Haftanın Özeti: 41

3 - 9 Ağustos 2015 tarihleri arasında Türkiye ve dünyadan haber, site, yazılım, donanım, cihaz, video ve trendler.

Genel Gündem

Türkiye ve dünyadan güncel haberler.

Merhaba!

Tasarımdaki farklılık dikkatinizi çekmiş olmalı. Daha dikkatliler adresteki değişikliği de fark etmiştir. Haftalık özetler bu sayıdan itibaren kişisel blogumdan bu adrese taşındı. Önümüzdeki dönemde başta tasarım olmak üzere işlev, içerik ve uzantılarıyla çok daha faydalı, bilgilendirici bir kaynağa dönüşecek.

Bana heyecan ve güç veren bir diğer gelişme ise Garanti Bankası ile bugünden itibaren başlayan işbirliğimiz. Böylece yaz, kış, tatil, hastalık, sağlık demeden zamanımın, enerjimin önemli bir kısmına mal olan bu içerik serisi ileriye yönelik kalıcı bir süreklilik kazandı (başka bir ifadeyle artık “yoruldum, sıkıldım; bırakıyorum” deme ihtimalim yok). Garanti Bankası ile birlikte çok daha geniş kapsamda ilerleyecek bir bilgilendirme, güncelleme çalışması içinde olacağız. Zamanı gelince hepsinin detaylarını paylaşacağım.

Bu vesileyle 40 hafta boyu süren ilgi, destek ve katkılarınız için bir kere daha teşekkür ederim.

Şimdi geçelim konularımıza…

Garanti Bankası’nın desteğiyle Pazar günleri saat 10:00’da yayımlanan haftalık özetler, genel gündemin koşturmacasında gözünüzden kaçan ancak haberdar olmanızda fayda olan gelişmeleri sıralar.
  • 70 yıl önce bu hafta Japonya semalarında seyreden Enola Gay adlı bir uçak dünyanın en seçkin bilimcileri tarafından geliştirilen dünyanın en korkunç bombasını bırakarak on binlerce insanın ölümüne, çok daha fazlasının -nesiller boyu- sakat kalmasına yol açtı. Peki 1945’ten 1998’e bu silahları daha da geliştirme adına yapılan denemelerde toplam kaç nükleer patlama gerçekleştirildi dersiniz? Cevabını aşağıdaki -biraz uzun- videoda bulacaksınız. Ama izlemeden önce (yüksek perdeden) bir rakamsal tahminde bulunmanızı tavsiye ederim. İnanılmazlığını ancak böyle perçinleyebiliriz.

  • Kişisel kullanıma yönelik insansız hava araçları (drone) yaygınlaştıkça kendine has dertleri de büyüyor. Kendine ait arazinin üstünde uçan droneları vurduğu için ‘ateşli silah kanununa muhalefet’ suçlamasıyla açılan davalar artık sıradan. Hatta bazı eyaletler bunları aşmak için ‘drone vurma ehliyeti’ üstünde çalışılıyor. Bu garip süreç doğal olarak birileri için de girişim fırsatı oluşturuyor. Game of Drones‘a bakalım.

  • Game of Drones’un çıkış noktası yeni fark edilen bir garip davranış şekli: robot parçalama ‘tutkusu‘. Temelinde nefret yatıyor. İnsana yönelik olanına yakıştırma ve yaptırımlarımız bol ama robotlar için olanına henüz yabancıyız. Son kurbanlarından biri dünyaca ünlü bir robot üstelik. hitchBOT, Kanada’da bir proje için geliştirilmiş. Amacı -adından da anlaşılacağı gibi- otostop çekerek dünyayı dolaşmak. Üstelik TEK BAŞINA! İnanması zor ama geçen yaz onu almayı kabul eden 19 farklı araçla 21 günde Kanada’yı boydan boya kat etmeyi başardı (toplam 10 bin kilometreden söz ediyoruz). Bu yıl ise Almanya’da başladığı turunu tamamlayıp arada Hollanda’ya geçti. Fakat ne yazık ki ABD ayağında Massachusetts’ten başladığı yolculuğunun ikinci haftasında sokakta uğradığı saldırı sonucu parçalanarak kullanılmaz hale geldi. Seyahatleri Instagram hesabında, parçalanma görüntüleri de güvenlik kameralarının garabet arşivinde bir dijital hatıra olarak kaldı.

  • Sürücüsüz, otonom araçlar yaygınlaşıyor. Fakat değiştireceği, dönüştüreceği ve son vereceği şeyleri şimdiden kestirmek kolay değil. Biraz erken de olsa 195 milyar dolar değerindeki soru her duyanı düşündürüyor: araç sigortalayan şirketler ne yapacak?
  • Sürücüsüz araçları güvensizliğinden dolayı endişe verici bulanlar için hazırlanan Error Prone adlı online oyunda daire şeklinde dizilmiş 26 aracı herhangi bir tuşa dokunarak kontrol etmeye çalışıyorsunuz. Kullandığınız tuş gaz pedalı işlevi görüyor. Siz devreye girmedikçe araçlar kendi kendilerine doğru hızda, açıda, mesafede ve yolda ilerliyor. Ama işin içine biz girince… Bir deneyin bakalım.

Sergiden bir kare: Kenya'da balonla gezintiye çıkan 'efendisini' bekleyen bir aşçı.
Sergiden bir kare: Kenya’da balonla gezintiye çıkan ‘efendisini’ bekleyen bir aşçı.
  • Resmi bilançosuna göre dünyanın en değerli markalarından Apple CEO’su Tim Cook’un can güvenliği için yılda 700 bin dolar harcıyormuş.

f7db9ab7b31018675bebf03f97f067e1e19deffa

  • İngilizler yılda 1 milyar 200 milyon selfie çekiyormuş!
  • Küçüklüğüm TRT’de yayınlanan San Francisco Sokakları dizisini izleyerek geçti. Ancak anlaşılan o ki yokuşlu yollarda araçlarıyla hoplaya-zıplaya sürek avındaki polisler de adi suçlarla ‘gün dolduran’ kötü karakterler de aynen o dizi gibi tarih olmuş. Bu hafta San Francisco emniyetiyle yapılan bir röportaj ortaya çıkardı ki birkaç yıldır teşkilat bir Instagram Memuru kullanıyormuş. Eduard Ochoa adlı bu polisin görevi sabahtan akşama kadar fotoğraf paylaşım uygulaması Instagram’da ‘devriye gezerek’ suçlu ve şüphelileri tespit etmek. Başarı öyküleri de yabana atılır cinsten değil. Haber sayesinde öğrendim ki Instagram’ın da bu tip takip ve taleplere yönelik düzenlemeleri varmış.

Niloy Neel (turuncu tshirtlü) bir protesto gösterisindeyken.
Niloy Neel (turuncu tshirtlü) bir enerji santrali protestosundayken.
  • Büyük veri ve yapay zeka birçok alanda karşımıza çıkan iki terim. Arizona Üniversitesi’nden bir grup araştırmacı bu ikiliyi çok farklı bir alanda çalıştırdı. Hazırladıkları yapay zeka algoritmasına İslami terör örgütü IŞİD’in 2014’ten bugüne bütün eylem ve taktiklerini girerek bundan sonraki stratejisinin ne olacağını kestirmeye çalıştılar. Yazılımın tahminine göre karşı ittifakın hava saldırıları arttıkça IŞİD ağır silahları bırakarak daha küçük gruplarla canlı ya da uzaktan kumandalı bomba patlatma türü eylemlere yönelecek.
  • İngiltere’de yer alan Greenwich‘i görmemiş olabilirsiniz ama duymamış olamazsınız. Çünkü gezegenimizi (meridyenler misali) 24 zamana bölen saat dilimlerinin başlangıç noktası olarak Greenwich kabul görmüştür (Türkiye +2 saat diliminde malum). Haftalık özetlerde her zaman görülmedik bir fantaziyle yer alan Kuzey Kore bu hafta evrensel saat sistemine postayı koyarak gündeme geldi. Ülke kendine özel bir saat dilimi belirledi. Bu doğrultuda bütün saatler yarım saat geri alındı. Büyük devlet olmak çok başka bir şey.

32 Yorum

  • Yeni siteniz çok güzel olmuş serdar bey. Zaten her hafta takip ediyordum görsellik açıdan daha göze hoş, daha minimalist bir tasarım gönlümü kazandı. Bu haftaki yazınızda her zamanki gibi dopdolu satır satır okudum hepsini. Twitterinizin olması çok işe yarıyor benim için her yorun attığınızda bildirim geliyor bana bu sayede unuttuğum bir haftalık özet olursa diye kaçırmamış oluyorum :) Emeğiniz için çok teşekkür ederim.

  • resimler biraz fazla büyük ve bilgisayar ekranın da okumak zorlaştı bence.Mobil kullanım daha rahat.

  • 6. bölümden beri itinayla takip ettiğim bu özetleri bile paraya dönüştürmüşsünüz ya helal olsun. Sınırsız açgözlülük nasıl olur anlamış oldum.

  • Öncelikle yeni oluşumun hayırlı olmasını dilerim Serdar Bey, Garanti’nin yeşil tonları ağırlıklı site olmuş :) Bakalım nasıl bir iş ortaklığı olacak. emeğiniz için tekrar teşekkürler.

    Bill Gates’in yaptığı açıklamalara ek olarak The Guardian Gates Vakfı ve birçok kurumun fosil yakıt şirketlerinde hissesi olduğunu ve hisseleri satması için kampanya başlatmıştı. Bir yandan fosil yakıt şirketlerinden para kazanırken bir yandan temiz enerji açıklamaları ve yatırım söylentileri ne kadar tutarlı sizce? ve tabii ki ne kadar samimi.

    Selamlar

  • Pazar sabahlarını keyfi bu özetleri okurken yaşanıyor,yeni site muhteşem olmuş.Girişimcilik alanındaki yenilikler dudak uçuklatıcı,walkway’e ise ba-yıl-dım :)

  • Ufak bir ekleme olarak;

    Türkiye’de şu anda yaz saati uygulaması olduğundan UTC zamanından +3 saat daha ileride.
    25 Ekim’de saatler geri alındıüında +2 saat’e geri döneceğiiz.

  • herşey güzel hoş da şimdi Garanti bankası ile işbirliği içine girmeniz bana biraz itici geldi, artık içinde kapitalist unsurlar daha fazla yer alarak masumiyeti azalacak diye düşünüyorum.

  • Serdar ağabey, emeğiniz ve harcadığınız vakit için çok teşekkürler. Yeni işbirliğinizin hayırlı olması ve işbirliklerinizin artması dileğiyle.

  • Garanti Bankasının parası pardon eli değince finans teknolojileri sekmesi eklenmiş hemen.Ne diyeyim ki hayırlı olsun.
    Bir de ne güzel şu ted videolarından vazgeçmiştiniz neden geri döndünüz ki? Yurt dışında “marketing” bu diye dalga geçilen ve kimsenin kelimenin tam anlamıyla sallamadığı ted videolarına nedense bizim memlekette ilgi büyük kuvvetle muhtemel yabancı hayranlığından olsa gerek.

    • Bu yorumun aynısından bir yerde daha okumuştum. Allah aşkına hangi “yurtdışı”ymış TED videolarına marketing diyen? Bize de bir gösterin de görelim. Yoksa siz “yurtdışına” gidince kulağınıza mı söylüyorlar? Böyle ufuk açan marketinge can kurban.

      • Kimsenin kulağına birşey denmesine gerek yok beyefendi.Zahmet edip biraz sörf yaparsanız sonuçları görürsünüz.
        Ufkunuzu açmasına ise sevindim umarım konuşma seviyenizi de biraz yukarı çeker.

    • Ben de TED videolarını çok beğeniyorum ve yaratıcı işler yapan ya da düşünen yabancılara da hayranlığım var. Yorumunuzu okuyunca biraz araştırdım ama TED videolarına marketing diyerek dalga geçilen ya da sallanmayan geçerli bir siteye rastlamadım. Rica etsem bir kaç tane geçerli referansı link olarak verir misini?

  • kapitalizm girince masumiyet gitti ne demek ya :D abi adam emek gösteriyor ve bunun karşılığını alması lazımdı çok bile geç oldu bence. özetlerde her zaman finans haberleri de veriyordu sadece ek bi kategori eklemiş. geçen haftadan değişen bi şey yok.

    amirim yalnız bağış butonu kalkmış :D :D hayırlı olsun =)

  • – Nükleer patlama ile ilgili endişe verici skor tablosunu hızla artıracak bir hükümet girişimimiz var ne yazık ki. Henüz sigara böreği kızartırken, yağda patlaması sonucu yara alan bir millet seviyesindeyiz.
    Üç tarafı denizlerle kaplıymış, kuvvetli rüzgar alan dağlar ve ovalarımız varmış yada akarsularımız barajlarımız bize sağlıklı, temiz, yenilenebilir enerjiyi sağlayamayacak gibi…

    – Uzaylı sanıp, en azından o için tanımlanamayan bir çok cismi yada canlıyı taş ile kovaladığımız yada “çifte ile kovalamak” diye bir deyimimiz varken Dronların vay haline.

    – HitchBOT bize gelmesin abi çok net söylüyorum; Biri alır çocuklar oynasın diye evine götürür yada Kamyoncu bir abimiz yol arkadaşı yapar diyar diyar gezdirir tenhada şarjını tüketir. Ankara / Bala’dan hurdacı çok çıkar “Zamanında uçak düşmüş, enkazını bulan olmamış…” diye hikayesi var… Türkiye’de işi zor yani. Bisiklet ile belli bir amaç uğruna yola çıkan insanların bile başına neler geldiğini üzülerek haberlerde işittik. hitchBOT durumu ABD’ki durumun aynısı olur.

    – Ülke olarak israfa her daim davet çıkartıyoruz, Haberlere konu olan en çok sanırım çöpe atılan Ekmek meselesi. Hatırlarım biz küçükken 15-20 yıl kadar önce rahmetli ananem bayat ekmekleri iyice ufalar, içine toz şeker ve ezilmiş ceviz katar yedirirdi. Aynı şeyi bir kez de patlamayan mısır tanelerini havanda ezerek yine toz şeker ile karıştırarak yedirmişti. Sonra hikayesini de anlatmıştı köyde yaşadıkları için her daim hem yük olmasın hemde koruma imkanı zor tarlada, bağda, bahçede zor olduğu için bir yere bıraksanız bir tilki, kuş vb. alıp gidebilir yiyeceğinizi bu toz karışımı hazırlayıp keselerle yanlarına alarak cimcik cimcik yeme şansları varmış. Tam anlamı ile doyurucu değil ama sabah 5 de başlayan çalışma mesaisi akşam gün batana kadar devam ettiği için bir çok insan için hayat kurtaran bir çözümmüş.

    – Yılda 700 bin dolar, güvenlik için bence içimizde “çerez parası” diyebilir. Sonuçta bizde milyonluk arabaları seven bakanlara, sınırsız örtülü ödenek sahibi bütçelere sahip makamlarda var. Kimse de ya arkadaş siz ne yapıyorsunuz demiyor / diyemiyor. 700 bin doların sanmıyorum bizim bazı makamlardaki yetkililerin arabalarının benzin parasına bir yılda yeteceğini. Tim Cook dünya yaşamına yön veren bir şirkette CEO sonuçta 700 bin dolar uygundur.

    – Türklerin Selfie çekerken “ay ben güzel çıkmadım bir daha çek” fotoğraflarını da sayarsak bence ingilizleri en az ikiye katlarız.

    – San Francisco emniyetini örnek alan Türk Emniyet müdürlüğü işi çok kolay çünkü bizde eline 2 bira, bir şişe viski alan fotoğraf çekip paylaşıyor.

    – Blogger’ı bilmem de bizde de sırf çekik gözlü diye dayak yiyen çok oldu.

    Not : Her iki taraf içinde hayırlı olsun.

  • Şu kendi dövmenizi kendiniz yapın cihazını 10 sene önce askerde gördüm desem :) asker arkadaşlar çarşı iznine çıktıklarında aldıkları oyuncak araba motoruyla kendilerine yine 9 voltluk pille dövme yapıyorlardı. Ne kadar siteril olduğu tartışılır tabi.

  • Üstad yazıları iki yana yaslayabilir misiniz ? Bu şekilde gözü çok yoruyor ve hızlı okumak da mümkün olmuyor.

  • beyninize, emeğinize sağlık Serdar Bey. naçizane bi öneride bulunmak istiyorum, hazır sponsorda bulunmuşken ing. metinler için bizim gibi ing. engelli insanlarada bi kıyak yapıp o metni çevirtebilir misiniz? Teşekkürler.

  • Özellikle tekstilde tam bir fason ülke olduğumuz için, kopyadan başka çok az yeni tasarımların olduğunu düşünüyorum. Fikir güzel..

  • Benim sitemim farklı olacak. Haftalık özetlerin bu siteye kaydırıldığına dair mserdark.com sitenizde ufacık bir bilgi göremedim. Tatil dedim, artık bitirdi dedim, sonra merak edip twitter’a bakınca buraya link gördüm, takip ederek keşfetmiş oldum. Orada bir duyuru şart.

    • Bu konuda haklısınız. Oradan ilk fırsatta bir duyuru yapacağım. Özetlere yönelik üst menüde çıkan sayfaya yazdım ancak birçok kişi görmüyor. Teşekkürler.

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği