Haftanın Özeti: 192

Tasarım, İnovasyon

28-30 Kasım tarihleri arasında Amsterdam’da 11’incisi gerçekleştirilecek olan Dünya Mimarlık Festivali‘nin (WAF) yarışma bölümünde kısa listeye kalan eserler açıklandı. 81 farklı ülkeden 536 eserin değerlendirildiği ödül programına en çok başvuru gönderen ülke Çin. Avrupa’da ise Birleşik Krallık ve Türkiye başı çekiyor.

Bu sitede göreceğiniz bütün objeler sizi kızdırmak, rahatınızı bozmak için yapıldı.” Bu cümle, ‘rahatsız objeler galerisiThe Uncomfortable‘ın tanıtım bölümünden. Atina menşeli mimar Katerina Kamprani‘nin uzun süredir devam ettiği bir seri bu. Amacı, yukarıda da belirtildiği üzere tasarımda ezber bozmak.

Smartibot, kendin yap kültürünün bir ürünü. Yapay zeka destekli karton robot gibi garip bir tanımlama yapabiliriz kendisi için. Malzeme fark etmeksizin, evdeki objelerden minik bir robot yapmaya ve o robotu yönlendirmeye imkan sağlayan kit, Kickstarter‘da destek bekliyor. Kedi oynatmak, yan odaya kahve göndermek gibi işlevler yüklenebilir. Tabii daha karmaşık şeyler hayal gücüne bağlı.

Yaz mevsimini yaşadığımız şu günlerde birçoğumuzun ruhu kâh Kuzey Ege‘nin zeytin ağaçlarıyla çevrili yollarında, kâh Akdeniz‘in serin sularında, kâh Doğu Karadeniz‘in dik yamaçlarında deli taylar gibi koşturuyordur muhtemelen. Yollarda olma hayalinin neticelerinden biri de mobil evler elbette. Sayısız örneğini gördük ama 1966 model GMC otobüsten dönüşen şu eve de bir göz atalım. Kendisi New York’ta, Craigslist’te satışta ve fiyatı da 149 bin Dolar. Bu arada, yine birçoğumuz GMC‘yi babalarımızın askerlik anılarındaki ‘cemse‘ olarak tanıyoruz.

Dünya Sağlık Örgütü‘ne göre 2,5 milyar insan modern temizlik hizmetlerinden mahrum yaşıyor. British Columbia Üniversitesi‘nden bir grup öğrenci, evinde kanalizasyon bağlantısı bulunmayan kişiler için mantar tabanlı bir tuvalet üretti. 2018 Biyo-tasarım Yarışması‘nda birinci olan MYCOmmunity adlı tuvalet, dolduğunda toprağa gömülüyor. Böylece atıklar gübre olarak kullanılabiliyor. Ekip bu projeyi özellikle mülteci kamplarını göz önünde bulundurarak geliştirdi. Su ve kanalizasyon sıkıntısı yaşanan bu kamplarda taşınabilir tuvaletler pahalı bir çözüm olarak karşımıza çıkıyor. Miselyum (mantarların kök kısmı) tanklardan oluşan tuvalet, her yaşam alanına sığabilecek kadar küçük ve sıvı – katı atığı ayrıştıran bir kaba sahip.

Vedat Milor kadar ‘cool’ değilseniz, telefonu düşürmek epey can sıkıcı bir şeye dönüşebiliyor. Philip Frenzel adlı Alman öğrenci, düşüp kırılan telefonlar için ilginç bir çözüm geliştirdi. Sensörlerle donatılan kılıf, telefonun düştüğünü algılıyor ve köşelerinden çıkan dört adet çift taraflı yay sayesinde yere sert bir şekilde çarpmasını engelliyor. Biraz ‘ilginç’ bir çözüm evet.

NASA daha ziyade uzayla ilgileniyor olsa da bazen biz Dünyalılara yardımcı olacak teknolojiler de geliştiriyor. Onlardan biri de, uçakların iniş sırasında çıkardığı gürültüyü yüzde 70 oranında azaltabilen yeni gövde bileşeni. Virginia eyaletindeki Langley tesisinde çalışan bilimciler, Gulfstream III jet uçağında tepkisiz bileşenleri test etti ve başarı sağlandığını duyurdu.

Havacılık devi Boeing ise dünyanın her noktasına en fazla 2 saatte uçma hedefinin bir parçası olan hipersonik bir uçak konsepti hazırladı. Önümüzdeki ay Londra’da yapılacak Farnborough Uçak Fuarı‘nda gösterilecek olan uçağın üretilmesi 30 yılı bulabilir.

Süpermarket devi Kroger otonom araç teknolojisini perakende sektörüne getirme yarışında bir adım öne geçmeye hazırlanıyor. Nuro adlı girişimle iş birliği halinde çalışan Kroger, bu yıl içinde insansız teslimat araçlarını test etmeye başlayacağını duyurdu. Süreç oldukça basit. İnternet üzerinden alışveriş listenizi yapıp sipariş veriyorsunuz, ürünler paketlenip Nuro’ya yükleniyor. Küçük otonom araç evinizin önüne kadar geliyor, siz de sokağa çıkıp ürünlerinizi alıyorsunuz. Benzer ancak bu kadar detaylı olmayan bir sistem geçtiğimiz yıl Londra’da denenmişti. CargoPod adı verilen deneysel proje başarılı pilot sürüşler gerçekleştirmiş olsa da Nuro ve Kroger tarafından önerilen sistem çok daha kapsayıcı görünüyor. Ayrıca Starship Technologies‘in mini teslimat robotları son birkaç yıldır dünyanın farklı noktalarında görülmeye başladı.

Amerikan Ordusu için teknolojiler üreten DARPA bu kez tekerleği yeniden icat etti diyebiliriz. Seyir halindeyken 2 saniyede palete dönüşebilen tekerlek, askeri araçların sert arazi koşullarıyla daha kolay başa çıkabilmesini sağlamayı hedefliyor. DARPA’nın bir başka yeniliği de, araçların eğimli arazilerde de zorlanmadan gitmesini sağlayan bağımsız hidrolik süspansiyonlar.

Hatırlatma: Hafta özetimiz toplam 5 sayfadan oluşuyor.Diğer kategorilere ait gelişmelere aşağıdaki listeden geçebilirsiniz.

Özet Başlıkları

  1. Türkiye ve dünyadan güncel gelişmeler.
  2. Bilim, teknoloji, yazılım, donanım.
  3. Dijital girişimler, yatırımlar, web siteleri.
  4. Dikkat çeken tasarımlar, inovatif ürün ve hizmetler.
  5. Sinema, TV, kültür/sanat gelişmeleri.

3 Yorum

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz: