Haftanın Özeti: 67

1 - 7 Şubat 2016 tarihleri arasında Türkiye ve dünyadan haber, site, yazılım, donanım, cihaz, video ve trendler.

Genel Gündem

Türkiye ve dünyadan güncel haberler.

Garanti Bankası’nın desteğiyle Pazar günleri saat 10:00’da yayımlanan haftalık özetler, genel gündemin koşturmacasında gözünüzden kaçan ancak haberdar olmanızda fayda olan gelişmeleri sıralar.

  • (Türkiye dahil) dünya ülkeleri kahveyi yeniden keşfediyor gibi. Sosyal medyada herkes ondan söz ediyor, onu tüketebilmek için farklı gibi görünen birörnek mekanlar açılıyor, kendine ait bir dil, kültür; hatta dertler yeşeriyor. Hepsi tamam da iyi bir fincan kahvenin sırrı ne? Onu da araştırmışlar. Buna göre tipik bir kahvede ortalama bin adet kimyasal bulunuyor. En belirleyici olanın başında elbette kafein geliyor. İyi bir kahve için bu bileşen oranlarının, (70’ten fazla seçeneğin bulunduğu) çekirdeğin, kavrulma yönteminin, çekilme ve pişirilme şeklinin ve elbette suyunun ideal olması gerekiyor. Detaylar için buyrun (Ev ödevi: çay diye çok daha büyük bir derya var).

coffee-addict-wallpaper-10

  • Şarkıcı Justin Bieber koca adam oldu ama şöhretinden pek bir şey kaybetmedi. Fanatik tutkunları hala dünyanın dört bir yanından ağzının içine bakıyor (test edildi, onaylandı). Bize Bieber’ı yeniden hatırlatansa geçtiğimiz yılın sonuna doğru bir video kliple duyurduğu Sorry şarkısından ilham alan bir yavrucağın ‘patlayan’ videosu oldu. Paylaşmak zorundaydık; peşinen ‘sorry’.
  • Yukarıdaki şarkının orijinal videosunda dikkatli gözler dansçılara yönelik bir ayrıntıyı fark etmiş olmalı. Oradan devam ediyoruz. Yeni yaşam ve beslenme tarzı bize dayatılan anlamda ‘fit’ olmayı imkansız kılıyor. Dünyanın en popüler oyuncak figürü Barbie’nin ‘ihtimal dışı’ anatomisiyle çocukları yanlış yönlendirdiği gereçkesiyle sürekli eleştirilmesi de bu yüzden. Üreticisi Mattel sonunda bu seslere kulak vermiş ve daha gerçekçi figürler üreteceğini duyurmuştu. Bu hafta benzer bir kafaya ‘gedikli sevgilisi’ Ken de girdi. Buyrun ‘halısahada rakip kale dibinde erketeye yatıp bedavadan gollere adını yazdırma peşindeki enişte formuna girmiş’ Ken ile tanışın.

realistic-barbie-ken-dad-bod-body-shape-2

  • Dünya nüfusunun hızla arttığı bir gerçek. Üstelik bütün öngörüler gelecekte nüfusun en az yüzde 75’inin şehirlerde yaşayacağını söylüyor. Bu değişimi takip eden ABD merkezli Population Connection örgütü ilginç sonuçlara ulaşmış.

1-Lwa46K8m36TstbFtMw24OQ

  • ABD’de yaklaşan Başkanlık seçimi her seferindeki gibi birbirinden ilginç anketlere sahne oluyor. RBB Brands tarafından 18 yaş üstü yetişkinler arasında yürütülen bir ankette ülke yönetiminin emanet edilebileceği şirketlerin başında yüzde 33 ile Apple yer aldı. İkinci sıradaysa Disney yer alıyor. Disney Maliye Bakanı’nı tahmin etmek zor olmamalı: Varyemez Amca!
  • EUMETSAT adlı uluslararası meteoroloji gözlem uydusu Dünya’nın 2015 yılı boyunca küresel ölçekteki hava durumu değişimini zaman atlatmalı (time-lapse) bir videoda toparlamış. Büyüleyici.

  • İnsansız hava araçları gözlem yapıyor, savunma ve saldırı amaçlı kullanılıyor, keyif amaçlı yarışlara sahne oluyor. Bitti mi? Elbette hayır. Onlarla yeşeyen yeni bir spor akımıyla tanışın: Droneboarding! Birkaç sene sonra uluslararası turnuvalarını görür müyüz dersiniz?

  • 2013 yılının Aralık ayında kayak yaparken geçirdiği kaza sonucu beyin travması yaşayan Formula 1 Pilotu Michael Schumacher‘in tedavisi Eylül 2014’ten itibaren evinde sürdürülüyor. Ferrari’nin eski Başkanı Luca Di Montezemolo tarafından bu hafta yapılan açıklamaya göre (45 kiloya düştüğü bilinen) ünlü yarışçı yürüyemiyor ve hafıza sorunları yaşıyor. Genel sağlık durumu da ne yazık ki iyi değil.

  • Burnunuz akıyor ve ateşiniz var. Kesin grip oluyorsunuz. Aşı olsaydınız iyiydi ama esas aşının kendisi grip hastalığının sebebi. Zaten her sene yaptırmaya da gerek yok. İlaçlarınızı düzenli alırsanız hemen geçer. Hatta maske takarsam başkalarına da bulaştırmamış olurum. Hayır, hayır, HAYIR! New York Üniversitesi grip belasına yönelik bütün hurafeleri masaya yatırmış. Okuyalım, öğrenelim.

1454443162256

  • Dünyanın yeni derdi Zika virüsü ilk kez Avrupa’da (bir hamile kadında) görüldü.
  • ‘Gizli belge sızdırma’ platformu Wikileaks kurulduğu günden bu yana sızdırdığı 10 milyonu aşkın belgeyle kamuoyundan gizlenen pek çok ‘zehirli konunun‘ açığa çıkmasını sağladı. Ancak Cablegate olarak anılan ABD’nin kriptolu yazışmalarını içeren belgeleri yayması küresel çapta bir soruşturma ve takibi tetikledi. Kurucusu Julian Assange bu sürecin sonunda 2012 yılında sığındığı Ekvador’un Londra Büyükelçiliği’nde adı konulmamış bir hapis hayatı yaşıyor. Konuyla ilgili Birleşmiş Milletler’de kurulan Keyfi Gözaltı Çalışma Grubu Assange’ın mevcut durumunun (komisyonun adına yaraşır şekilde) ‘keyfi’ olduğuna karar vermişti. Kararın açıklandığı basın toplantısına telekonferansla katılarak açıklama yapan Julian Assange 5,5 yıldır süren tutukluluğunun sona erecek olmasından dolayı memnun görünüyordu. Assange Twitter sayfasında BM Komisyonu’nun aleyhinde karar vermesi durumunda tutuklanmayı kabul ettiğini belirtmişti.

  • Birleşmiş Milletler’e bağlı UNICEF, Suriyeli mülteci çocukların durumunu (yardım ihtiyacını) dünyaya daha iyi anlatabilmek için bir mikro site ve video içerikler hazırladı. ‘Malik ve botu’ adlı hikayeyle (aşağıda) başlayan seride bir çocuk masalı şeklinde çarpıcı gerçekler paylaşılıyor. Suriye’deki olaylar sebebiyle 8 milyon çocuk ülkesinden uzakta; ailesiyle ya da tek başına yaşam savaşı veriyor. Son 5 yılın 60 saniyelik özeti bile yeterince ürpertici.

heykel2

  • Fransa’da alınan yeni bir kararla süpermarketler satılmayan ve bozulmak üzere olan yiyecekleri çöpe atamayacak. 400 metrekareden büyük bütün marketler bu tür gıdaları fakirlere yönelik gıda dağıtan kurumlara bağışlamak zorunda. Karar AB’nin yemek israfını yasaklayan düzenlemesiyle ortaya çıkan önlemlerden sadece biri. Düzenlemenin yakında restoran, fırın, okul kantini ve şirket yemekhanelerine de uyarlanması bekleniyor.
  • DİKKAT: Gelişmeler burada bitmiyor! Diğer kategori başlıklarına aşağıdaki menüden ulaşabilirsiniz.
Etiketler:

16 Yorum

  • Selamlar;

    Şöyle bir geri okuma yapmak istiyorum; ben zaten hafta içi değişik olan gündemimden “kaçanların” bilgisine ulaşmak için buraya başvuruyorum. Benim habere ulaşma davranışımı tersine çevirip bunun yerine bana haberi/gündemi/satır başlarını özetleyen ve sunan diğer platformlar (ekşi, haber sitesi uygulamaları, 140journos v.b. gibi ) sebebiyle şu an hazırlamakta olduğunuz rehberin yeni denediğiniz yöntemle değil daha önce uyguladığınız “hafta özeti” yöntemiyle yeterli ilgiyi göreceğini düşünüyorum. Tüm enerjisini kullanıcı profiline uygun haberleri seçerek sunmak için harcayan bu platformlarla -en azından sadece bir kişi olarak benim düşüncemde- rekabet etmenizin tek yolu; şu an sadece sizin yaptığınız hafta derlemeleri. Sorduğunuz için emeğinize karşılık bir sorumluluk olarak eleştirilerimi sundum. Bilginize.

  • “Hindistan’da 2 milyar vatandaşın henüz bir banka hesabı bile yok” >> Hindistanin bugünkü nüfusu 2 milyarin cok altinda

  • tek kelimeyle mükemmel, her tek başına bir dergi oldun artık, ilk haftadan beridir takip ediyorum, müthiş bir hizmet…
    Bayılarak okudum yine…bu hizmetlerinin karşılığı olarak Uçan araba çıkarsa bir tane alıp ilk sana bi tur vericem söz…

  • sizce bitcoin tarzı şeylere yatırım yapmalı mıyız ? son bir kaç gundur dusunuyorum bu ise girsemmi diye ( ilk çıktığı zamanlarda umursamamistim geçen zamanda neden o işe girmedim bende hala anlamış değilim)

  • Hafta sonu özetleri şeklinde kalması taraftarıyım.Hafta içi okuduğumuz haberleri tekrar okumuş oluyoruz.Bir de haftalık özetleri bitirmemiz bir haftayı buluyor.Ben içerik olarak nasıl başladıysanız öyle devam etmenizden yanayım.Selamlar.Emeğinize sağlık

  • Sizi radikal deki ilk günlerinizden beri takip ediyorum ancak özellikle bu projenizi çok severek destekliyorum. İngilizce bilmeyen hedef kitlenin oranını bilmiyorum, enerjinizi onlara dönük harcamanız onlar için iyi ama benim gibiler için pek anlamı yok. Her halükarda, hep ilerlediğiniz için tebrik ediyorum.

  • amirim,ingilizceyi malesef hala çözemeyen biri olarak yeni tarzı yanlış buldum.
    Öncelikle bu özet işine başlarken acaba insanları kolaya mı alıştırıyorum çekinceniz olduğunuzu hatırlıyorum ki şu anda bu sorunun cevabı evet.
    İkinci olarak, hafta boyu okunan haberleri tekrar görmek insanda özetlere karşı bir bıkkınlık oluşturabilir.
    Benim gibi ingilizce dertlileri içinse tek çözüm bu dili öğrenmek ya da google translate vb çözümlerin çağ atlamasını beklemek.saygı ve sevgilerimle…

  • Haftaiçi farklı başlıklarla içerik girdiğinizde önce ne olduğunu anlamadım ama haftasonu özeti okurken linklerin oralara gittiğini görünce, daha özetin sonuna gelmeden ne yapmak istediğinizi anladım.

    Bence İngilizce’den şikayet edenler için çok iyi bir çözüm gerçekten ama şahsen ben asıl kaynağa gidip okumayı tercih ederim. Bunu da ENG / TR diye çift link vererek çözebilirsiniz sanırım.

    İyi çalışmalar.

  • Ben yeni sisteminizden çok rahatsız oldum nedeninide örnek kullanımım ile açıklayayım.
    Her pazartesi işe başlarken chromedan gelen notification’ı tıklıyorum sonra sayfayı pinleyerek en başa tutturuyorum. Hafta boyuncada vakit buldukça okuyarak haftalık bilgimi sindiriyorum. Benim için çok yararlı bir sistem oluyor bu şekilde. Fakat yeni denemeniz ile birlikte çalışırken gelen bildirim tüm dikkatimi dağıtıyor. Haberleri özetler şekilde değil parça parça okuduğum içinde nerde ne zaman ne okumuştum dağılıyor(eski sistem de şöyle bir şey vardı yaklaşık iki hafta önce sağlık haberlerindeydi diyerek bulabiliyordum) Bu yüzden bildirimleri kapatmak zorunda kaldım :/ Sadece özetleri okuyorum diğer haberleri okumuyorum.

    Sonuç olarak ben yazılarınızı “haftalık özetler” olduğu için çok seviyorum. :)

    • Böyle bir kullanım hala mümkün neyse ki. Özetlerin yayın günü ve tarihi değişmedi. Pazar günü açıp hafta boyu okumaya devam edebilirsiniz.

      İlgi ve yorumunuz için teşekkür ederim.

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği