Haftanın Özeti: 225

Tasarım, İnovasyon

Kentsel tarıma ağırlık vererek bu anlamda kendi kendine yeten toplumlar yaratmak mümkün mü? Roca London Gallery yeni sergisiyle, bu alanda gıda üretimine katkıda bulunan ve kendi atıklarını yeniden değerlendiren projeleri bir araya getiriyor. Detaylarını haberimizde bulabileceğiniz sergideki örneklerden biri de çatı serasıMarjan van Aubel imzalı Power Plant konsepti, kendi enerjisini üreten ilk sera olma özelliğini de taşıyor. Şeffaf güneş panelleri sayesinde hem elektrik üretiliyor hem de kentsel tarım yapılıyor.

Latin Amerika’da evcil hayvanların yüzde 25’i yetersiz besleniyor veya sokağa terk ediliyor. Sokak hayvanlarının sayısında önemli bir artış yaşanan Ekvador’un Babahoyo şehrindeki pilot proje kapsamında kedi ve köpekler için inşa edilen evlerin, alışageldiklerimizden küçük bir farkı var. Yerden yüksekte konumlanan evler, sabit mama ve su kaplarıyla da uzun vakitler geçirilebilecek şekilde tasarlanmış.

Los Angeles, şehirdeki evsizlerin yerleştirileceği binlerce yeni konut inşa etmek için 1 milyar Dolar’dan fazla para harcıyor. Ancak bu süreç yıllar alacak. Bu süreçte evsizlerin yerleştirilebileceği ve daha hızlı inşa edilecek yeni alanlara ihtiyaç duyuluyor. Bunun için R&A Architecture and Design adlı bir mimarlık ofisi, 90 günde küçük bir yaşam alanına dönüşebilen bir proje geliştirdi. Tasarımda, artık kullanılmayan nakliye konteynerleri daha büyük bir salon şekline getirilerek eve dönüştürülüyor. Diğer konteynerler o noktada çalışanlar için ofis alanına ya da duş ve tuvalet oluyor. Oluşturulan minik mahalle konteynerle dolu bir park alanı gibi görünmüyor. Dairelerin arasında teraslar, bahçeler ve diğer toplu kullanım alanları yer alıyor.

Mimarlık ve tasarım efsanesi Mies van der Rohe adına düzenlenen mimarlık ödülünün bu yılki finalistleri açıklandı. 7 Mayıs’ta düzenlenecek törenle sahibi bulacak olan ödül için açıklanan finalistlerden biri de, İspanya’da inşa edilen SelgasCano imzalı Plasencia Oditoryum ve Kongre Merkezi.

Chartered Institute of Building tarafından düzenlenen yapı fotoğrafları yarışmasının da kazananı ve finalistleri açıklandı. Finalistler arasında, Jamshid Farajvand tarafından İran’da çekilen ve tüplü televizyonlarla yapılmış ilginç bir evi gösteren bu fotoğraf da var.

Tsinghua Üniversitesi’nden Prof. Xu Weiguo’nun önderliğindeki bir ekip, köklerini antik dünyadan alan, 3D yazıcıyla üretilen malzemelerle bir köprü inşa etti. 26 metre uzunluğunda, 3,3 metre genişliğinde inşa edilen köprü, dünyanın en eski açık kemerli taş parçalı köprüsü olan Anji’den ilham alıyor. 605 yılında, usta Li Chun tarafından 10 yıldan uzun bir sürede yapılan köprü, ilginç bir şekilde modern bir görüntüye sahip. Tsinghua ekibinin köprüsü ise sadece 3D yazıcıdan basılan polietilen fiber beton kullanıldı.

Kolorado Eyalet Üniversitesi’nde Jianguo Zhao tarafından 3D yazıcıda üretilen dört bacaklı küçük robot, şekil değiştirebilen eklemleri sayesinde bulunduğu ortama göre dönüşebiliyor. Yaklaşık 10 saniyede eklemlerini eritebilen robot böylece bacak yapısını ve hareket şeklini de değiştirerek farklı engelleri aşabiliyor. Eriyen eklemler, bacaklar uygun yapıya geldiğinde yeniden donuyor. Sistem, robotların maliyetini, ağırlığını ya da karmaşıklığını artırmadan yeni yetenekler kazanmasını sağlıyor.

Otomotiv devi Ford bu kez yatak işgalcilerini kendi uyku alanlarında tutmak için geliştirdiği konseptle karşımızda. Sistem şöyle çalışıyor: Kişinin, eşinin uyku alanına geçip geçmediğini belirleyebilecek basınç sensörleriyle donatılan yatak, daha sonra davetsiz misafiri dürtmek suretiyle yerleşimi düzeltiyor. Entegre bir taşıyıcı kayış yardımıyla, kişi kendi uyku alanına yollanıyor. Bu yatak tabii ki ticari bir ürün değil. Amaç Ford’un ilgili teknolojilerine dikkat çekmek. Daha önce de Ford imzalı benzer projeler gördük. Marka, Edge SUV’daki ses sistemine dikkat çekmek için gürültü engelleyici bir köpek kulübesi inşa etmiş ve arabanın arka koltuğunda sürüş deneyimini simüle eden bir bebek karyolası yapmıştı.

General Motors geçtiğimiz Kasım ayında elektrikli bisiklet üretmeye başlayacağını duyurmuş ve yeni bisikletlerin adını belirlemek için bir kampanya başlatmıştı. Bu kampanya sonucunda Ariv (İngilizce arrive kelimesi gibi okunuyor) adı tercih edildi. Şirket Ariv marka elektrikli bisikletlerini Almanya, Belçika ve Hollanda’da satışa çıkaracak. Fiyatlar 3 bin 200 Dolar’dan başlıyor.

Hatırlatma: Hafta özetimiz toplam 5 sayfadan oluşuyor.Diğer kategorilere ait gelişmelere aşağıdaki listeden geçebilirsiniz.

Özet Başlıkları

  1. Türkiye ve dünyadan güncel gelişmeler.
  2. Bilim, teknoloji, yazılım, donanım.
  3. Dijital girişimler, yatırımlar, web siteleri.
  4. Dikkat çeken tasarımlar, inovatif ürün ve hizmetler.
  5. Sinema, TV, kültür/sanat gelişmeleri.

5 Yorum

  • “Tip 2 diyabet hastaları için düzenli insülin enjeksiyonu günlük yaşamın bir parçası” tam doğru olmamış, Tip 1 diyabet hastaları için enjeksiyon gereklidir. Tip 2 hastalar için genellikle hap tedavisi ve spor ile şeker düzenlemesi yöntemi tercih edilir.

  • Emeğinize sağlık. Müthiş bir iş yapıyorsunuz . Tekrar tekrar teşekkürler.

  • Gündem takibi yapmayı bıraktıktan sonra haftanın özeti ilaç gibi geldi. Emeğinize sağlık. Benim için çok faydalı oluyor. Teşekkürler.

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz: