ABD ordusuna denizaltı drone’u

ABD’li mühendisler su altından havalanıp uçuşa geçebilen drone geliştirdiler. Drone askeri keşif görevlerinde kullanılabilir.

Yayın tarihi:

Kategori:

John Hopkins Üniversitesi‘nden araştırmacılar, hem havada hem de su altında gidebilen bir drone geliştirdiler. Yüzeyin yüzlerce metre altında çalıştırılabilen drone, bir su altı istasyonundan ya da denizaltından harekete geçebiliyor. Cihaz hafif, ucuz ve basıya dayanıklı olması için 3 boyutlu yazıcı kullanılarak üretildi. Ana bileşenler su geçirmez bir bölmede tutulurken, dışta kalan motorlar ve diğer elektronik aksam, paslanmaya karşı koruyan maddeyle kaplandı. Drone bu tasarımı sayesinde aylarca tuzlu suyun içinde kalıp sonra sorunsuzca çalışabiliyor.

Uzun süre ABD Deniz Kuvvetleri için hem denizaltı hem de insansız hava aracı projelerinde çalışan John Hopkins Uygulamalı Fizik Laboratuvarı mühendisleri, gelen talepler doğrultusunda, hem suda hem havada gidebilecek bir cihaz yapmaya karar verdiklerini ve sonuç olarak bu prototipi ortaya çıkardıklarını belirttiler. Drone’un tam olarak ne amaçla kullanılacağına dair net bir bilgi vermeyen proje ekibi “Pek çok farklı görevde kullanılabilir” demekle yetindi. Efsanevi deniz canavarı Kraken‘den esinlenilerek CRACUNS (aşınmaya dayanıklı, gizli, insansız hava ve deniz sistemi) adı verilen cihazın özellikle keşif görevlerinde ordunun işine yarayabileceği tahmin ediliyor.



Bir yanıt

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir