Haftanın Özeti: 67

1 - 7 Şubat 2016 tarihleri arasında Türkiye ve dünyadan haber, site, yazılım, donanım, cihaz, video ve trendler.

İnternet / Girişimler

Yeni siteler, internet girişimleri, web ve sosyal medya gelişmeleri.

  • Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu 2016 yılı iş planını yayınladı (PDF). Uzun metnin içinde kullanıcılara yönelik en umut verici gelişme Adil Kullanım Noktasi (AKN) olarak geçen ‘kota’ uygulamasının yeniden düzenlenmesine yönelik ‘niyet’ (sf: 10). “Yaşanan teknolojik gelişmeler ve artan tüketici talepleri nedeniyle sabit ve mobil internet erişiminde uygulanmakta olan AKN ile ilgili çalışma yapılması suretiyle, özellikle AKN sonrası veri indirme hızlarının iyileştirilmesi, tüketiciler açısından belirliliğin ve şeffaflığın artırılması amaçlanmaktadır.” şeklindeki metnin tamamlanma hedefi bu yılın Ağustos ayı.
  • Kişisel Verilerin Korunması Kanun Tasarısı sizi ilgilendiriyor mu? Cevabınız hayır ise büyük bir yanılgı içindesiniz. Sebeplerini Mecliste sitesinin sayfaları arasında bulabilirsiniz.
  • Zafer Demirkol tarafından yazılan ve Pusula Yayıncılık tarafından basılan Çocuklar için Kodlama adlı kitap çocukların algoritmalara ve programlamaya ilişkin temel kavramları öğrenebilmeleri için kullanılan Google Blockly ve Scratch gibi uygulama ve platformları öğretiyor.

45cd434f-03f3-4824-ba76-dbe51aab5402

  • Google’ın arama bölümünün başındaki isim Amit Singhal görevinden alındı ve yerine Google’ın yapay zeka teknolojisinin yöneticisi getirildi. İlgili midir bilinmez ancak firma tarafından yapılan açıklamada arama hizmetine yönelik RankBrain adlı yeni bir parametre de yine bu hafta duyruldu. Bu yeni fonksiyon yapay zeka kullanarak arama sonuçlarını geliştirmeyi hedefliyor. Google tarafından bir diğer sürpriz, şirketin 2002 yılında kullanıma sunduğu ilk donanım ürünü olan Google Search Appliance hizmetinin sona erdirilmesi oldu. Şirketlere kendi içinde Google teknolojisini kullandıran bu sunucu ve yazılım sistemi yeni müşteri kabul etmeyecek. Mevcut müşterilerse 2019 yılına kadar destek alabilecek.
  • Google’ın web tarayıcısı Chrome bu alana en son giren seçeneklerden biri olmasına rağmen dişli rakiplerini hızlıca geride bırakıp liderliği elde etmeyi başardı. Tarayıcının yeni sürümü sahte yükleme sayfalarıyla zararlı uygulama bulaştıran bağlantıları otomatik olarak engelleyecek.
  • Facebook bu hafta 12 yaşına girdi. 4 Şubat’a denk gelen yıldönümünü de Dünya Arkadaşlık Günü olarak adlandırarak kişiselleştirilmiş özel videolarla kutladı. Sitenin Kurucu ve CEO’su Mark Zuckerberg 2030 yılında 5 milyar kullanıcıya ulaşmayı hedeflediğini açıkladı (gökten ücretsiz internet dağıtma projesinin başarısı bu hedefte büyük rol oynayacak). BONUS BİLGİ: Bu hafta Facebook Araştırma Birimi tarafından yapılan açıklamaya göre şu ana kadar küresel standart olarak kabul edilen 6 dereceli mesafe kuramı Facebook sayesinde 3,74 dereceye geriledi. Yani artık dünyadaki herkes birbirine yaklaşık 4 kişi üstünden ulaşabiliyor.
  • Twitter’ın mobil uygulamasına GIF yükleme butonu koymaya hazırlandığı ortaya çıktı. Bazı kullanıcılarda tesadüfen beliren özel düğme sayesinde keşfedilen ayrıntı düğmelerin aynı gizemle yok olmasıyla merakı daha da arttırdı.

  • Twitter ile ilgili bir diğer konuysa yeni sürümle birlikte uygulamayı kullanmadığınız sırada olup biteni özetleyen özelliğin Twitter’ı gerçek zamanlı olmaktan çıkarıp çıkartmayacağı. Algoritmik zaman çizgisi (timeline) popüler içeriklerden haberdar olmanızı kolaylaştırmakla birlikte geleneksel akışı bozduğu için birçok kişi tarafından tepki ve endişeyle karşılanıyor. #RIPTwitter (başın sağolsun Twitter) etiketiyle çığ gibi büyüyen protestoları CEO Jack Dorsey kendi hesabından cevaplayarak yatıştırmaya çalıştı. Konuyu abartılı bulan tek kişi Dorsey de değil.

  • Twitter’ı bu hafta dünya gündemine sokan gelişmeyse sitenin IŞİD’i destekleyen 125 bin hesabı askıya aldığını duyurması oldu.
  • Yönetmen koltuğunda Anthony Wilcox’un oturduğu ‘gerilim-polisiye’ Instagram dizisi ShieldFive, Şubat ayı boyunca; yani 28 bölüm olarak yayınlanıyor.

Adsız

  • Instagram bir süredir Android uygulamasında küçük bir test grubuyla yürüttüğü çoklu hesap özelliğini iOS platformunda kullanıma sunacağını açıkladı. Bu işlev sayesinde aynı cihazdan farklı Instagram hesaplarını yönetebileceksiniz. Bir diğer yenilikse TV reklamlarını aynen kullanabilmek adına reklamlar için video uzunluğunun 30 saniyeden 60 saniyeye çıkarılması oldu.

  • Sıkıntılı günler geçiren ve girdap gibi kendi dibine çekilen internet içerik devi Yahoo kendini satışa çıkarttı. Başkan Maynard Webb “stratejik tekliflere açığız” şeklinde konuyu özetledi. Sadece 2016 yılı başından bugüne yüzde 12 değer kaybeden Yahoo’nun 2015’ten bugüne toplam kaybı yüzde 34’ü geçiyor. Doksanlı yıllardaki efsane günlerini hatırlayan herkesin aklına gelen ‘İyi de ne oldu bu Yahoo’ya?’ sorusunu Paul Graham cevaplıyor (gün gelir Facebook’tan da böyle bahseder miyiz dersiniz?).
  • Normalde internet erişimine sadece kamu kurumlarında ve işyerlerinde izin veren Küba’da ilk internet kafe 2015 yılında açılmıştı. Ancak kullanıcılar erişim yokluğu ve sınırsız merak içinde dünyanın en ilginç altyapılarından birini kurmuş: USB bellekler üstünden yönetilen bir internet.

  • ABD Hükümeti diğer devletlere karşı üstünlük sağlamak amacıyla tüm teknolojik aletlere takip amaçlı erişim sağlamayı amaçlıyor.
  • ABD bile tüm çabalarına rağmen kendi topraklarında dahi ikincisini yaratamamışken neredeyse her ülke kendi Silikon Vadisi’ni oluşturmak için tükenmez bir hevesle çalışıyor. Vietnam bile. İsmi de -her emsali gibi- oldukça yaratıcı: Saigon Silicon City (Saygon Silikon Şehri).

  • Sosyal medya için reklam tasarım rehberi. Focebook, Instagram, Twitter, LinkedIN, Youtube, Adwords, Google+, Tumblr ve ötesi.
  • Hızla yayılımına devam eden yapay zekanın uygulama ve sitelerdeki karşılığı nasıl olacak? ‘Yapay zeka ile doğal deneyim‘ başlıklı Berk Bayri imzalı yazı güzel bir özet çıkartmış.

1-xKH2nHMG55dWluZCsQSxyA

  • Çin’in en popüler mesajlaşma uygulamalarından WeChat’te neredeyse her kullanıcının karşısına çıkan Xiaoice adlı 17 yaşındaki geveze genç kız aslında dünyanın en büyük yapay zeka testinin bir parçası. İsmini Microsoft’un yapay zeka asistanı Cortana’nın Çin’deki karşılılğı ‘Xioa Na’dan alan uygulamada hedef insanlarla dertleşebilecek ve ihtiyaçlarında yardımcı olabilecek kadar zeki ve doğal bir sistem kurabilmek.
  • Webpage.ly’nin otomasyon uygulaması, yapay zeka yeteneklerini sitenizin içeriklerinde SEO odaklı revize etmek için kullanıyor. Site başına aylık 54 dolar.
  • Mobil uygulama Bernie ise yapay zeka yeteneklerini daha pragmatik konularda faydaya çeviriyor. Ne tip insanlardan hoşlandığınızı ‘doğal yöntemlerle’ öğreniyor ve arkadaşlık sitelerinde kafanıza yatacak eşleri otomatik olarak ekliyor, ilgileniyor. Oysa ki -aşağıda izleyebileceğiniz- daha garantili bir çözüm 2014 yılında geliştirilmişti.

  • VINA da bu hafta duyrulan Tinder benzeri bir eşleşme uygulaması. Fakat sadece kadınları kadınlarla buluşturuyor. Üstelik fotoğraflar üstünden de değil. Yakınlık, ilgi alanları ve lokasyon gibi farklı parametreleri kullanıyor. Kurucusu da iki kadın.

  • Financial Times’ın duyum olarak paylaştığı gelişme gerçekleşti ve Microsoft sanal klavye uygulaması SwiftKey’i 250 milyon dolara satın aldı.
  • Envanterindeki 30 milyon adet ürünle dünyanın en büyük elektronik ticaret sitesi Amazon, açmayı planladığı yüzlerce fiziki mağazayla sınırlarını gerçek dünyada da genişletme kararı aldı.
  • Avustralyalı e-ticaret sitesi Kogan, web tarayıcısı olarak Internet Explorer’ın 7 ve altındaki sürümlerini kullanan müşterilerine ‘ceza olarak‘ yüzde 7 ek vergi uyguluyor.

  • Whatsapp ve Gmail aylık 1 milyar aktif kullanıcı sayısını geçtiğini duyurdu. Başka bir deyişle internet kullanan her 3 kişiden biri WhatsApp ve/veya Gmail kullanıyor.
  • Web sayfalarındaki reklamları engelleme yarışında Apple ile açılan cephe genişliyor. Son haberlere göre Windows platformunda Microsoft, Android platformundaysa Samsung yeni cihazlarındaki standart web tarayıcısında reklamları engelleyecek.
  • Million Short internetin kesinlikle en garip arama motoru. Yaptığınız aramalarda (isterseniz) Google’ın ilk 1 milyon sonucunu eleyerek o konuyla ilgili normalde asla ulaşalayacağınız kaynaklarla sizi buluşturuyor.
  • Sitelerimizin adreslerinde www kullanmalı mıyız? EVET!
  • Güvenli şifreler oluşturmak zorunuza mı gidiyor? Passweird tek tıklamayla yükünüzü sırtlanıyor.

passweird

  • Güvenli internet bağlantısı olarak da anılan HTTPS protokolü hem mahremiyet hem de Google sıralaması için olumlu etki sunuyor. Fakat çoğu kullanıcı yıllık maliyetinden dolayı kullanmaya yanaşmıyor. Neyse ki artık ücretsiz bir seçeneğe de sahibiz.
  • Dijitalleşen her şeyi biriktirmeye kendini adayan Internet Archive, Malware Museum adlı yeni bölümüyle geçmişten bugüne bütün zararlı yazılımları sergilemeye başladı.
  • DİKKAT: Gelişmeler burada bitmiyor! Diğer kategori başlıklarına aşağıdaki menüden ulaşabilirsiniz.
Etiketler:

16 Yorum

  • Selamlar;

    Şöyle bir geri okuma yapmak istiyorum; ben zaten hafta içi değişik olan gündemimden “kaçanların” bilgisine ulaşmak için buraya başvuruyorum. Benim habere ulaşma davranışımı tersine çevirip bunun yerine bana haberi/gündemi/satır başlarını özetleyen ve sunan diğer platformlar (ekşi, haber sitesi uygulamaları, 140journos v.b. gibi ) sebebiyle şu an hazırlamakta olduğunuz rehberin yeni denediğiniz yöntemle değil daha önce uyguladığınız “hafta özeti” yöntemiyle yeterli ilgiyi göreceğini düşünüyorum. Tüm enerjisini kullanıcı profiline uygun haberleri seçerek sunmak için harcayan bu platformlarla -en azından sadece bir kişi olarak benim düşüncemde- rekabet etmenizin tek yolu; şu an sadece sizin yaptığınız hafta derlemeleri. Sorduğunuz için emeğinize karşılık bir sorumluluk olarak eleştirilerimi sundum. Bilginize.

  • “Hindistan’da 2 milyar vatandaşın henüz bir banka hesabı bile yok” >> Hindistanin bugünkü nüfusu 2 milyarin cok altinda

  • tek kelimeyle mükemmel, her tek başına bir dergi oldun artık, ilk haftadan beridir takip ediyorum, müthiş bir hizmet…
    Bayılarak okudum yine…bu hizmetlerinin karşılığı olarak Uçan araba çıkarsa bir tane alıp ilk sana bi tur vericem söz…

  • sizce bitcoin tarzı şeylere yatırım yapmalı mıyız ? son bir kaç gundur dusunuyorum bu ise girsemmi diye ( ilk çıktığı zamanlarda umursamamistim geçen zamanda neden o işe girmedim bende hala anlamış değilim)

  • Hafta sonu özetleri şeklinde kalması taraftarıyım.Hafta içi okuduğumuz haberleri tekrar okumuş oluyoruz.Bir de haftalık özetleri bitirmemiz bir haftayı buluyor.Ben içerik olarak nasıl başladıysanız öyle devam etmenizden yanayım.Selamlar.Emeğinize sağlık

  • Sizi radikal deki ilk günlerinizden beri takip ediyorum ancak özellikle bu projenizi çok severek destekliyorum. İngilizce bilmeyen hedef kitlenin oranını bilmiyorum, enerjinizi onlara dönük harcamanız onlar için iyi ama benim gibiler için pek anlamı yok. Her halükarda, hep ilerlediğiniz için tebrik ediyorum.

  • amirim,ingilizceyi malesef hala çözemeyen biri olarak yeni tarzı yanlış buldum.
    Öncelikle bu özet işine başlarken acaba insanları kolaya mı alıştırıyorum çekinceniz olduğunuzu hatırlıyorum ki şu anda bu sorunun cevabı evet.
    İkinci olarak, hafta boyu okunan haberleri tekrar görmek insanda özetlere karşı bir bıkkınlık oluşturabilir.
    Benim gibi ingilizce dertlileri içinse tek çözüm bu dili öğrenmek ya da google translate vb çözümlerin çağ atlamasını beklemek.saygı ve sevgilerimle…

  • Haftaiçi farklı başlıklarla içerik girdiğinizde önce ne olduğunu anlamadım ama haftasonu özeti okurken linklerin oralara gittiğini görünce, daha özetin sonuna gelmeden ne yapmak istediğinizi anladım.

    Bence İngilizce’den şikayet edenler için çok iyi bir çözüm gerçekten ama şahsen ben asıl kaynağa gidip okumayı tercih ederim. Bunu da ENG / TR diye çift link vererek çözebilirsiniz sanırım.

    İyi çalışmalar.

  • Ben yeni sisteminizden çok rahatsız oldum nedeninide örnek kullanımım ile açıklayayım.
    Her pazartesi işe başlarken chromedan gelen notification’ı tıklıyorum sonra sayfayı pinleyerek en başa tutturuyorum. Hafta boyuncada vakit buldukça okuyarak haftalık bilgimi sindiriyorum. Benim için çok yararlı bir sistem oluyor bu şekilde. Fakat yeni denemeniz ile birlikte çalışırken gelen bildirim tüm dikkatimi dağıtıyor. Haberleri özetler şekilde değil parça parça okuduğum içinde nerde ne zaman ne okumuştum dağılıyor(eski sistem de şöyle bir şey vardı yaklaşık iki hafta önce sağlık haberlerindeydi diyerek bulabiliyordum) Bu yüzden bildirimleri kapatmak zorunda kaldım :/ Sadece özetleri okuyorum diğer haberleri okumuyorum.

    Sonuç olarak ben yazılarınızı “haftalık özetler” olduğu için çok seviyorum. :)

    • Böyle bir kullanım hala mümkün neyse ki. Özetlerin yayın günü ve tarihi değişmedi. Pazar günü açıp hafta boyu okumaya devam edebilirsiniz.

      İlgi ve yorumunuz için teşekkür ederim.

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği