Haftanın Özeti: 249

29 Temmuz - 04 Ağustos 2019 tarihleri arasında Türkiye ve dünyadan haber, site, yazılım, donanım, cihaz, video ve trendler.

Tasarım, İnovasyon

Kaliforniya Üniversitesi’nde çalışan bir grup araştırmacı, küçük göz hareketleriyle kontrol edilen robotik lens geliştirdi. Gözün doğal yapısını taklit etme mantığıyla çalışan lens, iki kez göz kırpınca yakınlaştırma ya da uzaklaştırma yapabiliyor. Yumuşak robotların çoğu elle kontrol edilse de bu yeni lens, insan gözünde bulunan, göz kapalı olduğunda bile aktif olan doğal elektrik sinyallerini taklit ediyor. Araştırma öncüsü, gözleri görmeyen insanların dahi bu lensi kullanabileceğini, çünkü lensi kullanmak için gereken tek şeyin göz küresini hareket ettirmek olduğunu söyledi. Bilimciler ileride bu teknolojinin protez göz ya da sadece gözle kontrol edilebilen kamera yapımında kullanılmasını umuyor.

Bir grup araştırmacı, hem daha yüksek performanslı hem de daha önce gördüklerimizden çok daha dayanıklı bir yumuşak robot geliştirdi. İlk bakışta robot olduğu anlaşılamayan cihaz, küçük bir kağıt parçasına benziyor. Hamam böceklerinden daha hızlı hareket edebilen bu robot türü, üzerine basıldığında dahi hayatta kalabiliyor. Robotu geliştiren araştırmacılar, bu gibi robotların çevre keşfi, yapısal denetleme ve afet yardımı gibi çeşitli amaçlarla kullanılabileceğini söylüyor.

Bundan iki sene önce Facebook, kişinin beyin dalgalarını okuyarak mesaj ya da e-posta yazmasını sağlayan bir teknoloji üzerinde çalıştığını, bu teknoloji sayesinde yazılması gereken cümleleri düşünerek, klavye kullanmaya gerek kalmadan yazabileceğimizi açıklamıştı. Yakın zamanda Facebook, Kaliforniya Üniversitesinde çalışan araştırmacılara bu konu üzerine fon sağladığını açıkladı. Araştırmacılar, elektrotlar vasıtasıyla kişinin konuşmasını çözen bir cihaz prototipi üzerinde çalışıyor. Cihaz, kişi bir cümle ya da kelimeyi düşündüğü anda, daha sesli şekilde söylemeden beyin sinyallerine bakarak tahminde bulunmaya çalışıyor. Yapılan denemelerde, katılımcıların bir dizi soruya basit cevaplar vermeleri istendi. Daha sonra elektrotların okumaları kişinin gerçek cevaplarıyla karşılaştırıldı. Sonuçların isabet oranı yüzde 76 idi. Ancak Beyin Cerrahisi Profesörü Edward Chang, sistemin şu an için pek başarılı olmadığını söylüyor.

Kanada merkezli fast food zinciri Tim Hortons, Kanada’daki bazı şubelerinde bitki tabanlı yumurtayla üretilen yiyecek seçenekleri sunmaya başladı. Maş fasulyesinden üretilen bitki tabanlı yumurta rağbet görürse, bir süredir restoranda satılan, içinde bitki tabanlı et bulunan Beyond Meat burgerinin içinde de kullanılacak. Tim Horton şubelerinden birinde vegan omlet deneyen şehir sakini Saliy Shaker-Elmes, “Yumurtasız omletin tadı aynı normal omlet gibi. İyi iş çıkarmışlar.” şeklinde bir yorum yaptı. Geçtiğimiz aylarda Kanada’da yapılan bir anket, halkın etsiz alternatiflere yönelmeye meyilli olduğunu ortaya koydu. Bu kararın ardındaki sebepler ise başta sağlık endişesi olmak üzere hayvanlara duyulan sempati ve hayvancılığın çevresel etkileri.

Bloomberg’in haberine göre Impossible Foods, bitki temelli etini bu sonbahar itibarıyla ABD’deki marketlerde satmak için Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi’nden onay aldı. Eğer karara itiraz edilmezse, ABD’li vatandaşlar 4 Eylül’den sonra marketlerden yapay et satın alabilecek. Ayrıca dün açıklama yapan Burger King, 8 Ağustos itibarıyla ABD’deki tüm restoranlarında yapay etle hazırlanmış Impossible Whopper sunmaya başlayacağını duyurdu. ABD’deki bazı şubelerinde bir süredir Impossible Whopper sunan Burger King, burgerin restorana müşteri çektiğini söylüyor. Impossible Whopper’ın fiyatı 5,59 Dolar olarak belirlendi.

İrlandalı Fionn Ferreira adlı genç, mikroplastikleri sudan temizleyen projesiyle 2019 Google Bilim Fuarı’nda birinci oldu. ‘Sıvı mıknatıs kullanarak suyu mikroplastiklerden arındırma araştırması’ adı verilen projede, yağ ve magnetitten oluşan, zehirli olmayan manyetik bir sıvı olan sıvı mıknatıs kullanılarak su, mikroplastiklerden arındırılıyor. Hem mikroplastiğin hem de sıvı mıknatısın kutupsuz özelliklerinden ötürü, sıvı mıknatıs suyun içindeki mikroplastiği çekebiliyor. Geliştirdiği yöntem sayesinde sudan arındırdığı plastiğin miktarının yüzde 85’ten fazla olduğunu söyleyen Ferreira bu yaklaşımın özellikle kentsel atık su arıtımında etkili olacağını söylüyor. Kentsel atık sulardaki plastiğin yüzde 55’inden fazlasının çamaşır makinelerinden ve kıyafetlerden geliyor.

ABD’nin en güneşli eyaletlerinden biri olan Teksas’ta yaşayan Sam Elliott, 2011 yılında 3 bin Dolar’a Nissan LEAF satın aldı. Fiyatından anlayacağınız üzere aracın bataryası pek iyi durumda değildi. Bunun üzerine “Yapamazsın” diyenleri görmezden gelen Elliott, 2 bin 400 Dolar harcayarak güneş paneli, batarya, şarj kontrolörü ve invertör satın aldı ve bunları araca monte etti. Arabanın güneş panelleri gün içinde sadece 200 watt elektrik üretse de günde yaklaşık 16 kilometre fazladan yol kat etmesini sağlıyor. Kulağa az gibi gelebilir ancak Elliott’ın arabayı tekrar şarj etmek zorunda kalmadan eve ya da işe gitmesine yetiyor. Geliştirdiği sistemi zaman içinde iyileştirmeyi planlayan Elliott, günlük menzili 40 kilometreye çıkarmayı planlıyor. Ayrıca sistemin diğer insanların kullanabileceği hale geldiğini hissettiğinde ikinci el Nissan LEAF’leri güneş enerjili hale getiren küçük bir şirket kuracak.

Fransız girişimi Transition-One, eski dizel araçlara 8 bin 500 Euro karşılığında elektrik motoru, batarya ve bağlantılı bir gösterge paneli ekleyen donanım iyileştirme teknolojisi geliştirdi. “Yeni bir elektrikli araca verecek 20 bin Euro’su olmayan kullanıcılara ulaşmayı hedefliyorum.” diyen Transition-One kurucusu Aymeric Libeau, 2009 model bir Renault Twingo’yu 180 kilometre menzilli bir elektrikli araca dönüştürdüğü ilk prototipini tanıttı. Bu yılın sonuna kadar Fransız ve Avrupalı düzenleyicilerden onay almayı bekleyen Libeau, dönüştürme işleminin bir günden az sürdüğünü söylüyor.

Hatırlatma: Hafta özetimiz toplam 5 sayfadan oluşuyor.Diğer kategorilere ait gelişmelere aşağıdaki listeden geçebilirsiniz.

Özet Başlıkları

  1. Türkiye ve dünyadan güncel gelişmeler.
  2. Bilim, teknoloji, yazılım, donanım.
  3. Dijital girişimler, yatırımlar, web siteleri.
  4. Dikkat çeken tasarımlar, inovatif ürün ve hizmetler.
  5. Sinema, TV, kültür/sanat gelişmeleri.

19 Yorum

  • Güle Güle Dünya Halleri. Sayfayı yenileyince gördüm yayın hayatını noktaladığı yazısını. Emeği geçen herkese teşekkürler.

  • Oysa daha bugün youtube da bi konuşmanızı dinlemiştim ve kendimi buraya atmıştım daha sonra hoşçakal yazısını gördüm ne söyliceğimi bilemedim kendi adıma bugüne kadar yaptıklarınızın kıymetini bilemediğim için özür dilerim

  • Her hafta düzenli takip ettiğim tek web sitesi olduğu için çok özleyeceğim.
    Emeği geçen herkese teşekkürler.

  • Tam da şu an youtube daki konuşmanızı dinleyip hemen sayfanıza girmiştim. Karşılaştığım hoşçakalın sözüyle tuhaf bir kırgınlık yaşadım. Bize sunulanların hiç kıymetini bilmiyoruz haklısınız. Kendinize iyi bakın.

  • Serdar Kuzuloğlu başta olmak üzere emeği geçen herkese teşekkürler. Doğurucu türkçe içeriğin yetersiz olduğu internet mecrasında önemli bir boşluğu dolduruyordu. Pazar sabahlarına keyif katan Haftanın Özeti’ni özleyeceğiz.

  • Emeğinize sağlık. 2014 ten beri yayınlanan tüm haftalık özetleri büyük bir keyifle, ilgiyle okudum. Öğrendiğim bilgiler, verdiğiniz haberler için teşekkürler.

  • sonuna dek harika kalitenizi bozmadiniz. umarım geri dönersiniz. sevgiler

  • Oldukça faydalı, bakıs acımıza farklılık sunan bir sayfaydı. Acılısta kapanacagını görünce cok üzüldüm. Keşke devam edebilseydi. Doğru bilgi paylasmanın cok değerli olduğu dünyada böyle bir sayfanın kıymetinin bilinmemesi cok üzücü.

  • Merhaba, ara sira girerek gercek bilgiye ulastigim mutavizi sitenizin kapanacagini duymak uzucu oldu .

  • Geç buldum derken coktan kaybetmisim. Youtube konuşmaniz sonrasında kesfettim ama geç kalmisim. Tekrar yayin hayatina daha guclu bir şekilde doneceginize inanmıyorum ve bekliyorum

  • Değerli emekleriniz için teşekkür ederim. neden sonlandı acaba? kısa da bir açıklama olsa memnun olurduk.

  • Siteyi ben de bugün keşfettim ama daha önce karşılaşmadığım için , Youtube konuşmanızı daha önce izlemediğim için biraz pişmanım. İnsanlara değer katmaya yönelik bir proje yaptığınız için canıgönülden teşekkür ederiz.

  • Sayfa oldukça faydalıymış bende geç farkedenlerdenim yayın hayatının sona ermesi üzücü,fakat sizlerin bunun üstüne daha çok giderek sayfayı devam ettirmesi gerekiyor. Aksi taktirde çok kolay vazgeçmişsiniz demektir bana göre.

  • sayın serdar kuzuloğlu ve ekibine her şey için teşekkürler. Umarım birgün yeniden daha güçlü daha sağlam bir şekilde, umut vadeden bir ortamda yayına başlarsınız.

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz: