Haftanın Özeti: 78

18 – 24 Nisan 2016 tarihleri arasında Türkiye ve dünyadan haber, site, yazılım, donanım, cihaz, video ve trendler.

Bilim / Yazılım / Donanım

  • 2010 yılında dönemine kıyasla oldukça yenilikçi özelliklerle hayata geçen Kanada kökenli e-kitap okuyucusu Kobo, Türkiye’de D&R üzerinden satışa sunuldu. Kobo’nun mevcut arşivinin yanısıra D&R’ın e-kitap arşivi de artık bu cihaz üstünden okunabilecek. Türkiye’de KoboTouch 2.0 (329TL), KoboGloHD (429TL) ve su geçirmez özellikli KoboAura H2O (649TL) modelleri seçenekler arasında.

  • Japon OryLab şirketi, insanların başka bir ortamda bulunan robotu avatar gibi kullanarak aynı anda başka bir ortamda bulunmasına olanak sağlıyor. OriHime adı verilen robot aracılığıyla konuşulabiliyor ve robotun 10 farklı hareketi ortamda bulunanlarla iletişim kurmak için kullanılabiliyor.

https://youtu.be/Dr5qAVhtD3U

  • Apple geçtiğimiz yıl kendi ürettiği ürünlerin geri dönüşümünden 1 tonun üzerinde altın ve 3 tonun üzerinde gümüş elde etti. Yaklaşık üçte ikisi geri dönüştürülen cihazlardan elde edilen altının piyasa değeri 40 milyon dolar civarında.

  • Apple video oynatım uygulaması QuickTime’ın Windows versiyonu için yeni güncelleme yayınlamayacağını açıkladı. Ancak uygulama bir süre önceden ortaya çıkan ciddi güvenlik açıklarına sahip. Apple’ın Windows platformundakilere tavsiyesi net: Quicktime’ı silin!
  • Aksiyon kamerası kategorisinin yaratıcısı GoPro, borsaya açılmasının ardından ummadığı kadar kötü bir performans sergiliyor. Bu sıkıntılı dönemi aşmak için çıkışı ise yeni ürünlerde arıyor. Son dönemin en hararetli konularından sanal gerçeklik (virtual reality / VR) üretimi için geliştirdiği Omni adlı ürünü 6 GoPro Hero4 kamerasının alüminyum bir kasada birleşiminden oluşan 5 bin dolarlık bir set. Firmanın bu yeni cihazını yaygınlaştırmak için devreye aldığı bir diğer yenilik de VR video paylaşım platformu. Örnek videolar gayet iştah kabartıcı.

  • Android’in yeni sürümü Android N sanal gerçekliği destekleyecek.
  • Dünyanın en gizemli girişimi olarak adlandırılan artırılmış gerçeklik şirketi Magic Leap, ürününün kabiliyetlerini tanıttığı yeni bir video yayınladı. Videoda artırılmış gerçeklik hayatımıza girdiğinde nasıl bir sabah geçireceğimiz anlatılıyor.

  • iPhone 7’nin bile piyasaya çıkmasına aylar varken, 2017’de çıkması planlanan iPhone 7S için iddialar ortaya atıldı. Yeni modelde kablosuz şarj özelliği, arka kasanın değişmesi ve OLED ekran gibi özellikler bekleniyor.
  • Yüz milyonlarca cihazda hizmet veren ve dolayısıyla yüz milyonlarca kişinin gündelik rutininde yer alan Apple’ın mobil işletim sistemi iOS’in bir sonraki sürümü de meraklıları tarafından heyecanla beklenen detaylar arasında. Mac Stories sitesinden Federico Vitcci bu beklentiye yönelik fikirlerini şaşırtıcı derecede ayrıntılı ele almış; hatta grafik olarak uygulamış. Hiç de fena görünmüyor.

  • Cep telefonlarına takılan ekstra lenslerde yepyeni bir seçeneğimiz daha var: Snooperscope. Android ve iOS uygulamasının yardımıyla kızılötesi ışınıyla gece görüşü özelliği sunuyor. 140 dolar.

  • Microsoft tarafından satın alınan Minecraft dünya çapında her gün 10 bin yeni kullanıcı edinerek daha önce çok az oyunun yakaladığı bir başarıya ulaşıyor. Oyunun eğitim amaçlı bir versiyonunu yayınlamaya hazırlanan Microsoft, Minecraft ile çocuklara programlama öğretilebileceğini düşünüyor.

  • Sürekli düşen PC satışları bu cihazların üreticileri kadar neredeyse hepsinin içine bir çip yerleştiren Intel gibi bileşen üreticilerini de vuruyor. Mobil alanda bir türlü istediği başarıyı yakalayamayan mikroişlemci pazarının lideri Intel yeni stratejisini şeylerin interneti (internet of things) ve bulut depolama ve bilişim (cloud storage / computing) üstüne kurguladı. Bunun çalışanlar için anlamı oldukça acı olacak zira firma toplam işgücünün yüzde 11’ine denk gelen 12 bin çalışanını işten çıkartma kararı aldı.
  • Genetik devrimi sayesinde biyolojimizi yeniden programlayabileceğiz. Nanoteknoloji sayesinde molekül ve atom seviyesinde düzenleme yapabileceğiz. Robotlar sayesinde insanlıktan daha büyük bir zeka yaratabileceğiz. Bunlar Google’ın yapay zeka stratejilerini de geliştiren Fütürist Ray Kurzweil‘in yakın geleceğe yönelik beklentilerinden sadece birkaçı.
  • Günümüzün pil teknolojisinin tek sorunu asla yetmeyen şarj kapasiteleri değil. Çok sık cihaz değişimi yaşadığımız için fark edilmeyen daha büyük bir dertleri var: en fazla 5 ile 7 bin kez şarj edilebiliyorlar. Her gün şarj edilen bir cihaz için bu 19 yıla karşılık geliyor. Neredeyse her 2 yılda bir yeni bir telefona geçildiği düşünülünce bu süre fazlasıyla uzun geliyor ancak örneğin çok daha uzun bir süre hizmet vermesi beklenen -uydu gibi- bir uzay aracında bu süre oldukça kısıtlayıcı kalıyor. California Üniversitesi tarafından icat edilen ve bu hafta tanıtılan yeni pil platformuysa yüz binlerce kez şarj edilebiliyor.
  • Felçli hastalarının beyin dalgalarını, omurgaya iletmeden uzuvları çalıştırmayı başarabilen bir teknoloji geliştirildi. Bu çözümde hastanın beynindeki çip ile beyin dalgaları bilgisayar yardımıyla kol kaslarına iletilerek kolunu kullanabilmesi sağlanıyor.

  • ABD’li araştırmacılar katılımcıların farklı görsellere verdiği tepkilere dayanarak beyin izlerini çıkarmayı başardı. Önceden çıkarılan beyin izlerinden görsele bakan kişinin kim olduğu yüzde 100 başarı ile tespit edildi. Bu çözümün kimlik doğrulama alanında çok daha kusursuz bir seçenek olacağına kesin gözüyle bakılıyor.

  • Stanford Üniversitesi hacminin 100 katına kadar esneyebilen, kendi kendini iyileştirebilen ve elektrik akımı ile uyarıldığında geleneksel kas gibi işlev görebilen polimer tabanlı bir yüzey icat etti. İstenen her formda üretilebilen yüzey yapay deri / doku olarak da hizmet verebiliyor.

  • Almanya’da eğitim veren Johannes Gutenberg ve Friedrich-Alexander üniversitelerinin ortak çalışması sonucunda sadece tek bir atomdan oluşan ısı motoru üretildi. Termal enerjiyi (ısıyı) harekete çeviren motor elektrik ile ısınıp laser ile soğutuluyor.
  • Uzaya fırlatıldığı 1998 yılından bu yana dünyanın 400 kilometre tepesinde dönüp duran ve 17 farklı ülkeden astronot ve bilimciyi ağırlayan Uluslararası Uzay İstasyonu‘na (ISS) ilk ‘genişleyebilir’ yaşam modülü eklendi.

Diğer kategori başlıklarına aşağıdaki menüden ulaşabilirsiniz.

10 Yorum

  • Dr E-kitap okuyucu sorununu çözsün önce. Aldığımız kitapları kendi uygulamasında okuyamıyorsunuz. Şirketin tüm yetkili kişileri ayakta uyuyor bu konuda böyle bir saçmalık olabilir mi. Sonradan kalkmışlar sağda solda teknoloji konusu ile ilgili teknolojik yenilikler ile ilgili saçma sapan beyanatlar veriyorlar. Ya sen önce müşterilerine karşı saygılı ol. Müşteri hizmetlerini arıyorsun palavra dizboyu, işleminizi kaydı aldık yetkili kişilere söylicez 50 defa aynı yalan. Arzuhan yalçındağ paranın gücüyle CEO. Silikon vadisinde kapıdan içeri almazlar bu Şirketi yönetenleri ve kendisini. Şikayet var.com Gir bak hangi sorunları var şirketin ama nerede o anlayış. Parasını ödüyorsun kitap okuyamıyorsun. Üstüne üstelik müşteri hizmetleri dalga geçiyor.

  • Serdar hocam teşekkürler bu hafta için de;

    Özetteki ‘başarılı’ insanlar ÇOK kitap okur medium yazısını açtım, oradaki “16 Must-Read Business Books For 2016” linkine geçtim, orada TED Talks kitabını gördüm, yazarı Chris Anderson’ı babil.com’da arattım, “Bedava” isimli kitabını açtım kitap açıklamasını okuyordum ki, yazının sonuna bakınca ne görsem beğenirsiniz; sizin imzanız. Sizin radikal’deki bir yazınızdan alıntı sanırım. İnterneti parsellemişsiniz bütün yollar size çıkıyor :)

    • Parsellemek değil de ‘faydalı olma gayreti’ diyelim :) O kitap için özel olarak yazdığım bir metindi okuduğunuz. Ayrıca ‘Free / Bedava’ çok güzel bir kitaptır; umarım okuma fırsatı bulursunuz (Küçük bir bilgi daha: TED’in Küratörü Chris Anderson ile benim kitabına tanıtım yazdığım -WIRED dergisi eski Editörü- Chris Anderson farklı iki kişidir. O da aklınızda olsun).

      Selamlar.

  • Jetsons çizgi filmini anımsattı bana Vertical times isimli tasarım. Apartmanların aşağılarında da kirlilikten geçilmiyordu ve çöp yığınlarıyla doluydu. İsabetli bir tahmin olmuş, tabii diğer teknolojik tahminleriyle birlikte.

  • “Yapılan bir araştırmaya göre günde 1 adet yumurta yemek bebeklerin ilk 24 aydaki gelişiminde ihtiyaç duyduğu proteini sağlamak için yeterli” araştırmanın linkinde günde değil HAFTADA 1 adet yumurta olarak belirtilmiş. Enteresan

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği