Haftanın Özeti: 67

1 - 7 Şubat 2016 tarihleri arasında Türkiye ve dünyadan haber, site, yazılım, donanım, cihaz, video ve trendler.

Sinema / TV / Kültür / Sanat

Sinema, TV, müzik ve sanat dünyasından gelişmeler.

  • 12 sene önce; 8 Şubat 2004 tarihinde kaybettiğimiz Cem Karaca’nın bir konser sonrasında gerçekleştirdiği ve şu ana kadar hiç yayınlanmamış bir albümü ortaya çıktı. Albümün kaydedildiği tarihten yola çıkarak 2.2.1973 Ankara ismiyle yayınlanan albümün kayıt fikri İzzet Öz’e ait. 43 yıl öncesinden hücum kayıt tarzında bir tarihi belge. Öyküsü de hayli ilginç.

  • The Chemical Brothers’ın Wide Open adlı şarkısı kendisinden çok Balerin Sonoya Mizuno’nun tek planda çekilen ve gerçeklik sınırlarını zorlayan klibiyle dikkat çekiyor. Özel efektler The Mill imzalı. İzleyin (meraklısına kamera arkası).

  • Dünyanın en büyük ve en çeşitli dijital müzik arşivine sahip Apple Music (sonunda) Türkiye’de de hizmete girdi. İlk 3 ay ücretsiz kullanılabilecek hizmet bu sürenin ardından kişisel planda aylık 9.99 TL, aile planındaysa aylık 14.99 TL bedel talep ediyor.
  • Album Colors sitesi yıl boyu piyasaya çıkan müzik albümlerinin kapaklarını renklerine göre grupluyor.
  • Türk folkloründe Aşuk ile Maşuk olarak geçen dansta boyalı göbekle yaratılan ilüzyonun bir benzerini Fotoğraf Sanatçısı Anahell insan sırtlarını boyayarak Secret Friends adlı bir seriye dönüştürmüş. Ürpertici ama güzel.
  • İstanbul Modern beacon teknolojisiyle donattığı sergi alanında yeni mobil uygulamasını kullanan ziyaretçilerine yepyeni bir tecrübe sunuyor. Uygulamadaki beacon düğmesine tıklayan sanatseverler müzenin geçmişten bugüne dönüşümünü ekranında izleyebiliyor. Aynı sistem sayesinde sinema katında gösterilecek filmlerin detaylarını, restorandaysa yiyeceği yemeklerin bilgilerini ve şefin önerilerini inceleyebiliyorlar (iOS / Android).

istanbul_modern_beacon_info_1788_5246936

  • İspanyol Heykeltraş Jason Decaires Taylor’ın sergisini gezmeniz İstanbul Modern kadar kolay olmayacak. Çünkü eserleri denizin 14 metre altında yer alıyor.

sualti

  • Elektronik kitaplar genellikle kağıda basılı hallerinin dijitalleştirilmiş kopyalarından ibaret. Google’ın yeni nesil e-kitaplarıysa tamamen farklı; başka hiçbir şekilde yansıtılamayacak, yepyeni bir edebiyat şekli olarak karşımıza çıktı.

Google1-932x399

  • Nobel Edebiyat Ödüllü Yazar Orhan Pamuk’un Kırmızı Saçlı Kadın adlı romanı Yapı Kredi Yayınları’ndan çıktı (sevdim).
  • Lisans anlaşmaları gereği her ay bazı yapımlar Netflix kataloğundan çıkartılıyor. WIRED dergisi Mart ayında bulamayacağınız en iyi 10 filmin listesini çıkarmış. Hatırlatması bizden, değerlendirmesi sizden.
  • Yönetmen Steven Spielberg’ün yeni filmi sadece sanal gerçeklik gözlükleriyle izlenebilecek.
  • Karikatürist Bülent Üstün tarafından 1996 yılında yaratılan ve halen yayınlanmakta olan Türkiye’nin en eski çizgi karakterlerinden Kötü Kedi Şerafettin (nam-ı diğer Şero), Türkiye’de pek fazla örneğine rastlamadığımız uzun metrajlı animasyon tarzıyla gösterime girdi.

  • Şimdiye kadar kendi yayın platformu Prime’a özel dizileriyle gündeme gelen Amazon bu haftda kullanıcıları karşısına özel uzun metrajlı filmiyle çıktı. Yönetmenliğini Spike Lee’nin üstlendiği yapım Chi-Raq adını taşıyor.

  • Küresel dijital yayın platformları içeriğe ne kadar para ödüyor, merak ettiniz mi? Bir gün ederseniz gayet ayrıntılı bir özeti burada (Netflix’in net kar marjının yüzde 1,8 olmasını başka türlü anlamak zor).

grafim

  • Film ve dizi platformlarının içeriklerini her ülkeye açmamasına tepki olarak doğan Popcorn, Bittorrent protokolünü ve açık kaynaklı hizmetleri Netflix kalitesinde bir araya getirerek şaşırtıcı derecede özgün ve popüler bir (korsan) servis yaratmıştı. Her benzeri gibi daha haftasında avukatların çabasıyla kapatılmış ancak yoluna gönüllü geliştiriciler tarafından açık kaynaklı olarak devam etmişti. Ne var ki bu çaba da bir şekilde bastırılmış, Popcorn Time sessizliğe gömülmüştü. Bu hafta ortaya çıkan Popcorn-Time Online sitesi ‘özlenen lezzeti’ bir ücretsiz tarayıcı eklentisi yardımıyla webden takip edilebilir bir hale soktu.

popcorn-time-online

Haftayı böylece kapatırken bir merakımı da gidermek istiyorum.

Çoğunuzun farkında olduğu gibi Dünya Halleri bir süredir hafta içinde de haber paylaşımı yapıyor. Pazar günkü genel hafta özetlerinde yer alan yabancı dillerde yayınlanmış içerikler kimi takipçiler için engel oluşturuyor, şikayet konusu oluyordu. İşte hafta boyu girilen Türkçe çeviri haberler de bu haftakini bitirdiğiniz özetlerde elden geldiğince Türkçe içeriğe link verebilmek amacını taşıyor.

Süreci yönetme, haber sayısına ve tarzına karar verme gibi konularda sistemi oturtana kadar bazı düzensizlikler olabilir. Buna yönelik fikir ve katkılarınız varsa yorumlarda paylaşabilirsiniz.

Hepinize iyi Pazarlar!

Bu derlemeden arkadaşlarınızı haberdar etmek için aşağıda yer alan sosyal medya paylaşım düğmelerini kullanabilirsiniz. Yeni özetlerden erken haberdar olmak için yine aşağıda yer alan forma e-posta adresinizi girmeniz yeterli.
Etiketler:

16 Yorum

  • Selamlar;

    Şöyle bir geri okuma yapmak istiyorum; ben zaten hafta içi değişik olan gündemimden “kaçanların” bilgisine ulaşmak için buraya başvuruyorum. Benim habere ulaşma davranışımı tersine çevirip bunun yerine bana haberi/gündemi/satır başlarını özetleyen ve sunan diğer platformlar (ekşi, haber sitesi uygulamaları, 140journos v.b. gibi ) sebebiyle şu an hazırlamakta olduğunuz rehberin yeni denediğiniz yöntemle değil daha önce uyguladığınız “hafta özeti” yöntemiyle yeterli ilgiyi göreceğini düşünüyorum. Tüm enerjisini kullanıcı profiline uygun haberleri seçerek sunmak için harcayan bu platformlarla -en azından sadece bir kişi olarak benim düşüncemde- rekabet etmenizin tek yolu; şu an sadece sizin yaptığınız hafta derlemeleri. Sorduğunuz için emeğinize karşılık bir sorumluluk olarak eleştirilerimi sundum. Bilginize.

  • “Hindistan’da 2 milyar vatandaşın henüz bir banka hesabı bile yok” >> Hindistanin bugünkü nüfusu 2 milyarin cok altinda

  • tek kelimeyle mükemmel, her tek başına bir dergi oldun artık, ilk haftadan beridir takip ediyorum, müthiş bir hizmet…
    Bayılarak okudum yine…bu hizmetlerinin karşılığı olarak Uçan araba çıkarsa bir tane alıp ilk sana bi tur vericem söz…

  • sizce bitcoin tarzı şeylere yatırım yapmalı mıyız ? son bir kaç gundur dusunuyorum bu ise girsemmi diye ( ilk çıktığı zamanlarda umursamamistim geçen zamanda neden o işe girmedim bende hala anlamış değilim)

  • Hafta sonu özetleri şeklinde kalması taraftarıyım.Hafta içi okuduğumuz haberleri tekrar okumuş oluyoruz.Bir de haftalık özetleri bitirmemiz bir haftayı buluyor.Ben içerik olarak nasıl başladıysanız öyle devam etmenizden yanayım.Selamlar.Emeğinize sağlık

  • Sizi radikal deki ilk günlerinizden beri takip ediyorum ancak özellikle bu projenizi çok severek destekliyorum. İngilizce bilmeyen hedef kitlenin oranını bilmiyorum, enerjinizi onlara dönük harcamanız onlar için iyi ama benim gibiler için pek anlamı yok. Her halükarda, hep ilerlediğiniz için tebrik ediyorum.

  • amirim,ingilizceyi malesef hala çözemeyen biri olarak yeni tarzı yanlış buldum.
    Öncelikle bu özet işine başlarken acaba insanları kolaya mı alıştırıyorum çekinceniz olduğunuzu hatırlıyorum ki şu anda bu sorunun cevabı evet.
    İkinci olarak, hafta boyu okunan haberleri tekrar görmek insanda özetlere karşı bir bıkkınlık oluşturabilir.
    Benim gibi ingilizce dertlileri içinse tek çözüm bu dili öğrenmek ya da google translate vb çözümlerin çağ atlamasını beklemek.saygı ve sevgilerimle…

  • Haftaiçi farklı başlıklarla içerik girdiğinizde önce ne olduğunu anlamadım ama haftasonu özeti okurken linklerin oralara gittiğini görünce, daha özetin sonuna gelmeden ne yapmak istediğinizi anladım.

    Bence İngilizce’den şikayet edenler için çok iyi bir çözüm gerçekten ama şahsen ben asıl kaynağa gidip okumayı tercih ederim. Bunu da ENG / TR diye çift link vererek çözebilirsiniz sanırım.

    İyi çalışmalar.

  • Ben yeni sisteminizden çok rahatsız oldum nedeninide örnek kullanımım ile açıklayayım.
    Her pazartesi işe başlarken chromedan gelen notification’ı tıklıyorum sonra sayfayı pinleyerek en başa tutturuyorum. Hafta boyuncada vakit buldukça okuyarak haftalık bilgimi sindiriyorum. Benim için çok yararlı bir sistem oluyor bu şekilde. Fakat yeni denemeniz ile birlikte çalışırken gelen bildirim tüm dikkatimi dağıtıyor. Haberleri özetler şekilde değil parça parça okuduğum içinde nerde ne zaman ne okumuştum dağılıyor(eski sistem de şöyle bir şey vardı yaklaşık iki hafta önce sağlık haberlerindeydi diyerek bulabiliyordum) Bu yüzden bildirimleri kapatmak zorunda kaldım :/ Sadece özetleri okuyorum diğer haberleri okumuyorum.

    Sonuç olarak ben yazılarınızı “haftalık özetler” olduğu için çok seviyorum. :)

    • Böyle bir kullanım hala mümkün neyse ki. Özetlerin yayın günü ve tarihi değişmedi. Pazar günü açıp hafta boyu okumaya devam edebilirsiniz.

      İlgi ve yorumunuz için teşekkür ederim.

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği