Haftanın Özeti: 67

1 - 7 Şubat 2016 tarihleri arasında Türkiye ve dünyadan haber, site, yazılım, donanım, cihaz, video ve trendler.

Tasarım / İnovasyon

Yenilikçi hizmetler, yaratıcı tasarımlar, icatlar.

  • Susan Kare ismi size tanıdık gelmeyebilir. Fakat 1983 yılında çalışmaya başladığı Apple’da ve ardından açtığı kendi ofisi altında tasarladığı binlerce ikondan birkaçına mutlaka denk gelmiş olmalısınız. Kare’nin Layers Tasarım Konferansı kapsamındaki konuşması bu efsane tasarımların ilginç öykülerini içeriyor (mesela Apple’daki ‘OK’ tuşu aslında ‘Do it’ olarak düşünülmüş ancak yanlış okuyanlar olduğu için vazgeçilmiş).

  • Tasarımcılara özel bir etkileşimli test: renklerin psikolojisi (Kromantizm).
  • Dünyada en çok taklit edilen oyuncakların başında LEGO geliyor. Peki hayatımıza ilk olarak 1949 yılında giren LEGO’nun da bir taklit olduğunu söylesek ne düşünürdünüz? Çünkü durum aynen böyle. Aşağıdaki videoda da örneğini göreceğiniz 1947’de İngiliz Kiddicraft tarafından üretilen seri bu konseptin gerçek miladı durumunda. Fakat esinlenmenin başlangıç noktasının Kiddicraft olduğunu da söylemek mümkün değil. Zira olay 1934’lere kadar gidiyor.

  • Evarobot, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Teknoparkı’nda faaliyet gösteren İnovasyon Mühendislik tarafından üretilen tamamen yerli bir robot. Modüler tasarımıyla birçok farklı amaç ve koşulda kullanılabiliyor. Üstündeki 6 farklı algılayıcı ile amaca yönelik programlanabiliyor.

evarobot

  • Japonca’da ‘Nerede?’ anlamınan gelen Doko, Türkiye’de geliştirilen bir akıllı bileklik. Lokasyon, hareket, nabız, ve sıcaklık ölçümünün yanısıra temassız ödeme ve eşleştirdiğiniz telefona yönelik bilgileri yansıtma işlevlerine de sahip. Kullanım senaryoları arasında öğrenci yoklamasından geçiş kontrolüne kadar eğitimden sağlığa birçok seçenek yer alıyor.

  • Hydra Light pile gerek duymadan 25 sene boyu hizmet veren bir fener. Benzerlerinden en büyük farkı enerji üretmek için deniz suyu kullanması.

4b4cbd_3516ac247235481aa240c478b1ee20e6

  • Kanada / Saskatchewan Üniversitesi tarafından geliştirilen bir yöntemle elektronik bileşenlerden altın madenini doğaya saygılı ve çok daha düşük maliyetli bir yöntemle ayrıştırmak mümkün hale geldi. Yeni yöntem 100 litre suyla 1kg altını 47 dolar maliyetle ayrıştırıyor. Mevcut yöntemler aynı oranda altını ayrıştırmak için 1.070 dolar maliyetle 5 ton su tüketiyor.

stephen-foley

  • Kyoto merkezli Spread şirketi dünyanın robotlar tarafından işlenecek ilk çiftliği kurma hazırlığında. Bu teknik mahsulü arttırma ötesinde insan, enerji ve su giderinden tasarruf sağlayacak.

⑦検査

  • Akıllı telefonunuza bağlanan LinkSquare adlı bir aksesuarla aldığınız ilacın sahte olup olmadığını anlamanız mümkün.

https://youtu.be/Quoh8O_5oeY

  • Flo adlı akıllı termometre beden ısısını ölçebildiği gibi bulunduğunuz odanın; hatta biberondaki sütün dahi sıcaklığını ölçebilmenizi sağlıyor. Telefonunuzdaki uygulamasıyla hepsini bir zaman çizelgesinde takip edebiliyor; hatta belirli sıcaklıklara yönelik senaryolar dahi oluşturabiliyorsunuz.

  • Güney Afrika Üniversitesi tarafından geliştirilen akıllı lens kan şekerinizi sürekli ölçerek arttırılmış gerçeklik ile gözünüze yansıtıyor.
  • Dış iskelet (exoskeleton) denince akla ilk bilim kurgu filmlerindeki süper kahramanlar geliyor. Oysa artık onları gerçek hayatta görmek ve kullanmak da mümkün. SuitX’in geliştirdiği Phoenix kişisel kullanıma özel seçeneklerden sadece biri.
  • Pura Scents, Kickstarter’da başlattığı projeyle akıllı oda spreyi fikrini hayata geçirmeyi hedefliyor.

https://youtu.be/YOxRN_E3V8Q

  • TAPP, dünyanın parmakiziyle çalışan ilk asma kilidi. Anahtar taşıma / unutma ya da şifre unutma derdine son. 92 dolar.

  • ​DAQRI Smart Helmet iş güvenliğini ve verimini yükseltmeyi hedefleyen bir ‘akıllı baret’. Talimatları ve iş bilgilerini gerçek zamanlı olarak aktaran ekranı ile karmaşık sistemlerin görselleştirilmesine imkan tanıyor. Çalışanların konumunu takip edilen DAQRI ile işçilere daha güvenli ve verimli bir çalışma alanı sağlanabiliyor.

https://youtu.be/qIU456jtkmw

  • Threadsmiths tarafından geliştirilen Hydrophobic adlı yeni bir kumaş teknolojisi lekeyi daha en başında ‘reddederek’ en kararlı mücadeleyi yürütüyor. İlginç.

  • MuConnect sürekli şarj etmek zorunda kaldığımız cihazları mıknatıslı bir kablo ile çözebilmemizi sağlıyor. 20 dolar.

  • BSRD LLC tarafından geliştirilen turborocket adlı yeni nesil motor 3 farklı motor teknolojisini birleştiren yapısıyla hava ve uzay seyahatini yepyeni bir noktaya taşıyacak. Motorun farklı modlarla çalışabilme yeteneği normal bir jet olarak kalkan uçağın dilediği zaman ses hızını aşmasını sağlayacak moda geçmesi mümkün oluyor.

  • Airbus’ın uzay yolculukları için geliştirdiği 25,6 metre kanat açıklığına sahip Perlan 2 adlı planör Eylül ayında öngörülen 90 bin feet (27,4km) yüksekliğe tırmanmayı deneyecek.

Perlan-at-Altitude-1-1200x600

  • Sürücüsüz araçlarda hep bireysel örneklere denk geliyoruz ancak nimetleri daha çok toplu taşımada ortaya çıkacak gibi görünüyor. İngiltere ve Hollanda şimdiden kısa rotalarda belli gruplar için sürücüsüz toplu taşıma araçlarını denemeye başlıyor.

IMG_2541

  • Uganda, Afrika kıtasının ilk güneş enerjisiyle çalışan otobüsünü geliştirecek. 37 koltuklu araç Kiira Motors mühendisleri tarafından yine Uganda’da hizmet veren Makerere Üniversitesi ortaklığıyla geliştirilecek. Tek şarjla 80km menzile ulaşacak araç elektriğin olmadığı anlarda güneş ile şarj olabilecek.

3905-ugandabus

  • Elektrikli otomobil yarışlarına evsahipliği yapmaya hazırlanan Hong Kong 3 milyon dolarlık bir projeyle yollarını geliştirecek.
  • 1980’li yılların efsane aracı DeLorean geçen hafta anlattığımız üzere yeniden üretim lisansını kazanmasının ardından sıfır kilometre örneklerle tekrar yollara çıkmaya hazırlanıyor. İş ciddiye binmiş olacak ki bu hafta bir reklam filmi bile yayınladı.

https://www.youtube.com/watch?v=HjJF5u0Ii_4

  • Motosikletlere yönelik The Smart Turn System adlı yeni sinyal sistemi sürüş karakteristiğinize göre otomatik çalışan ve duran sinyal ikazları oluşturuyor. Yüzlerce parametreyi incelehttps://www.youtube.com/watch?v=quEpgqZN6hoyerek karar veren sinyal kontrol ünitesi hemen her motosiklete uygulanabiliyor. 149 dolar.

  • Hindistan’da üretilen Bajaj V model motosiklet tam bir ‘küllerden yeniden doğma’ hikayesi. Hammaddesini görev süresi dolduğu için hurdaya çıkarılan ülkenin kendi üretimi ilk uçak gemisi INS Vikrant‘tan almış. 150cc motorlu araç 12 beygir güç üretiyor.

  • Hayallerimizdeki uçan araba konseptine Terrafugia TF-X ile bir adım daha yaklaşıyoruz. Geliştirici firma TF-X modeli için Federal Havacılık Kurumu’ndan test uçuşu onayı aldı.

  • Tesla’nın Kurucusu Elon Musk’ın hayaliyle ortaya çıkan Hyperloop, süper hızlı yeni bir ulaşım seçeneği ortaya çıkartmayı hedefliyor. Bu çabaya yönelik açılan yarışmanın sonucu bu hafta belli oldu ve MIT Üniversitesi birinciliği aldı.
  • İsviçreli araştırma enstitüsü EPFL tarafından geliştirilen robot kol insan elinin baş ve işaret parmaklarının karmaşık hareket ve kavrama yöntemlerini taklit edebiliyor. Kas ve sinirleri taklit eden 5 katmanlı yüzeyi elektrot ve silikondan oluşuyor. Kendi ağırlığının 80 katını kaldırabilen kol, yumurta, kağıt ve su dolu balon gibi farklı hassasiyetlere sahip cisimleri zarar vermeden kavrayabiliyor.

  • Adobe’nin iPad ile kullanmak üzere geliştirdiği alüminyumdan mamul dijital kalem ve cetveli 178 dolar etiketle tasarımcılara makul bir seçenek sunuyor.

  • DİKKAT: Gelişmeler burada bitmiyor! Diğer kategori başlıklarına aşağıdaki menüden ulaşabilirsiniz.
Etiketler:

16 Yorum

  • Selamlar;

    Şöyle bir geri okuma yapmak istiyorum; ben zaten hafta içi değişik olan gündemimden “kaçanların” bilgisine ulaşmak için buraya başvuruyorum. Benim habere ulaşma davranışımı tersine çevirip bunun yerine bana haberi/gündemi/satır başlarını özetleyen ve sunan diğer platformlar (ekşi, haber sitesi uygulamaları, 140journos v.b. gibi ) sebebiyle şu an hazırlamakta olduğunuz rehberin yeni denediğiniz yöntemle değil daha önce uyguladığınız “hafta özeti” yöntemiyle yeterli ilgiyi göreceğini düşünüyorum. Tüm enerjisini kullanıcı profiline uygun haberleri seçerek sunmak için harcayan bu platformlarla -en azından sadece bir kişi olarak benim düşüncemde- rekabet etmenizin tek yolu; şu an sadece sizin yaptığınız hafta derlemeleri. Sorduğunuz için emeğinize karşılık bir sorumluluk olarak eleştirilerimi sundum. Bilginize.

  • “Hindistan’da 2 milyar vatandaşın henüz bir banka hesabı bile yok” >> Hindistanin bugünkü nüfusu 2 milyarin cok altinda

  • tek kelimeyle mükemmel, her tek başına bir dergi oldun artık, ilk haftadan beridir takip ediyorum, müthiş bir hizmet…
    Bayılarak okudum yine…bu hizmetlerinin karşılığı olarak Uçan araba çıkarsa bir tane alıp ilk sana bi tur vericem söz…

  • sizce bitcoin tarzı şeylere yatırım yapmalı mıyız ? son bir kaç gundur dusunuyorum bu ise girsemmi diye ( ilk çıktığı zamanlarda umursamamistim geçen zamanda neden o işe girmedim bende hala anlamış değilim)

  • Hafta sonu özetleri şeklinde kalması taraftarıyım.Hafta içi okuduğumuz haberleri tekrar okumuş oluyoruz.Bir de haftalık özetleri bitirmemiz bir haftayı buluyor.Ben içerik olarak nasıl başladıysanız öyle devam etmenizden yanayım.Selamlar.Emeğinize sağlık

  • Sizi radikal deki ilk günlerinizden beri takip ediyorum ancak özellikle bu projenizi çok severek destekliyorum. İngilizce bilmeyen hedef kitlenin oranını bilmiyorum, enerjinizi onlara dönük harcamanız onlar için iyi ama benim gibiler için pek anlamı yok. Her halükarda, hep ilerlediğiniz için tebrik ediyorum.

  • amirim,ingilizceyi malesef hala çözemeyen biri olarak yeni tarzı yanlış buldum.
    Öncelikle bu özet işine başlarken acaba insanları kolaya mı alıştırıyorum çekinceniz olduğunuzu hatırlıyorum ki şu anda bu sorunun cevabı evet.
    İkinci olarak, hafta boyu okunan haberleri tekrar görmek insanda özetlere karşı bir bıkkınlık oluşturabilir.
    Benim gibi ingilizce dertlileri içinse tek çözüm bu dili öğrenmek ya da google translate vb çözümlerin çağ atlamasını beklemek.saygı ve sevgilerimle…

  • Haftaiçi farklı başlıklarla içerik girdiğinizde önce ne olduğunu anlamadım ama haftasonu özeti okurken linklerin oralara gittiğini görünce, daha özetin sonuna gelmeden ne yapmak istediğinizi anladım.

    Bence İngilizce’den şikayet edenler için çok iyi bir çözüm gerçekten ama şahsen ben asıl kaynağa gidip okumayı tercih ederim. Bunu da ENG / TR diye çift link vererek çözebilirsiniz sanırım.

    İyi çalışmalar.

  • Ben yeni sisteminizden çok rahatsız oldum nedeninide örnek kullanımım ile açıklayayım.
    Her pazartesi işe başlarken chromedan gelen notification’ı tıklıyorum sonra sayfayı pinleyerek en başa tutturuyorum. Hafta boyuncada vakit buldukça okuyarak haftalık bilgimi sindiriyorum. Benim için çok yararlı bir sistem oluyor bu şekilde. Fakat yeni denemeniz ile birlikte çalışırken gelen bildirim tüm dikkatimi dağıtıyor. Haberleri özetler şekilde değil parça parça okuduğum içinde nerde ne zaman ne okumuştum dağılıyor(eski sistem de şöyle bir şey vardı yaklaşık iki hafta önce sağlık haberlerindeydi diyerek bulabiliyordum) Bu yüzden bildirimleri kapatmak zorunda kaldım :/ Sadece özetleri okuyorum diğer haberleri okumuyorum.

    Sonuç olarak ben yazılarınızı “haftalık özetler” olduğu için çok seviyorum. :)

    • Böyle bir kullanım hala mümkün neyse ki. Özetlerin yayın günü ve tarihi değişmedi. Pazar günü açıp hafta boyu okumaya devam edebilirsiniz.

      İlgi ve yorumunuz için teşekkür ederim.

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği