Eklemlerini eritip şekil değiştirebilen robot

3D yazıcıda üretilen dört bacaklı küçük robot, şekil değiştirebilen eklemleri sayesinde bulunduğu ortama göre farklı şekil alabiliyor.

Yayın tarihi:

Kategori:

Colorado State Üniversitesinden Jianguo Zhao tarafından 3D yazıcıda üretilen dört bacaklı küçük robot, şekil değiştirebilen eklemleri sayesinde bulunduğu ortama göre farklı şekil alabiliyor. Eklemlerini eritebilen robot böylece bacak yapısını ve hareket şeklini de değiştirerek farklı engelleri aşabiliyor. Eriyen eklemler, bacaklar uygun yapıya geldiğinde yeniden donarak robotun yeni bir şekle kavuşmasını sağlıyor.

Voltajla birlikte ısınan bir kablo eklemlerdeki plastik yapıtı eritiyor. Eklemlerin yumuşaması yaklaşık 10 saniye sürüyor. Bu basit sistem robotun farklı bacak pozisyonlarına sahip olmasına ve gerektiğinde engellerin üzerine tırmanmasına ya da altından geçmesine olanak tanıyor.

Sistem robotların maliyetini, ağırlığını ya da karmaşıklığını artırmadan yeni yetenekler kazanmalarını sağlıyor. Gelecekte benzer bir yöntem, çevre gözetleme robotları gibi farklı görevlere adapte olması gereken robotlarda kullanışlı olabilir.

Kaynak: Technology Review


Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir