Haftanın Özeti: 192

Sinema, TV, Kültür, Sanat

Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre Türkiye genelinde sinema salonu sayısı 2017 yılında, bir önceki yıla kıyasla yüzde 8,4 artarak 2 bin 692 oldu. Koltuk sayısı da yüzde 7 arttı ve 328 bin 845 seyirci kapasitesine ulaşıldı. Aynı dönemde sinema seyircisi sayısı yüzde 23,9 artarak 68 milyon 482 bin 526 kişi oldu. Rapora göre Ardahan, Tunceli, Şırnak ve Bayburt’ta sinema salonu yok. Tiyatro izleyicisi sayısı ise 2016-2017 sezonunda, önceki sezona kıyasla yüzde 16,4 artarak 7 milyon 6 bin 410 oldu.

Sinemamızın en görkemli komik filmlerinden Organize İşler‘in ikincisinin çekimleri nihayet başladı. 2019 başında vizyona girmesi beklenen filmde Okan Çabalar, Mahir İpek, Kıvanç Tatlıtuğ, Ezgi Mola gibi isimlerin rol alması bekleniyor.

Quentin Tarantino‘nun çekimlerine başladığı Once Upon A Time In Hollywood filminden de bir fotoğraf paylaşıldı. Ağustos 2019’da vizyona girmesi beklenen filmde, fotoğraftaki Brad Pitt ve Leonardo Di Caprio‘nun yanı sıra Margot Robbie, Al Pacino, Kurt Russell gibi isimler rol alacak.

Karaya vuran balinanın midesinden çıkan plastiklerle ilgili pek çok üzücü haber okuyoruz. Okyanus kirliliği günümüzün ve geleceğin en önemli sorunlarından biri. Bu soruna dikkat çekme çabalarının bir ürünü de Brüksel‘deki şu balina heykeli. Bu çalışma için denizlerden 5 ton plastik atık çıkarılmış.

National Geographic‘in düzenlediği seyahat fotoğrafları yarışmasının kazananları insanda saatlerce fotoğraf çekme isteği uyandırıyor. 10 etkileyici kareyi şurada görebilirsiniz. Hiro Kurashina imzalı bu fotoğraf da onlardan biri:

Türkiye’de e-kitap neden yaygınlaşmıyor? Journo bu soruyu yayıncılara sormuş. Mesela İletişim Yayınları‘ndan Emre Bayın‘ın cevabında şöyle bir bölüm var: “Teknolojide yaşanan her yenilik önce bir devrim olarak görülüyor ve ilgi görüyor, sonra bu ilgi yavaş yavaş azalıyor. E-kitaplarda da bu geçerli. En çok Amerika’da ilgi görüyor, fakat orada da son iki yılda bir düşüş söz konusu. Zaman içerisinde bu ilginin nasıl ve neye dönüşeceğini göreceğiz.Boğaziçi Üniversitesi Yayınevi Yayın Yönetmeni Murat Gülsoy ise e-kitap teknolojisinin açabileceği yeni yollara dikkat çekmiş: “E-kitapların bize sunduğu yeni mecranın yazı ile ses ve videonun birleştirilebilme imkânları gelecekte elbette yeni anlatı biçimleri ortaya çıkaracaktır. Bunların özellikle ders kitapları ile başlayacağını tahmin ediyorum. Bu yeni okuma biçimi yeni yazma biçimlerine ve belki yeni bir edebiyata da yol açacaktır…” Dosyanın tamamı şurada.

Bu derlemeden arkadaşlarınızı haberdar etmek için aşağıda yer alan sosyal medya paylaşım düğmelerini kullanabilirsiniz. Yeni özetlerden erken haberdar olmak için e-posta bültenimize abone olmayı unutmayın.

Fikir ve katkılarınızı yorumlarınızda bekler, hepinize iyi haftalar dileriz!

Özet Başlıkları

  1. Türkiye ve dünyadan güncel gelişmeler.
  2. Bilim, teknoloji, yazılım, donanım.
  3. Dijital girişimler, yatırımlar, web siteleri.
  4. Dikkat çeken tasarımlar, inovatif ürün ve hizmetler.
  5. Sinema, TV, kültür/sanat gelişmeleri.

3 Yorum

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz: