Haftanın Özeti: 74

21 –27 Mart 2016 tarihleri arasında Türkiye ve dünyadan haber, site, yazılım, donanım, cihaz, video ve trendler.

Tasarım / İnovasyon

  • Sanal gerçeklikten 3D yazıcılara kadar yeni dönemin birçok trendi 3 boyutlu tasarımı temel alıyor. Ancak3 boyutlu tasarım ve modelleme genellikle güç kullanımlı yazılımlara muhtaç. iPad tabletlerde çalışan Gravity Sketch adlı ücretsiz uygulama bunu olabilecek en kolay hale getiriyor.

  • OLO kendi deyimiyle cep telefonundan gücünü alan ilk 3D yazıcı. Apple ya da Android telefonunuzla çektiğiniz fotoğraflar ya da oluşturduğunuz 3D tasarımları telefonunuzun ışığını kullanarakbir obje olarak basıyor. Kesinlikle ilginç.

  • Performans sporcularına yönelik ürünleriyle tanınan UnderArmour,tasarım yazılım ve çözümleriyle tanınan Autodesk ile birlikte Fusion 360 üstünde geliştirilip3D yazıcılarla üretilecek yeni bir ayakkabı serisitanıttı.

6a017c3334c51a970b01b8d1aa8aa2970c

  • GE’ye bağlı faaliyet gösteren ve bünyesinde mühendis, tasarımcı ve girişimcileri barındıran FirstBuild oluşumu IndieGoGo sitesinde kitle fonlama ve kitle kaynak akımlarını birleştiren Cold Brew Design Challenge adlı yenibir yarışma başlattı. 30 bin dolar ödüllü yarışmada amaç Pique adıyla hayata geçecekbir soğuk kahve markası için tasarım fikirlerigeliştirmek. Ortaya çıkacak ürün ardından IndieGoGo sitesinde fonlamaya çıkacak.

  • Oyuncak üreticisiFisher-Price geleceğin çocukları ve ebeveynlerini nelerin beklediğini öngören bir video yayınladı.Ebeveynliğin Geleceği adlı projede ekranların yerini hologramların alması öngörülüyor.

  • Türkiye’de durum nedir bilemiyorum ancak ABD’de bir süpermarkette satın aldığınız meyveler ortalama 14aylık oluyormuş. Dolayısıyla sağlıklı beslenme adına alınan bu gıdalar özünde bütün vitemin ve minerallerini kaybetmiş şekerli liften öte bir şey olmuyormuş. Market zinciri Target ise MIT Üniversitesi’nden bilimcilerle Food + Future coLAB girişimiyle bu durumu tersine çevirmek için çalışmalar yürütüyor. Meraklısı için detayları ve sonuçları uzun bir Fast Company dosyasında.

  • Alman INFARM firması ürettiği ‘Kräuter Garten’ adlı ürün ile herkesin kendi sebzelerini yetiştirmesini sağlamak istiyor. Dikey, topraksız tarım yöntemini kullanan ürün yerden, sudan ve kimyasallardan tasarruf sağlıyor. Ürünü Berlin’deki bir markete yerleştiren firma, müşterilere dünyanın en taze sebzelerini satın alma imkanı veriyor.

infarm

  • Sony’nin fütüristik ürünlerini geliştiren Future Lab tarafından tanıtılan ‘Interactive Tabletop’ adlıçözümü hemen her yeri ve şeyietkileşimliyüzey ve bileşenlere çeviriyor.

  • IndieGoGo’da beklediğinin 10 katı fon toplayanTriton dünyanın ilk yapay solungacı. Yani bizleri aynen balıklar gibi sualtında (oksijen tüpü olmadan) nefes alabilmemizi sağlıyor.Şarjlı pili 4,5 metre derinliğe kadar 45 dakika boyunca suyun altında bir balık özgürlüğünde kulaç atmamızısağlıyor. Şaka gibi (ve 300 dolar).

https://www.youtube.com/watch?v=IyrQc1Z4g3Y

  • ABD’li mühendisler hem suda hem havada gidebilen bir drone üretti.Paslanmaya karşı dayanıklı olarak üretilen drone tuzlu suda aylarca kalabiliyor.

  • Aerotain firmasının Skye adlı ürünü bir dizi drone’u (insansız hava aracı) dev bir gökyüzü kamerasına çeviriyor. Tek şarjla 3 saate kadar havada kalabilen araç 30 metreye kadar yükselebiliyor. Korkutucu olduğuna da şüphe yok.

  • Snitch ise uçan kameralı drone’u paylaşım çağının selfie tutkunlarına bir çözüm olaraksunuyor. ‘Hiç umulmadık açılardan’bir albüm için eşsiz.

static1.squarespace

  • Selfie’lerinde farklı tatlar arayanlara en ilginç çözümlerden biri de MIT Üniversitesi’nin Haloadlıkonsepti. fotoğraf çekimi sırasında yüzünüze farklı açılardan ışık vurarak ‘like’ sayısında dramatik artışlar vaad ediyor.

  • Kıyafetlerin ışıkla kendi kendisini temizlemesini sağlayan bir madde üretildi.Bu maddeye daldırılan kıyafetler organik lekeleri 6 dakikada yok edebiliyor.
  • Flexwarm bir mont. Ama farklı bölgelerinin farklı sıcaklıklara ayarlanabilme özelliğiyle diğer hiçbir monta benzemiyor.Taşınabilir batarya ile çalışanFlexwarm’un her bölgesi 65 santigrat sıcaklığa kadar -cep telefonundaki uygulamayla- ısıtılabiliyor.

flexwarm-smart-jacket-3

  • Harvard Üniversitesi’nden bir grup geliştirdiği gümüş alaşımıylaelektrik akımından tetiklendiğinde şeffaflığını kaybeden cam geliştirdi. Bu ‘akıllı’ camlar güneşe karşı otomatik filtreleme yapabilmenin yanısıra mahremiyet gerektiren camlarda esneklik sağlayabilecek.
  • Halo Neuroscience adlı girişim beyne düşük voltajlı elektrik vererek sporcuların performansını artırmasını sağlayan bir kulaklık geliştirildi.Halo adı verilen kulaklık beynin motor korteksine müdahale ederek nöronları hızlandırıyor ve fiziksel öğrenmeyi kolaylaştırıyor.

halo-sport-on-surfacejpg

  • Havacılık şirketi Boom, süpersonik (sesten hızlı) yolcu uçuşlarını geri getirmeyi amaçlıyor. Geliştirdiği40 kişilik uçak konseptiylesüpersonik uçuşları Business Class fiyatına çekmeyi planlayan şirket ilk test uçuşunu2017’de yapacak.

boom supersonic

  • ABD Savunma Bakanlığı’nın başladığı dünyanın en büyük hava aracı projesini İngiliz şirket HAV bitiriyor.Her türlü zeminde iniş ve kalkış yapabilen hava aracının turizm ve kargo amaçlı kullanılması planlanıyor.

  • 20 otomotiv üreticisi önüne çıkan engellerdeotomatik fren yapma özelliğini bütün modellerinde standart olarak sunmak üzere anlaştı.
  • Akıllı araç teknolojisini 4-5 yıl içerisinde tamamlamayı hedefleyen Ford’un ilk etapta satış yerine kiralama yöntemini kullanabileceği düşünülüyor. Hedefbu teknolojiyi zenginlerin tekelinden çıkarıp kitlelere yaymak.

ford-fusion-hybrid-autonomous

  • İsviçreli otomotiv şirketi Micro Mobility Systems AG tarafından geliştirilenMicrolino kodlu model, BMW’nin 1955 – 1963 yılları arasındasattığı sıradışıotomobil modeli Isetta’nın çizgilerini elektrikli otomobil teknolojisiyle birleştirmiş. Yeni bir Smart olur mu dersiniz? (10 bin euro).

  • Samsung’un reklam ajansı Leo Burnett ve Motosiklet Yarışçısı Edo Mossi ile birlikte geliştirdiğikonsept, motosiklet sürücülerinin cep telefonuyla etkileşimi sürüş güvenliğini olumsuz etkilemeden gerçekleştirebilmesinisağlıyor.

  • Güvenlik noktalarında cep telefonlarını x-ışını cihazından geçirmeme konusunu bir daha düşünmemiz gerekebilir. Zira Ideal Conceal adlı tabancakapalı olduğu zaman geleneksel bir akıllıtelefonu formunu alıyor. 400 dolar.

ideal-conceal

  • Cep telefonu demişken; bu haftaki Apple lansmanında tanıtılan iPhone sökme robotu Liam, şapka çıkartacak kadar zekice ve maharetli. Geri dönüşüm denen şeyin anlamlı olabilmesi için ne denli çaba gerektirdiğinin de ispatlarından biri (cihazı tamamen söküp ayırması 11 saniye sürüyor).

Diğer kategori başlıklarına aşağıdaki menüden ulaşabilirsiniz.

16 Yorum

  • amirim saatleri ayarlamadınız galiba, bu hafta bir saatlik gecikme söz konusu :)

  • Twitter’ın faydasından ziyade zararı oldu insanlığa. En büyük faydası eleştiri ve kınamaları toplamak iken zararını bu günkü örgütlerin iletişim kaynağı olması.

  • Radikal kapanacağına göre, orada yayınlanan yazılarınızı kişisel sitenize taşıyacak mısınız? Örneğin Estonya’nın dijital devrimi ile ilgili yazısınıza bağlantı vermiştim. Radikal kapanınca o link kırılacak. Bu konuda herhangi bir önleminiz olacak mı?

    • O yazıların kopyaları bende var ancak başka bir yere taşıma fırsatım olur mu bilemiyorum. Dahası bu çok da faydalı olmaz. Zira o siteye birçok link yer alıyor olmalı. Diyelim ki ben kendi yazılarımı bir yerlere aktardım (Google da taradı ve kabul etti ve Radikal’de bulamayan Google’a girdi, aradı, buldu ve okudu) ama geri kalanlar ne olacak?

      Dijitalin sonsuzluk ve hiçliği aynı anda temsil etme durumuna güzel örneklerden biri daha.

  • Abi 3D baskının gelişimi hızlanmışken sorayım. Kendimiz evimizde, plastik sandalye ve tuvalet terliği yazdırabilecek miyiz?

  • Merhaba.. Android ve ios uygulamaları için bir bölüm yapmayı düşünüyor musunuz? İşe yarar ya da ilginç uygulamalar gibi.

  • Dünya parmak izi ile ödemeyi desteklerken ülkemize mevzuat tersine gidiyor. Parmak izi ile mobil uygulamasına girilebildiği için takdir ettiğim bankam, “ülkemizde uygulanan bankacılık düzenlemeleri çerçevesinde 28 Mart’tan itibaren parmak izi teknolojisinin mobil uygulamalarına girişte kullanılamayacağını” SMS yoluyla iletti.

    Bence bu da bu haftanın önemli bir gelişmesiydi.

  • yapay solungaç olayı iyiymiş. :) telefon görünümlü silah olayı da bir o kadar kötü :( (bir insan, böyle silahlar tasarlarken kendini nasıl motive ediyor hala çözemedim).

  • Merhabalar,

    Sanırım bu haberin linkini unutmuşsunuz.

    Konuyu kapatmadan bilgilerimiz arasında yer alsın: Brüksel neden terörle bu kadar anılır oldu, şüphelilerin tamamının Molenbek bölgesinden olması bir tesadüf mü? İlgilisi için Vox güzel bir derleme yapmış.

  • Amirim “Konuyu kapatmadan bilgilerimiz arasında yer alsın: Brüksel neden terörle bu kadar anılır oldu, şüphelilerin tamamının Molenbek bölgesinden olması bir tesadüf mü? İlgilisi için Vox güzel bir derleme yapmış.” maddesinde link yok sanki.

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği