, otomatik etiketleme ve (varsa) takımınızla paylaşma gibi işlevlere de sahip.
  • ODTÜ mezunu Deniz Dündar tarafından kurulan Türkiye merkezli Vocsreen, dünyada her an 2 milyar kişinin öğrenmek için çabaladığı İngilizceyi benzersiz bir yöntem kullanarak; ‘film yıldızlarının ağzından’, video tabanlı öğretmeyi hedefliyor. Şu an 30 çalışana sahip şirket 1 milyon 300 bin kullanıcıya sahip. Dahası 18 ülkenin eğitim kategorisindeki uygulama listesinde 1. sırada (Android ve iOS uyumlu).

  • Web sayfalarında reklam engelleme son dönemlerin en hararetli konularından. Google Chrome web tarayıcısı için geliştirilen Add Art eklentisi sayfalardaki banner reklamları sanatçılar tarafından oluşturulmuş görsel hikayelerle değiştiriyor.
  • Kullanıcı adı ve şifrelerin yerini alma konusunda bir doğrulama seçeneği de Sonikpass. Onaylama için sesimizi kullanıyor.
  • Kasım ayında ikinci döneminin sona ermesiyle ABD Başkanlığı koltuğunu terk edecek Barack Obama’nın seçim zaferinde sosyal medyanın ne kadar rol oynadığı malum. Ancak 2009’dan bugüne sosyal medyada da, kullanıcı sayılarında da ÇOK şey değişti. Önümüzdeki seçimlerde çok daha etkin rol oynayacağına kesin gözüyle bakılan bu ağların sanılanın aksine demokrasiyi yok ettiğini düşünenler de var. Göstergeler dünyasına alternatif bir bakış.
  • İstanbul’daki 38 üniversiteden bin 88 öğrencinin katılımıyla yapılan araştırma, öğrencilerin sosyal medyada en çok eski sevgililerini takip etmek için sahte hesap açtığını ortaya koydu.

Diğer kategori başlıklarına aşağıdaki menüden ulaşabilirsiniz.

10 Yorum

  • Dr E-kitap okuyucu sorununu çözsün önce. Aldığımız kitapları kendi uygulamasında okuyamıyorsunuz. Şirketin tüm yetkili kişileri ayakta uyuyor bu konuda böyle bir saçmalık olabilir mi. Sonradan kalkmışlar sağda solda teknoloji konusu ile ilgili teknolojik yenilikler ile ilgili saçma sapan beyanatlar veriyorlar. Ya sen önce müşterilerine karşı saygılı ol. Müşteri hizmetlerini arıyorsun palavra dizboyu, işleminizi kaydı aldık yetkili kişilere söylicez 50 defa aynı yalan. Arzuhan yalçındağ paranın gücüyle CEO. Silikon vadisinde kapıdan içeri almazlar bu Şirketi yönetenleri ve kendisini. Şikayet var.com Gir bak hangi sorunları var şirketin ama nerede o anlayış. Parasını ödüyorsun kitap okuyamıyorsun. Üstüne üstelik müşteri hizmetleri dalga geçiyor.

  • Serdar hocam teşekkürler bu hafta için de;

    Özetteki ‘başarılı’ insanlar ÇOK kitap okur medium yazısını açtım, oradaki “16 Must-Read Business Books For 2016” linkine geçtim, orada TED Talks kitabını gördüm, yazarı Chris Anderson’ı babil.com’da arattım, “Bedava” isimli kitabını açtım kitap açıklamasını okuyordum ki, yazının sonuna bakınca ne görsem beğenirsiniz; sizin imzanız. Sizin radikal’deki bir yazınızdan alıntı sanırım. İnterneti parsellemişsiniz bütün yollar size çıkıyor :)

    • Parsellemek değil de ‘faydalı olma gayreti’ diyelim :) O kitap için özel olarak yazdığım bir metindi okuduğunuz. Ayrıca ‘Free / Bedava’ çok güzel bir kitaptır; umarım okuma fırsatı bulursunuz (Küçük bir bilgi daha: TED’in Küratörü Chris Anderson ile benim kitabına tanıtım yazdığım -WIRED dergisi eski Editörü- Chris Anderson farklı iki kişidir. O da aklınızda olsun).

      Selamlar.

  • Jetsons çizgi filmini anımsattı bana Vertical times isimli tasarım. Apartmanların aşağılarında da kirlilikten geçilmiyordu ve çöp yığınlarıyla doluydu. İsabetli bir tahmin olmuş, tabii diğer teknolojik tahminleriyle birlikte.

  • “Yapılan bir araştırmaya göre günde 1 adet yumurta yemek bebeklerin ilk 24 aydaki gelişiminde ihtiyaç duyduğu proteini sağlamak için yeterli” araştırmanın linkinde günde değil HAFTADA 1 adet yumurta olarak belirtilmiş. Enteresan

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği