Haftanın Özeti: 245

1 - 7 Temmuz 2019 tarihleri arasında Türkiye ve dünyadan haber, site, yazılım, donanım, cihaz, video ve trendler.

Sinema, TV, Kültür, Sanat

2016 yılında Organelle adlı synthesizer’ı çıkaran Critter & Guitari, Organelle’e önemli güncellemeler yaparak Organelle M adıyla yeni bir ürün çıkardı. Yeni sunulan Organelle M’in içinde dahili hoparlör, mikrofon, MIDI girişi ve batarya güç kaynağı var. Böylece enstrümanı hareket halindeyken de çalabiliyorsunuz. Organelle M’in içinde 1.2GHz Quad-Core 64-bit işlemci, iki kat daha hızlı RAM ve USB WiFi adaptörü var. Raspberry Pi ile çalışabilen bu yeni versiyonu 595 Dolar’a satın almak mümkün.

Dünyanın ilk şarap tema parkı, Fransa’nın Bordeaux şehrinde açıldı. 91 milyon Dolar maliyetli The City of Wine’da (Şarap Şehri) bütün etkinlikler şarapla alakalı. Garonne Nehri’nin yakınlarına inşa edilen bükümlü metal yapı, tema parkın simgelerinden biri ve şarabın kadehin içindeki hareketini temsil ediyor. Bütçesi kısıtlı şarap severlerin endişe etmesine gerek yok çünkü biletler 37 Dolar’dan başlıyor. Bu fiyata bir kadeh şarap da dahil. Parkta yapılabilecek etkinlikler arasında, dünyanın dört bir yanından getirilen şarapları deneyerek Bordeaux şehrini seyretmek; atölye çalışmalarına ve rehberli turlara katılmak; belirli aralıklarla değişen sergileri gezmek; şarap dünyasıyla alakalı kitapları inceleyebileceğiniz okuma odasında vakit geçirmek var.

Hollywood Reporter’ın haberine göre ünlü bilim kurgu yazarı Neil Gaiman’ın Sandman adlı popüler çizgi romanı Netflix dizisi oluyor. DC Entertainment’ın bugüne kadar yaptığı en pahalı anlaşma olması beklenen bu projede, Wondder Woman’ın senaristliğini de yapan Allan Heinberg, yazar ve yapımcı olarak görev alacak. Eserin yayın haklarına sahip olan Warner Bros, kullanıma sunacağı yeni video platformunda bu içeriğe yer vermek yerine, yayın haklarını Netflix’e satarak gelir elde etme yoluna gitti. Apple, Disney, NBC Universal ve Warner Bros kendi platformlarını kurmaya başlayınca, Netflix de bu tarz orijinal içeriklere daha fazla önem vermeye başladı.

Netflix’in bir başka orijinal içeriği, merakla beklenen Witcher dizisi. Popüler bilgisayar oyunu Witcher’dan uyarlanan dizide Geralt of Rivia rolünde Henry Cavill yer alacak. Bu yıl içinde yayımlanması beklenen dizinin setinden ilk fotoğraflar geçtiğimiz günlerde paylaşıldı. Netflix’in, 19 Temmuz’daki Comic-Con çizgi roman etkinliğinde diziye dair daha fazla bilgi paylaşması bekleniyor.

Netflix’in popüler dizisi Dark’ın zaman yolculuğu üzerine kurulu hikayesini tanıtmak ve Türk izleyicileri diziye çekmek amacıyla kısa bir video hazırlandı. Videoda yılların eskitemediği bir Türk sanatçı yer alıyor.

Amazon’un uzun zamandır beklenen Yüzüklerin Efendisi dizisinin yönetmeni belli oldu. Jurassic World: Fallen Kingdom filmini yöneten J.A.Bayona Yüzüklerin Efendisi dizisinin ilk iki bölümünü yönetecek. Bayona ayrıca Belén Atienza ile birlikte dizinin yapımcılığını üstlenecek. Dizinin ne zaman yayımlanacağı ise henüz netlik kazanmadı.

Amazon, Netflix, Warner Bros. Disney derken kısa süre içinde birçok çevrimiçi video platformu hayatımıza girdi. Çeşitlilik belki rekabet için iyi olabilir ancak kullanıcılar abone oldukları platformlarda istedikleri dizi ve filmleri bulamayınca büyük ihtimalle birden fazla platforma abone olmak yerine korsana dönüş yapacaklar. TechDirt yazarı Karl Bode, video platformlarının kendilerine özel içerikleri yayımlama çabalarının izleyiciler tarafından hoş karşılanmayacağını düşünüyor. Bundan birkaç yıl önce, ABD’de herhangi bir izleyici aylık 10 Dolar ödeyerek aldığı Netflix aboneliği ile birçok popüler film ve diziyi izleyebiliyordu. Ancak yeni platformların ortaya çıkmasıyla Netflix içeriklerini bir bir kaybetmeye başladı. Black Mirror, Dark, Orange is the New Black, Stranger Things gibi, izleyicileri heyecanlandıran birçok orijinal Netflix içeriği bulunuyor ancak artık Marvel ve Pixar filmleri Disney’in kendi platformunda yer alacak. NBCUniversal’ın The Office dizisini Netflix’ten çekmesi gibi yeni hamleler de gelmesi durumunda izleyicilerin tepkisi büyük ihtimalle tüm yeni platformlara üye olmaktan ziyade, en sevdiği içerikleri bulunduran bir platforma abone olup diğer içerikler için korsana yönelmek şeklinde olacak. Bu da uzun vadede endüstriye zarar verebilir.

Spotify, sanatçıların kendi müziklerini Spotify’a yüklemelerini sağlayan programı kapatacağını duyurdu. Kararla ilgili açıklama yapan Spotify “Enerjimizi Spotify’a özgü özellik ve araçların geliştirilmesine odaklamaya karar verdik.” ifadesini kullandı. Spotify’ın bu girişimini kapatması büyük bir sürpriz değil. Çünkü sanatçılar eserlerini Spotify’a direkt olarak yükleseler bile Apple Music ya da Deezer gibi diğer müzik servislerinde eserlerini yayımlatabilmek için yine yayıncılara başvurmaları gerekiyordu. Spotify bu servisi 30 Temmuz’da kapatacağını açıkladı.

British Council tarafından yürütülen, Türkiye’den ATÖLYE ve Abdullah Gül Üniversitesi, Yunanistan’dan Bios ve Sırbistan’dan Nova Iskra ortaklığıyla düzenlenen Connect for Creativity projesi kapsamında Atina, Belgrad ve İstanbul’da 7 Ekim – 17 Kasım 2019 tarihleri arasında eş zamanlı olarak gerçekleşecek bir Sanat ve Teknoloji Rezidans Programı düzenleniyor. Program Türkiye, Yunanistan, Sırbistan ve Birleşik Krallık’tan sanatçılar katılabilecek. Atina, Belgrad ve İstanbul’da, her ülkeden birer sanatçı olmak üzere toplam 12 sanatçı uluslararası çalışma deneyimi kazanmaları ve farklı kültürlerle fikir alışverişinde bulunabilmeleri için ağırlanacak. Katılımcıların oluşturduğu eserler arasından seçilenler Birleşik Krallık’ta sergilenecek. Programa başvuru için son tarih 28 Temmuz.

Bu derlemeden arkadaşlarınızı haberdar etmek için aşağıda yer alan sosyal medya paylaşım düğmelerini kullanabilirsiniz. Yeni özetlerden erken haberdar olmak için e-posta bültenimize abone olmayı unutmayın.

Fikir ve katkılarınızı yorumlarınızda bekler, hepinize iyi haftalar dileriz!

Özet Başlıkları

  1. Türkiye ve dünyadan güncel gelişmeler.
  2. Bilim, teknoloji, yazılım, donanım.
  3. Dijital girişimler, yatırımlar, web siteleri.
  4. Dikkat çeken tasarımlar, inovatif ürün ve hizmetler.
  5. Sinema, TV, kültür/sanat gelişmeleri.

2 Yorum

  • Selamlar;
    Öncelikle verdiğiniz bu büyük emek için teşekkür ederim. Naçizane ekstra bir göz daha eklemenizin ufak ama can sıkıcı bazı hataların önüne geçeceğini düşünüyorum.
    Örneğin “27 bin” yerine “217 bin” yazılması ve güç-enerji kıyası gibi teknik birtakım hatalar giderilebilir.
    Kolaylıklar dilerim.

  • senin derdin batsın kardeş dediginden hiç bir şey anlaşılmıyor… :)

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz: