Haftanın Özeti: 225

Bilim, Yazılım, Donanım

İlk Raspberry Pi mağazası İngiltere’nin Cambridge şehrinde açıldı. Kodlamayı herkes için daha erişilebilir hale getirmek için çabalayan Raspberry Pi, mağaza fikriyle de daha ulaşılır olmayı amaçlıyor. Örneğin en gelişmiş model olan Raspberry Pi 3 Model B+ 35 Dolar’a satılıyor. Şeylerin interneti projelerine yönelik küçük bir bilgisayara ihtiyaç duyanlar için de, Raspberry Pi 3 Model A+ sadece 25 Dolar. Raspberry Pi için mağaza açılması fikri daha önce çok da gündeme gelmemişti ama “Başka ülkelerde de mağaza açılır mı?” sorusu şimdiden yankılanmaya başladı.

Şeylerin interneti demişken MIT Technology Review tarafından yayımlanan bir analize göre, Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) Huawei korkusunun esas nedeni internete bağlanabilen her şey. Daha önce de pek çok kez değindiğimiz üzere, ABD hükümeti, Çinli akıllı telefon üreticisinin kendi ülkesindeki faaliyetlerinden ve özellikle İran ile ilişkilerinden rahatsız. Huawei 5G teknolojisine en çok yatırım yapan ve bu alanın lider adayları arasında yer alan bir şirket. Olaya ABD hükümeti gözüyle bakınca, Çinli bir şirketin 5G lideri olması, aynı zamanda internete bağlanabilen bütün cihazlar üzerinde güç sahibi olması anlamına geliyor. Zira şeylerin interneti, atılım yapmak için 5G teknolojisini hasretle bekler durumda. Huawei’nin tek derdi ABD değil elbette, pek çok batı ülkesiyle de sorunlar yaşıyor. O ülkelere son olarak Çek Cumhuriyeti de eklendi. Cumhurbaşkanlığı ve ilgili birimlerin teknoloji ihtiyaçlarını karşılayan şirketin, ülkenin istihbarat servisleri tarafından ulusal güvenlik tehdidi olarak görülmeye başlandığı konuşuluyor.

Çin ordusu, yapay zeka ve otonom teknolojiyi mümkün olduğunca hızlı bir şekilde kullanıma sokmak istiyor. Başkan Şi Cinping, yapay zeka alanında dünya lideri olma hedefini birçok kez dile getirmişti. Başkan ayrıca teknoloji konusunda dışa bağımlılığın ortadan kaldırılması gerektiği görüşünde. 

Diğer taraftan ABD Başkanı Donald Trump, hafta başında ülkenin yapay zeka kabiliyetinin artırılmasına ve otomasyon sebebiyle işsiz kalan çalışanlara yardımcı olunmasına yönelik bir kararname imzaladı. Kararnameyle Amerikan Yapay Zeka Girişimi kuruldu. Bu kurum 5 alana odaklanacak:

  • Federal fonlama ajanslarından, yapay zeka araştırmalarına öncelik vermeleri istenecek.
  • Yapay zeka araştırmacılarının federal verilere, algoritmalara ve bilgisayar işlemcilerine erişimi olacak.
  • Güvenilir, sağlam, emniyetli, güvenli, taşınabilir ve müşterek çalışabilen yapay zeka sistemlerinin gelişimi için gerekli standartlar Beyaz Saray tarafından belirlenecek.
  • İnsanların, burs ve eğitim programlarıyla yapay zeka ve otomasyonla gelen değişimler için hazırlanması sağlanacak.
  • Yapay zeka alanında diğer ülkelerle iş birliği yapılacak ancak bu süreçte Amerikan değerleri ve çıkarları gözetilecek.

LipPass adlı yeni bir güvenlik sistemi, kullanıcı konuşurken ağzının hareketlerini ve yüzünden yansıyan akustik sinyalleri takip ederek kimlik doğrulaması yapabiliyor. Biyolojik değil davranışsal faktörlere dayanan sistem, böylece cihazı sahibinden başka kimsenin açmasına izin vermiyor. Yapılan testler, kullanıcıyı taklit eden kişilerin de yüzde 93,1 oranında tespit edildiğini gösteriyor. Şangay Jiao Tong Üniversitesi tarafından geliştirilen LipPass, herkesin ağız yapısı ve hareketlerinin kendine has olduğu fikrinden yola çıkıyor.

Otonom araçların yeni ödevi insanların beden dilini öğrenmek. Michigan Üniversitesi araştırmacıları, otonom araçların yayaların hareketlerini algılayıp sonraki hareketleri daha büyük isabetle tahmin edebilmesi için beden diline yoğunlaşıyor. Araştırmacılar, araç kameralarından, lidar sisteminden ve GPS’ten aldıkları verileri kullanarak hareket halindeki insanların görüntülerini 3D bilgisayar simülasyonlarında yeniden canlandırdı. Böylece ‘biyomekanikten ilham alan tekrarlanan yapay sinir ağı’ oluşturmayı başardılar. Bu sinir ağı insan hareketlerini katalog halinde depoluyor. İnsanların yürüyüş şekline, vücut simetrisine ve ayaklarının konumuna odaklanarak onların bir sonraki hareketini tahmin edebiliyor. Şimdiye kadar otonom araçlar için kullanılan çoğu makine öğrenimi sistemi sadece fotoğraflardan faydalanmıştı.

Tip 2 diyabet hastaları için düzenli insülin enjeksiyonu günlük yaşamın bir parçası ancak bu pek konforlu bir deneyim değil. İnsülini hap şeklinde üreterek iğne ihtiyacını ortadan kaldırmak için birçok çalışma yapıldı ancak o yöntemlerin de farklı zorlukları var. MIT’den bir ekip tarafından geliştirilen ve içinde insülinden yapılan bir mikro iğne bulunan kapsül bu sorunu ortadan kaldırmayı hedefliyor. Tek bir iğne kullanan bu akıllı kapsül ilacı mide duvarına enjekte ediyor. İğnenin ucu zara girdiğinde insülin çözülerek düzenli bir oranda kan akışına karışıyor.

Kızamık illetini geçmişte bıraktığımızı düşünüyoruz ama özellikle son bir yılda kızamığın hortladığına dair haberlerin dozu arttı. Bu kez haber Amerika’dan:

73 farklı araştırmanın sonuçlarını bir araya getiren bilimciler, insanlığın altıncı kitlesel yok oluşa doğru gittiğini belirtiyor. Özellikle tarım ilaçlarının bu yok oluşa katkısı büyük.

NASA bu hafta Opportunity adlı Mars robotuna veda etti. 15 yıldır kızıl gezegenin yüzeyinde gezinen robot, geçtiğimiz yaz gezegen çapında gerçekleşen bir kum fırtınasının ardından sessizliğe gömülmüştü. Robot Mars’a 90 günlük bir görev için gönderilmişti. Yani NASA Opportunity’den, beklediğinin 60 kat fazlasını almış oldu. Geride onun çektiği etkileyici fotoğraflar kaldı.

Hatırlatma: Hafta özetimiz toplam 5 sayfadan oluşuyor.Diğer kategorilere ait gelişmelere aşağıdaki listeden geçebilirsiniz.

Özet Başlıkları

  1. Türkiye ve dünyadan güncel gelişmeler.
  2. Bilim, teknoloji, yazılım, donanım.
  3. Dijital girişimler, yatırımlar, web siteleri.
  4. Dikkat çeken tasarımlar, inovatif ürün ve hizmetler.
  5. Sinema, TV, kültür/sanat gelişmeleri.

5 Yorum

  • “Tip 2 diyabet hastaları için düzenli insülin enjeksiyonu günlük yaşamın bir parçası” tam doğru olmamış, Tip 1 diyabet hastaları için enjeksiyon gereklidir. Tip 2 hastalar için genellikle hap tedavisi ve spor ile şeker düzenlemesi yöntemi tercih edilir.

  • Emeğinize sağlık. Müthiş bir iş yapıyorsunuz . Tekrar tekrar teşekkürler.

  • Gündem takibi yapmayı bıraktıktan sonra haftanın özeti ilaç gibi geldi. Emeğinize sağlık. Benim için çok faydalı oluyor. Teşekkürler.

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz: