Robot avatar OriHime

Japon robot şirketi OryLab'in ürettiği OriHime adlı robot, başka bir ortamda bulunan birisi tarafından internet üzerinden kontrol edilebiliyor.
  • Japon OryLab şirketi, insanların başka bir ortamda bulunan robotu avatar gibi kullanarak aynı anda başka bir ortamda bulunmasına olanak sağlıyor.
  • OriHime adı verilen robot aracılığıyla konuşulabiliyor ve robotun 10 farklı hareketi ortamda bulunanlarla iletişim kurmak için kullanılabiliyor.

Orihime

Bir Japon girişimi OryLab, dizüstü bilgisayar ekranı boyutunda bir uzakta bulunma (telepresence) robotu geliştirdi. Robota, sevgilisini yılda sadece bir gün görebilen bir tanrıçanın hikayesini anlatan eski bir Japon efsanesinden esinlenilerek OriHime adı verildi. OriHime aracılığıyla ortamda bulunmayan kişiler, internet üzerinden robotu kontrol ederek robotun bulunduğu yerdeymiş gibi konuşup hareket edebiliyorlar.

Bir mikrofon aracılığıyla internet üzerinden gelen sesi ortamda bulunanlara aktarabilen robot ayrıca 10 farklı hareketle konuşmacının tepkilerini de aktarabiliyor. Bu hareketlerin arasında onaylamak için başı yukarı aşağı sallamak ya da itiraz için başı sağa sola sallamak bulunuyor. Robot ayrıca küçük kollarını da yukarı aşağı ve sağa sola hareket ettirebiliyor. OriHime bu hareketleri başarıyla yapsa da bu kadar sevimli bir robotun öfkeli ya da ciddi görünmesi pek mümkün değilmiş gibi duruyor.

https://www.youtube.com/watch?v=Dr5qAVhtD3U

OryLab şimdiye kadar robottan 100 adet üretti ve bunların 50 tanesini aylık 30 bin yene (yaklaşık 750 lira) kiralık olarak verdi. Şirket robotları satmaktansa kiralamayı tercih ediyor. Şirketin finans yöneticisi Yuki Akirahime, yazılım sürekli geliştirildiği için kiralama yöntemini tercih ettiklerini belirtti. İlerleyen dönemde robotun aylık kirasının 10 bin yen (250 lira) civarına düşürülmesi hedefleniyor.

Şirketin CEO’su Kentaro Yoshifuji uzakta bulunma robotu fikrini, hastalanıp üç yıl boyunca okula devam edemediği dönemde bulmuş. Yıllar sonra Akirahime ile tanıştığında onun da aynı sebeple altı ay boyunca okuldan uzak kaldığının öğrenen Yoshifuji robot üzerine çalışmaya başlamış. Hastalık dönemini anlatan Akirahime “O dönemde ABD’de bir konuşma yapmaya davet edilmiştim. Bir alter ego’m olsa benim yerime oraya giderdi, ben de hastaneden konuşmayı yapardım diye düşünmüştüm.” diyerek benzer bir fikre sahip olduğunu belirtti.

Cihaz sadece hastalar için değil, belirli bir zamanda birden fazla yerde bulunması gereken kişiler için de tasarlanmış. OryLab robotun iş görüşmelerinde ya da yukarıdaki örnekte olduğu gibi konferanslarda konuşma yapmak için kullanılabileceğini söylüyor. Aslında bu yöntem daha önce kullanıldı. ABD’de gizli devlet belgelerini açıkladıktan sonra hakkında tutuklama kararı olduğu için ülkeye giremeyen Edward Snowden, davet edildiği TED konuşmasını tekerlekli bir ekran aracılığıyla yapmıştı.

1 Yorum

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği