Google Books sonunda kazandı

Yazarlar Derneği tarafından telif haklarını ihlal ettiği gerekçesiyle dava edilen Google Books pazartesi günü son davayı da kazandı.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Google 2004 yılında araştırma kütüphanelerinden aldığı milyonlarca kitabı taramaya başlamıştı. Google Books adıyla kullanıma sunulan bu proje ile herhangi bir konuda referans göstermek amacıyla araştırma yapıyorsanız, o kitabın ilgili kısmını Google’dan görüntüleyebiliyorsunuz. Pek çok yazar bu uygulamanın telif hakkı kanunlarına aykırı olduğunu ve kitap satışlarına balta vuracağını savunmuştu.

Google daha sonra Yazarlar Derneği (Authors Guild) ile davalık oldu. Federal mahkeme uygulamada telif haklarına yönelik bir ihlal bulunmadığına karar verdi. Bunun üzerine Yazarlar Derneği davayı temyiz mahkemesine taşıdı. Pazartesi günü açıklanan kararda, federal mahkemenin almış olduğu kararın değiştirilmesine gerek duyulmadığı ifade edildi ve böylece dava sonuçlanmış oldu.

Kayıp mı kazanç mı?

Daha önceden alınan kararda Google’ın uygulamasının kitapların dönüşümsel bir kullanımı olduğunu ve kitaplar için bir alternatif oluşturmayacağı belirtilmişti. Kararın açıklanmasının ardından Yazarlar Derneği’nden hayal kırıklığı belirten açıklamalar yapıldı. “Bugün yazarlar büyük bir kayıp yaşamıştır” diyen Yazarlar Derneği Başkanı Roxana Robinson’a Telif Hakkı Birliği’nden de destek geldi.

Telif Hakkı Birliği (Copyright Alliance) Yöneticisi Keith Kupferschmid “Temyiz mahkemesi davayı reddederek dönüşümsel kullanım tanımlarını oldukça genişletmiştir. Bu durum yazarları ve tüm telif hakkı sahiplerini olumsuz etkileyecektir.” diye konuştu.

Google ise açıklamasında bu görüşlerin tam tersini savunarak, Google Books uygulamasının dijital çağda okurlar için bir katalog görevi gördüğünü ve kitap satın almak isteyenlere alternatif yöntemler sunarak satışlara katkıda bulunduğunu dile getirdi.

Google Books uygulamasına karşı Yazarlar Derneği'nin açtığı temyiz davası da Pazartesi günü mahkeme tarafından reddedildi. Karar Yazarlar Derneği ve Telif Hakkı Birliği tarafından hayal kırıklığı ile karşılanırken Google karardan memnuniyetini dile getiren bir açıklama yayınladı.

Yorum Ekle

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği