Facebook’un video içerik yatırımları

Facebook Hindistan'daki kriket maçlarını canlı yayınlayabilmek için 600 milyon Dolar'lık teklifte bulundu.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Mark Zuckerberg’in video içerik konusunda ne kadar ciddi olduğunu hala sorguluyorsanız bu size yardımcı olabilir: Facebook Hindistan’daki kriket maçlarını yayınlayabilmek için 600 milyon Dolar’lık teklifte bulundu. Facebook açık artırmayı kazanamadı; Rupert Murdoch’ın Star şirketi 2,6 milyar Dolar’lık teklifiyle hem canlı yayın hem de internet üzerinden yayın haklarını satın aldı. Ancak Facebook’un bu kadar büyük bir parayı ödemeye hazır olması, ne kadar ciddi olduğunu ortaya koyuyor.

Şimdiye dek Facebook bazı alt liglerden maçları ya da kolej Amerikan futbolu maçlarını yayınlamıştı. Bu maçların yayın hakları için ciddi bir para ödenmedi. Öte yandan Twitter ve Amazon, ABD’nin en çok takip edilen spor organizasyonlarına el atmaya başladı. Amerikan Futbolu Ligi NFL’in yıl içinde perşembe akşamı yayınlanacak 10 adet maçı için bu şirketler yarışmıştı.

Yeni anlaşmalar gelebilir

Hindistan kriket ligi IPL ise iki ay süren bir turnuva ve Hindistan’da büyük ilgiyle takip ediliyor. Facebook, bu turnuvayı Hindistan’da ve çevre ülkelerde yayınlama haklarını elde etmek için teklif sundu. Facebook bu turnuvanın yayın hakları için teklif veren tek Silikon Vadisi şirketi konumundaydı.

Facebook, teklif verdiğini doğrulamanın dışında konu hakkında herhangi bir açıklamada bulunmadı. NFL’in son dört yıldır Verizon’da bulunan mobil yayın hakları bu sezonun sonunda bitiyor ve yeni bir anlaşma yapılması gerekiyor. NFL Verizon ile devam etmek isteyebilir ancak Facebook’un ABD’nin en popüler sporunun mobil yayın haklarını almak için hamle yapabileceği düşünülüyor.

Müzik yayın haklarına da el attı

Facebook’un bünyesindeki videolarla ilgili tek hamlesi spor alanında değil. Son dönemde Facebook kullanıcıları platforma çok daha fazla video yüklemeye ve Facebook üzerinden video izlemeye başladı. Ancak videolarda yer alan müzikler sorun teşkil ediyor. Kullanıcıların bu müzikleri videolarında kullanma izni olmadığı için Facebook’un bu videoları kaldırması gerekiyor.

Burada iki sorun öne çıkıyor: Facebook’un videolarda kullanılan müzikleri tespit edip otomatik olarak kaldırma sistemi bulunmuyor ve Facebook zaten kullanıcılarının yüklediği videoları kaldırmak istemiyor. Facebook müzik şirketlerine videolardaki müzikleri tespit edebilecek sistemi geliştireceğini söyledi ancak bu sürecin tamamlanması iki yılı bulabilir. Bu yüzden Facebook müziklerin yayın haklarını almaya karar verdi.

Facebook yayın hakları için müzik şirketlerine yüz milyonlarca Dolar’lık teklifler sunuyor. Mevcut yasal düzenlemelere göre Facebook’un telif ihlallerini tespit etme zorunluluğu yok. Müzik şirketleri, telif ihlalini tespit edip Facebook’a bildirmek zorunda. Bu işlem için de kaynak ayrılması gerekiyor. Facebook’un teklifini kabul ederek müzik şirketleri hem kaynak ayırma zahmetinden kurtulup hem de para kazanabilir.

Kaynak: Recode, Bloomberg

Mark Zuckerberg'in video içerik konusunda ne kadar ciddi olduğunu hala sorguluyorsanız bu size yardımcı olabilir: Facebook Hindistan'daki kriket maçlarını yayınlayabilmek için 600 milyon Dolar'lık teklifte bulundu. Facebook açık artırmayı kazanamadı; Rupert Murdoch'ın Star şirketi 2,6 milyar Dolar'lık teklifiyle hem canlı yayın hem de internet üzerinden yayın haklarını satın aldı. Ancak Facebook'un bu kadar büyük bir parayı ödemeye hazır olması, ne kadar ciddi olduğunu ortaya koyuyor. Facebook ayrıca platforma yüklenen videoların müzik telifleri sebebiyle kaldırılmasını engellemek için müzik şirketlerine yüz milyonlarca Dolar'lık tekliflerde bulunuyor.

1 Yorum

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği