Haftanın Özeti: 203

İnternet, Girişimler

Alibaba‘nın kurucularından biri olan ve uzun süredir şirketin CEO’luğunu üstlenen 54 yaşındaki Jack Ma bu görevinden emekli olacağını açıkladı. Vaktini eğitim odaklı hayır işlerine ayırmak isteyen Ma 10 Eylül 2019’da görevini Daniel Zhang‘a devredecek. 1999’da Alibaba’yı 17 kişiyle birlikte kuran Jack Ma, şirketin bugün 420 milyar Dolar’lık bir dev haline gelmesinde baş rolü üstlendi. Bugün 500 milyon Çinlinin, kıyafetten çimentoya kadar her ihtiyacını satın alabildiği Alibaba dijital ödeme, internet bankacılığı, bulut bilişim, dijital medya ve eğlence alanlarında da faaliyet gösteriyor. Kendisinin şöyle güzel tavsiyeleri de var:

Tesla‘nın “Silver Metallic” ya da “Obsidian Black” renk seçeneklerini tercih etmeyi planlayanlara Elon Musk‘tan kötü haber geldi. Şirket üretimi hızlandırmak adına bu seçenekleri kaldırma kararı aldı. Bu renkler özel taleple hala tercih edilebilecek ancak bu durumda kullanıcıların 1.500 Dolar daha fazla ödeme yapması gerekecek.

Araç çağırma hizmeti Uber logosunu yeniledi. Şirketin sadeleşen logosunda yine kendi yazı tipi kullanılmış. Önceki logonun kafa karıştırıcı olduğunu ve bazı kullanıcılar tarafından net algılanamadığını belirten Uber, kolayca tanınabilir olmak için yoluna şu logoyla devam edecek.

New York yönetimi, sabit-coin olarak adlandırılan ve değeri ABD Doları’na endekslenen ilk dijital para birimlerine onay verdi. Bu gelişme kripto paraların olgunluğa ulaştığının bir göstergesi olabilir. Gemini Trust Company ve Paxos Trust Company tarafından piyasaya sunulan bu kripto paralar, benzerlerinin fiyatlarındaki oynamayı yaşamaması için belirli bir değere sabitlendi. Gemini’nin ardındaki isimler olan Winklevoss Kardeşler, piyasaya sürdükleri her kripto para için 1 Dolar’ı banka hesabında hazır tutuyor.

Pinterest geçtiğimiz yılın aynı ayına oranla kullanıcı sayısını yüzde 25 artırdı. Artık ayda 250 milyon kişi Pinterest kullanıyor. Görsel arama devi ayrıca kullanıcıların yarıdan fazlasının ve yeni üye olanların yüzde 80’inin ABD dışından olduğunu belirtti. Bin 500 çalışanı olan sitede şu anda 175 milyar adet ‘pin’ var. Pinterest’teki en hızlı büyüyen kısmı olan satılık ürünler kategorisi geçen yıla oranla yüzde 115’lik bir büyüme gösterdi.

Google‘ın şirket içi girişim kuluçka merkezi Area 120, Touring Bird adını verdiği bir seyahat rehberi sitesi hazırladı. Touring Bird popüler seyahat noktalarında bulunan turlar, turistik mekanlar ve etkinliklerle ilgili bilgiler sunuyor. Şu ana kadar siteye aralarında Yeni Delhi, Prag, Amsterdam, Barselona, Berlin ve Las Vegas gibi şehirlerin bulunduğu yaklaşık 20 merkezin bilgileri eklendi. Önümüzdeki aylarda yeni şehirlerin de eklenmesi planlanıyor. Sitedeki açıklamada “Gideceğiniz şehri seçtiğinizde popüler etkinlikleri, önerilen turları ve fiyatlarını görebilirsiniz. Ayrıca ücretsiz rehberli turların yanı sıra bölgede yaşayanların ve seyahat blogcularının önerilerini de inceleyebilirsiniz” ifadesi yer alıyor.

Anonim web tarayıcısı TOR artık Android üzerinden alfa sürümü olarak kullanılabiliyor. Android’de de bilgisayardakine benzer bir deneyim sunuluyor. Ancak internet erişiminiz birçok sunucu üzerinden sağlandığı için bağlantı hızı çok yavaşlayabiliyor. Ayrıca bazı siteler TOR bağlantılarını reddettiği için ‘her yere’ erişemeyebilirsiniz.

30 yıldır hayvanları takip etmek için kullanılan Fransız uydu sistemi ARGOS büyük bir değişime gidiyor. Kinéis adlı şirket ARGOS’u satın alacak ve her şeyi takip etmek için 20 adet küçük uydu kullanmaya başlayacak. Kinéis, uydu ağı içinde basit mesajlar iletebilecek yüz binlerce küçük verici üretmek için imalatçılarla iş birliği yapacak. Bu takip cihazlarında kullanılabilecek ve çift yönlü iletişimi mümkün kılacak yeni bir işlemci de üretiliyor.

Evini hayvanlarla paylaşanların en büyük dertlerinden biri şehir dışına çıkarken onları emanet edebileceği birini bulmaktır. Komşular, arkadaşlar bugünler için var elbette ama internetin de bu konuda söyleyecekleri var. Haziran ayında hizmete giren BanaBirak.com böyle dertleri olanları pansiyon, eğitim, pet taksi, ziyaret gibi hizmetler sunan kişilerle buluşturmayı amaçlıyor. Şu anda sistemde onaylı 84 bakıcı var, bunların yüzde 40’ı üniversite öğrencisi.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) “Girişimlerde Bilişim Teknolojileri Kullanım Araştırması” başlıklı çalışmanın sonuçlarını paylaştı. Birkaç not:

  • Araştırma sonuçlarına göre 10 ve daha fazla çalışanı olan girişimlerin internete erişim oranı 2018 yılında yüzde 95,3 oldu. (2017’de yüzde 95,9 idi.)
  • Girişimlerin yüzde 66,1’i 2018 yılında internet sitesine sahipken, bu oran önceki yıl yüzde 72,9 idi.
  • Girişimlerin yüzde 11,6’sı bilişim uzmanı istihdam etti. Bu oran önceki yıl yüzde 10,8 idi.
  • Her üç girişimden biri, bilişim uzmanı alım sürecinde sorun yaşadı. Başlıca sorunlar: Adayların çok az olması, adayların eğitim öğretim yetersizliği, yüksek ücret talebi…

Carlos Zetina adlı genç, üniversite kampüsünde bir kadınla tanıştığında hakkında çok az şey biliyordu; ismi Nicole olan kadın Hollandalıydı ve Calgary Üniversitesi’nde okuyordu. Nicole’ün Carlos’a verdiği telefon numarası yanlış çıkınca Carlos üniversitede ismi Nicole olan herkese toplu bir e-posta gönderdi: Merhaba, bu bütün Nicole’lere gönderilen toplu bir e-postadır. Eğer aşağıdaki betimleme size uymuyorsa veya uyuyorsa ama benimle konuşmak istemiyorsanız görmezden gelebilirsiniz. Eğer ismin Nicole ise, Hollandalıysan ve Nietzche’nin iç karartıcı olduğunu düşünüyorsan bana mesaj at. Bu arada ben dün gece senle arkadaşlarını eve bırakan Carlos.” Bu e-posta söz konusu kişiye ulaşmadı ama aynı üniversitede okuyan Nicole isimli kadınların bir Facebook grubu oluşturmasına ve buluşmalar düzenlemesine neden oldu. Okula değişim programıyla geldiği için e-posta adresi olmayan esas Nicole de konudan haberdar edildi elbette.

Muhbirliğin adet olduğu ülkeler için sosyal medya büyük kolaylık. Rusya’da hükümet için çalışan sosyal medya muhbirleri ‘tehlikeli olabilecek’ paylaşımların izini sürüyor:

Hatırlatma: Hafta özetimiz toplam 5 sayfadan oluşuyor.Diğer kategorilere ait gelişmelere aşağıdaki listeden geçebilirsiniz.

Özet Başlıkları

  1. Türkiye ve dünyadan güncel gelişmeler.
  2. Bilim, teknoloji, yazılım, donanım.
  3. Dijital girişimler, yatırımlar, web siteleri.
  4. Dikkat çeken tasarımlar, inovatif ürün ve hizmetler.
  5. Sinema, TV, kültür/sanat gelişmeleri.

2 Yorum

  • Son yıllarda, bazı haber ajanslarının metinlerinde başlayan bir yazım modası çıktı. Sayıların yazılması. Aşırı derecede rahatsız buluyorum bunu. Sizin metnin içinde de var “Bin 300 nüfuslu köyden” Bu kalıp ne kadar anlaşılabilir ve de doğru mu sizce? Bunun yerine “1300 nüfuslu köyden” olması gerekmez mi?

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz: