Haftanın Özeti: 199

İnternet, Girişimler

Önceki hafta Elon Musk, kurucusu olduğu Tesla’nın borsadan çekilebileceğine dair bir açıklama yapmıştı. Şirketin bazı yatırımcıları bu açıklamayla zarara uğradıkları gerekçesiyle Musk’a dava açtı. Gerekli finansmanın garantilendiğini söyleyerek yanlış bilgilendirme yaptığı gerekçesiyle suçlanan Musk, son dönemde Tesla hisselerinin yüzde 5’ini borsadan satın alan Suudi Arabistan varlık fonunun şirketi borsadan çekmek için yeterli sermayeye sahip olduğunu söyleyerek kendini savundu.

Yukarıdaki açıklama Suudi Arabistan sermayesinin Silikon Vadisi üzerindeki etkisinin yeniden gündeme gelmesine neden oldu. Veliaht Prens Muhammed bin Selman ABD’ye yaptığı ziyarette önde gelen şirketlerin yöneticileri tarafından görkemli bir şekilde karşılanmıştı. Uber‘e yapılan 3,5 milyar Dolar’lık yatırım gibi hamleler, Suudilerin petrol merkezli ekonomiden sıyrılıp kaynaklarını çeşitlendirmek istediğini gösteriyor. İnsan haklarını hiçe saymakla itham edilen bir ülkenin, ABD’nin en hareketli ve yenilikçi sektöründe ipleri elinde bulundurmasını istemeyen bir kesim de var elbette.

Dünya gündeminden düşmeyen girişimlerden Uber bu yılın ikinci çeyreğinde 404 milyon Dolar zarar ettiğini açıkladı. Bu da birinci çeyreğe göre yüzde 30 daha fazla zarar anlamına geliyor. Açıklanan rakamlarda şirketin yaptığı yeni yatırımlar ve satın almaların da etkisi var. Önümüzdeki yıl halka açılmayı planlayan Uber’in hava ulaşımına dair hayalleri de sıcaklığını koruyor.

Facebook‘un bünyesine kattığı yeni girişim sayesinde amatör canlı yayıncıların videolarına etkileşimli efektler eklemesi daha kolay olacak. Vidpresso adlı girişim müşterilerine video üzerinde anket, yorum ve Facebook, Twitter, Periscope gibi sosyal ağlardan alınan ögeleri gösterme imkanı sunuyor. Facebook’un bu hamlesi videoya yaptığı yatırımların devam edeceğini gösteriyor. Şirket her gün yeni özellikler sunarak videoyu işlerinin önemli bir parçası haline getirmek ve aynı alandaki rakipleriyle mücadele edebilmek istiyor.

Advertising Age‘in haberine göre Spotify Avustralya’da, ücretsiz abonelerinin sesli ve videolu reklamları istedikleri zaman atlamasına izin veren yeni bir özelliği test ediyor. Normalde, önceden belirlenen bir süre boyunca oynayan reklamlar yerine kullanıcılar bu reklamları diledikleri zaman ve diledikleri sıklıkta geçebilecek. Spotify geçen ay yaptığı açıklamada yılın ikinci çeyreğinde 180 milyon aktif kullanıcı sayısına ulaştığını duyurmuştu. Bunların yaklaşık 101 milyonu ücretsiz kullanıcı.

Mobil cihazların internet kullanımındaki ağırlığını artırmasının da etkisiyle Hikayeler yani 24 saat içinde kaybolan videolar, tüm platformlarda en çok tercih edilen video tüketim formatı haline geliyor. Instagram Hikayeler yakın zamanda 400 milyon günlük kullanıcıya ulaştı. Video şirketi VidMob Z nesli ve milenyum neslinin Hikayeler kullanımı üzerine bir rapor hazırladı. Örneğin, Z nesli Snapchat’te yüzde 72, Instagram’da yüzde 70 oranında hikaye izliyor. Milenyum nesli Instagram’da yüzde 59, Snapchat’te yüzde 52 oranında hikaye izliyor. Facebook hikayeleri ise iki grupta da çok popüler değil.

Couch potato‘ günün büyük bölümünü koltukta yatarak geçiren tembel insanlar için kullanılan İngilizce bir deyim. Mobilya üreticisi Burrow tarafından geliştirilen Couch Potato adlı uygulama kişinin hiçbir şey yapmadan oturduğu süreyi ölçüyor. Ne kadar uzun süre hareketsiz kalırsanız o kadar fazla seviye atlayıp yeni ödüller yani farklı mağazalardan indirimler kazanıyorsunuz. Uygulamanın tanıtım videosu da olayın ruhuna uygun:

Arkadaşlık uygulaması Tinder‘ın kurucuları ve yöneticileri, bağlı bulundukları Match Group‘a dava açtı. Dilekçede Tinder’ın değerinin bilinçli olarak düşük gösterildiği ve çalışanların hisse edinme hakkının yasa dışı olarak ellerinden alındığı ifade ediliyor. Davalı tarafın açıklaması ise aksi yönde.

Mobil uygulama analiz servisi App Annie Türkiye pazarı üzerine bir rapor yayımladı. Pdf versiyonunu şurada bulabileceğiniz rapordan birkaç not:

  • Türkiye 2017’deki toplam mobil uygulama indirme sayıları baz alındığında Meksika’nın ardından 8’inci sırada olduğu görülüyor.
  • Önümüzdeki yıllarda söz konusu alandaki büyümenin devam etmesi bekleniyor.
  • Android uygulamalarda geçirilen ortalama süre 186 dakikaya ulaştı.
  • Toplam indirmelerde Android’in iOS’a karşı yüzde 82’lik üstünlüğü var.
  • Bu yılın ilk ayındaki aktif kullanıcılara bakıldığında ilk 10 uygulamanın 7’sinin yerli uygulamalar olduğu görülüyor.

Bangkok Post‘ta yer alan habere göre 22 yaşındaki Finlandiyalı Aarni Otava Saarimaa toplamda 5 bin 564,4 Bitcoin’i (o dönemdeki değeriyle 24 milyon Dolar) Taylandlı dolandırıcılara kaptırdı. Haziran 2017’de Saarimaa’ya ulaşan çete, onu üç şirketle bir kumarhaneden hisse satın almaya ve Dragon Coin adlı yeni bir kripto paraya yatırım yapmaya ikna etti. Sonrası bildik hikaye. Bir süre sonra muhatap bulamayan genç polise başvuruyor, 6 aylık soruşturmanın ardından çete bulunuyor ama söz konusu paranın 7 farklı banka hesabına yatırıldığı, bir kısmıyla da arsa alındığı ortaya çıkıyor. Evet, arsa.

Hatırlatma: Hafta özetimiz toplam 5 sayfadan oluşuyor.Diğer kategorilere ait gelişmelere aşağıdaki listeden geçebilirsiniz.

Özet Başlıkları

  1. Türkiye ve dünyadan güncel gelişmeler.
  2. Bilim, teknoloji, yazılım, donanım.
  3. Dijital girişimler, yatırımlar, web siteleri.
  4. Dikkat çeken tasarımlar, inovatif ürün ve hizmetler.
  5. Sinema, TV, kültür/sanat gelişmeleri.

2 Yorum

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz: