Haftanın Özeti: 199

Sinema, TV, Kültür, Sanat

Kültür ve Turizm Bakanlığı öncülüğünde toplanan seçici kurul, Yabancı Dilde En iyi Film kategorisinde Türkiye’nin Oscar adayı olarak Ahlat Ağacı‘nı belirledi. Nuri Bilge Ceylan’ın yönettiği film ilk gösterimini Cannes Film Festivali‘nde gerçekleştirmişti.

Game of Thrones dizisi ve uyarlandığı kitap olan Buz ve Ateşin Şarkısı (A Song of Ice and Fire) acımasız bir ölüm makinesi olarak biliniyor. En sevdiğimiz karakterler en beklenmedik anlarda ölebiliyor. Yazar George R. R. Martin adeta imzası haline gelen bu olayın sebebini açıkladı. Geçtiğimiz hafta yayımlanan bir röportajında Martin, Yüzüklerin Efendisi‘nin yazarı J.R.R. Tolkien‘den övgüyle bahsediyor. Tolkien’in yarattığı dünya ve hikayelerle bunları destekleyen binlerce yıllık tarih Martin’i büyülemiş. Kendisi için en önemli anlardan biri ise Yüzük Kardeşliği kitabını ilk kez okuduğunda Gandalf’ın öldüğü sahneyle tanışması olmuş. Martin “13 yaşındayken bu sahnenin bende yarattığı etkiyi size anlatamam. Gandalf’ı öldüremezsiniz. Yani, Conan kitaplarında Conan ölmüyor sonuçta. Tolkien bu kuralı yıktı ve bunun için onu her zaman çok seveceğim” diyor ve ekliyor: “Gandalf’ı öldürdükten sonra gelen gerilim bin kat daha fazla oluyor çünkü artık her an herkes ölebilir.”

Robottan oyuncu olur mu? American History X filmiyle hafızalarımızda yer edinen yönetmen Tony Kaye bu sorunun cevabını arıyor. 2nd Born adlı yeni filminin baş rolünü bir robota vermeyi planlayan yönetmen bunun görsel efektlerle bezeli filmler yapmaktan daha iyi bir fikir olduğu görüşünde. Öncesinde çokça oyunculuk eğitimi verilecek tabii.

James Bond serisinin 24’üncü filmi olan Spectre‘nin çekildiği Avusturya’nın kayak merkezi Solden’de seriyi konu alan bir müze kuruldu. 3 bin metre yükseklikte kurulan müze en az filmleri kadar etkileyici görünüyor.

Bir müze haberi de Türkiye’den. Fotoğraf efsanesi Ara Güler adına bomontiada İstanbul‘da açılan müze, Güler’in 70 yıllık arşivinin gün yüzüne çıkmasına öncülük edecek. Girişin ücretsiz olacağı Ara Güler Müzesi‘nde söyleşi ve film gösterimi gibi etkinlikler de düzenlenecek.

Dünyanın pek çok yerinde animasyon denilince akla ilk gelen isimlerden biri olan Hayao Miyazaki yine pek çok kişiye ilham verdi. Şimdi kendi eserlerinde Miyazaki’nin yapımlarından ilham alan sanatçılar, ona en uygun şekilde saygılarını iletiyor. The SPOKE ART galerisi, Miyazaki Los Angeles’ta adlı bir sergi açtı. 100’den fazla sanatçının Miyazaki temalı eserlerinin bulunduğu sergi, bizi güldüren, ağlatan ve yaratıcılığın gücüne inanmamızı sağlayan filmleri övgüyle anıyor.

İstanbul Comics & Art Festival bu yıl üçüncü kez çizgi roman başta olmak üzere ‘çizili eser’ sevenlerle buluşuyor. 7-8-9 Eylül tarihlerinde Club Quartier Moda‘da düzenlenecek olan festivalin programı da açıklandı. “Nasıl bir şeymiş ki” diyenler için ilk yıldan görüntüler:

Reklamcı Gökhan Yücel‘in girişimleriyle hayata geçen Anatolian Rock Revival Project‘e SXSW 2019 yolları göründü. Tabii o yola çıkabilmesi için biraz yardıma ihtiyacı var. Festivalin oylama sisteminde yüksek puan alabilirse cümle aleme bu projeyi ve kendi müziğimizi anlatabilme imkanı doğacak. Bunun için de 30 Ağustos’a kadar şuradan kayıt olup oylamak yeterli. Bu arada Gökhan Yücel Cep Hikayeleri‘nin geçen haftaki bölümüne katılıp projeden bahsetmişti:

Mizah dergilerinden tanıdığımız Cem Dinlenmiş de ABD merkezli dergi Believer için “Türkiye’nin Psikedelik Dağları” adlı bir çalışma yapmış. Edip Akbayram’dan Selda Bağcan’a, Cem Dinlenmiş usulü bir harita:

Geçen haftaki özette Koff Animation imzalı Müzeyyen Senar animasyonunun fragmanını paylaşmıştık. Bu hafta tamamı geldi:

Son haber yine bir müzik efsanesinden. “Soul’un Kraliçesi” olarak bilinen Aretha Franklin 76 yaşında dünyaya veda etti. Uzun süredir sağlık sorunlarıyla boğuşan sanatçının 18 Grammy Ödülü, dünya genelinde de 75 milyondan fazla albüm satışı vardı.

Bu derlemeden arkadaşlarınızı haberdar etmek için aşağıda yer alan sosyal medya paylaşım düğmelerini kullanabilirsiniz. Yeni özetlerden erken haberdar olmak için e-posta bültenimize abone olmayı unutmayın.

Fikir ve katkılarınızı yorumlarınızda bekler, hepinize iyi haftalar dileriz!

Özet Başlıkları

  1. Türkiye ve dünyadan güncel gelişmeler.
  2. Bilim, teknoloji, yazılım, donanım.
  3. Dijital girişimler, yatırımlar, web siteleri.
  4. Dikkat çeken tasarımlar, inovatif ürün ve hizmetler.
  5. Sinema, TV, kültür/sanat gelişmeleri.

2 Yorum

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz: