Apple ortalama 6 ayda bir yeni bir iPhone modeli üretiyor. Teknolojinin gerisinde kalmak istemeyen kullanıcılar eski iPhone’larını yenisiyle değiştiriyor. Peki eski cihazlara ne oluyor? Haftanın Özeti serisini takip edenler 74. sayımızda paylaştığımız Apple’ın geri dönüşüme özel geliştirilmiş robotu Liam’ı hatırlayacaktır.
Videoda, Liam adlı robotun iPhone’ları parçalarına ayırdığı ve her bir parçayı yeniden kullanım için hazırladığı görülüyor. Cihazın içinden lityum, kobalt, alüminyum, bakır, gümüş ve altın gibi madenler çıkıyor. Bu madenlerin yeniden kullanılması hem doğanın korunmasına hem de Apple’ın tasarruf etmesine olanak sağlıyor. Öyle ki, Apple geçtiğimiz sene yeniden kullanım için parçalarına ayırdığı iPhone, iPad ve Mac’lerden toplam 1 tonun üzerinde altın çıkardı. Cihazlardan çıkarılan altınların toplam değeri yaklaşık 40 milyon dolar.
Altın hem yüksek iletkenliği hem de paslanmaya karşı dirençli olması sebebiyle elektronik cihazlarda tercih ediliyor. Gümüş hem daha iyi bir iletken hem de daha ucuz olmasına rağmen daha kolay bir şekilde paslanabildiği için bazı alanlarda tercih edilmiyor. iPhone’larda altın genellikle kamera için kullanılıyor.
Apple geçtiğimiz yıl toplam 40 tonluk elektronik atığı geri dönüşümden geçirdi. Bu atıkların yaklaşık üçte ikisi yeniden kullanıma uygun. Apple geri dönüşümden bir tonluk altının dışında 10 bin ton çelik, 5 bin ton plastik, 6 bin ton cam, 2 bin ton alüminyum, bin 500 ton bakır ve 3 ton gümüş elde etti. Bu da Apple’ın kelimenin tam anlamıyla çöpten servet çıkardığı anlamına geliyor. Apple sitesinden yaptığı açıklamada geri dönüşüme çok önem verdiklerini ve ürünlerdeki geri dönüşüm oranının yüzde 100’e çıkarmayı amaçladıklarını belirtti.
Geri dönüşüm konusunda kafası karışık olan bütün firmalara bir ibret belgesi olarak duyurulur.
Yorumunuz: