Haftanın Özeti: 203

Sinema, TV, Kültür, Sanat

Instagram’ın da ivme kazandırdığı durmaksızın fotoğraf ve deneyim paylaşma kültürü pek çok alanı olduğu gibi sanatı da etkiliyor. Etkinlikler, mağazalar, tatil yerleri ‘paylaşmalık’ fotoğraf verme kapasitesiyle orantılı olarak ziyaret ediliyor. Sergiler ve sanat galerileri de bundan nasibini alıyor elbette ve sanatı deneyimleme şeklimiz yavaş yavaş değişiyor. The Next Web‘de paylaşılan analize göre kültür ve sanat endüstrisi yakın gelecekte Instagram’a alan açmak ve ona göre üretim yapmak zorunda kalabilir.

Sanatçı Refik Anadol‘un çalışması, dünyanın en popüler binalarından biri olan, Frank Gehry imzalı Walt Disney Konser Salonu‘nun duvarlarını süsleyecek. Los Angeles Filarmoni Orkestrası’na da ev sahipliği yapan salon, bu orkestranın sezon açılışını Anadol’un şovuyla kutlayacak. Uygulama 28 Eylül – 6 Ekim tarihleri arasında gerçekleştirilecek.

Sanatçı Christy Lee Rogers, Muses adlı dinamik fotoğraf serisinde, su altı fotoğraflarının da Barok dönemi resimleri kadar güçlü olabileceğini gösterme gayretinde. Serideki her bir fotoğraf gece aydınlatılmış bir havuzda çekildi. Bu eşsiz ortam fotoğraflara yumuşak, fırça darbesini andıran niteliği veriyor ve Rogers’ın su içinde dönüp çırpınan modellerini ışık içinde yıkamasını sağlıyor.

22 – 30 Eylül tarihleri arasında gerçekleşecek olan 25. Adana Film Festivali‘nin ulusal yarışma bölümünde yarışacak filmler açıklandı. Adeta bu yılın bağımsız yerli sinemasının toplu gösterimi.

Oscar ödüllü Coen Kardeşler‘in Netflix için çektiği ve ilk gösterimini geçtiğimiz hafta Venedik Film Festivali’nde yapan The Ballad of Buster Scruggs‘ın ilk fragmanı yayınlandı. Film 16 Kasım’da Netflix’te yayına girecek.

Bant Mag‘den Melikşah Altuntaş, bu sezon müptela etmesi kuvvetle muhtemel 10 yeni diziyi yazmış. 21 Eylül’de yayına girecek olan ve Emma Stone‘u baş rolde göreceğimiz Maniac da onlardan biri.

26 – 30 Eylül tarihleri arasında düzenlenecek olan Red Bull Music Festival İstanbul kapsamında her gece yarısı Kadıköy Sineması’nda Türkiye’de çekilmiş fantastik filmlerden birer örnek izleyiciyle buluşacak. Detaylar ve kayıt şurada. O filmlerden biri de Yılmaz Atadeniz imzalı Yılmayan Şeytan.

Fantastik demişken, 1982 yapımı Dünyayı Kurtaran Adam “Turkish Star Wars” etiketiyle İngiltere’de gösterilmeye başlandı. Filmin orijinal kopyası iki yıl önce bulunmuş ve restore edilmişti. İngiltere gösterimlerinin tarih ve yer bilgisini şurada, sürecin ilginç hikayesini de burada bulabilirsiniz.

Fanzin kültürünü sevenlerdenseniz Türkiye Rock Tarihi‘ndeki 1990’lı ve 2000’li yılları kapsayan fanzin arşivi ilginizi çekebilir. Neler var neler.

1990’lı yıllar dedik, kapanışı hafta içi geçirdiği kalp krizi sebebiyle 59 yaşında hayatını kaybeden Rachid Taha ile yapalım.

Bu derlemeden arkadaşlarınızı haberdar etmek için aşağıda yer alan sosyal medya paylaşım düğmelerini kullanabilirsiniz. Yeni özetlerden erken haberdar olmak için e-posta bültenimize abone olmayı unutmayın.

Fikir ve katkılarınızı yorumlarınızda bekler, hepinize iyi haftalar dileriz!

Özet Başlıkları

  1. Türkiye ve dünyadan güncel gelişmeler.
  2. Bilim, teknoloji, yazılım, donanım.
  3. Dijital girişimler, yatırımlar, web siteleri.
  4. Dikkat çeken tasarımlar, inovatif ürün ve hizmetler.
  5. Sinema, TV, kültür/sanat gelişmeleri.

2 Yorum

  • Son yıllarda, bazı haber ajanslarının metinlerinde başlayan bir yazım modası çıktı. Sayıların yazılması. Aşırı derecede rahatsız buluyorum bunu. Sizin metnin içinde de var “Bin 300 nüfuslu köyden” Bu kalıp ne kadar anlaşılabilir ve de doğru mu sizce? Bunun yerine “1300 nüfuslu köyden” olması gerekmez mi?

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz: