Haftanın Özeti: 185

İnternet, Girişimler

Google 2018 I/O etkinliğinde her yıl olduğu gibi şirketin yakın gelecekte hayatlarımıza dahil etmeyi planladığı teknolojiler tanıtıldı. Etkinlikte öne çıkan yenilikleri haberimizde okuyabilir, özet niteliğindeki videoyu da aşağıda izleyebilirsiniz. Etkinliğin en etkileyici anlarından biri, CEO Sundar Pichai‘nin Google Asistan’a bir kuaför randevusu almasını söylemesi ve Asistan’ın gerçekten bir kuaförü arayıp telefondaki kişiyle konuşarak randevu almasıydı. Karşıdaki kişiye bir robotla konuştuğunu belli etmeden konuşan Google Asistan, diyalog sırasında devam eden diyaloğa uygun tepkiler vermekte hiç zorlanmadı. Peki bu gelişme bizi neden endişelendirmeli?

25 Mayıs’ta İrlanda Cumhuriyeti’nde kürtaj referandumu yapılacak. Manipülasyonlara alet olmak istemeyen Facebook, ülke dışından yapılacak referandum reklamlarını engelleyeceğini açıklamıştı. Bir yasak da Google‘dan geldi. 10 Mayıs itibarıyla referanduma dair reklamları YouTube da dahil hiçbir platformunda yayımlamayacağını duyuran şirket, Facebook’tan farklı olarak bunu ülke dışıyla sınırlı tutmadı. İrlanda’dan verilen reklamlar da engele takılacak.

Bu engellemelerin çıkış noktası aslında 2016’da ABD’de yapılan başkanlık seçimi. Manipülasyon çabalarıyla başı derde giren Facebook’ta o dönemde Rusya kaynaklı yaklaşık 3 bin 400 kadar reklamın yayımlandığı ortaya çıktı.

Facebook geçtiğimiz haftalarda reklamsız ve ücretli bir versiyonunun daha fazla kullanıcı çekip çekmeyeceğine dair araştırmalar gerçekleştirdi. Planlar henüz netlik kazanmış değil hatta hiçbir zaman uygulanmayabilir. Ancak “bir ürün için para ödemiyorsanız ürün sizsiniz” deyişinden de anlaşılacağı gibi, Facebook bugüne kadar kazandığı parayı kullanıcılarının kişisel bilgilerinden elde etti. Abonelik sistemi üzerinde çalışmalar devam ediyor.

Facebook’un durumuna düşmek istemeyen Apple, kullanıcıların konum bilgisini izinsiz bir şekilde üçüncü partilerle paylaşan uygulamaları App Store’dan kaldırma kararı aldı. Bu uygulamaların yeniden yüklenebilmesi için, kullanıcının açık iznini almadan konum kullanan tüm kodlarını, kod çerçevelerini ve yazılım geliştirme kitlerini kaldırmaları gerekiyor.

Henüz sadece ABD’de kullanılabilse de e-ticaret için ödeme sistemini hizmete sokan ve uygulamadan çıkmadan alışveriş yapmaya imkan sağlayan Instagram’a müzik özelliği de gelebilir. Techcrunch‘ın uygulama kodlarına dayandırdığı habere göre Hikayeler‘e müzik eklemek mümkün olacak.

Instagram hesaplarımız ne kadar da birbirine benziyor? Veri görselleştirme sanatçısı Moritz Stefaner, Paris etiketiyle paylaşılan 6,2 milyon fotoğraftan 25 bin tanesini seçerek “Multiplicity” adlı projeyi ortaya koydu. Fotoğraflardaki örüntüleri analiz edip gruplandırması için yapay zekadan yararlanan Stefaner, aslında hiçbirimizin o kadar da orijinal olmadığı gerçeğini gözler önüne seriyor. Mesela fotoğraf çekmenin yasak olduğu Orangerie Müzesi‘ndeki ünlü Monet tablosunun neredeyse aynı şekilde onlarca kez fotoğraflandığını görüyoruz. İnsanların şehirdeki gece kulüplerinde kendilerini, arkadaşlarını çektikleri veya kollarındaki dövmeleri gösterdikleri fotoğraflar bile tüyler ürpertici derecede birbirine benziyor.

Facebook, Google, WhatApp ve Signal’ın mesajlaşmalarda uçtan uca şifreleme kullanmasının ardından Twitter bu hizmeti sunmayan nadir şirketlerden biri olarak kalmıştı. Direkt Mesaj uygulamasına şifreleme özelliği getirmesi için baskılara maruz kalan Twitter şimdiye dek böyle bir girişimde bulunmuş değildi. Son Android uygulama paketinde uçtan uca şifrelemenin izleri görülebiliyor. Bu da bu özelliğin yakında kullanıma sunulacağının habercisi olabilir.

Telefonunuzdaki mesajlaşma uygulamaları yeterli gelmediyse Yahoo listeye bir tane daha eklemek istiyor. Squirrel adlı bir mesajlaşma uygulaması geliştiren şirket, grup mesajlarına odaklanmak istiyor. Android Police tarafından Google Play Store’da tespit edilen uygulama şu anda sadece davetiyesi olan kişiler tarafından kullanılabiliyor. Uygulamanın açıklama bölümünde “Grupları ve sohbetleri istediğiniz gibi organize edin. Böylece gürültünün içinde kaybolmaktan kurtulun” yazıyor.

Çin merkezli mesajlaşma uygulaması WeChat kullanıcı istatistikleriyle gündem yaratmaya devam ediyor. Çinli internet kullanıcılarının taksi çağırma, doktor randevusu alma, yemek sipariş etme gibi hemen her ihtiyacını karşılayan uygulamayla 2017’de 33 milyar Dolar’ın üzerinde ödeme gerçekleştirildi.

2008’de kurulan ve bir dönem sosyal medya ağırlık ölçü birimi işlevi gören Klout faaliyetlerini sonlandırıyor. Kullanıcıların sosyal ağlardaki etkisini ölçme amacıyla kurulan uygulamanın çatı şirketi olan Lithium Technologies tarafından yapılan açıklamaya göre kapanma kararının gerekçesi uzun vadeli stratejilere uyum sağlamaması.

Alışveriş devi Walmart, Hindistanlı e-ticaret sitesi Flipkart‘ın yüzde 77’sini 16 milyar Dolar karşılığında satın aldığını duyurdu. Şirket bu açıklamasıyla birlikte Amazon ile mücadelesinde yeni bir sayfa açarken, dünyanın en büyük ikinci nüfusuna sahip ve geleceğin yükselen uluslararası piyasası olarak gördüğü Hindistan’da önemli bir yer edinmek istiyor.

Genç işsizliğinin en fazla olduğu bölge olan ve petrol temelli ekonomilerden uzaklaşmaya çalışan Orta Doğu’daki girişimlerin başarısı bütün bölgenin geleceğini etkileyebilir. Mesela Orta Doğu’nun tek unicorn girişimi olan araç kiralama uygulaması Careem, 500 binden fazla iş imkanı yaratmış durumda. Girişim şu anda Suudi Arabistan’daki kadın sürücüleri eğitiyor. World Economic Forum, Orta Doğu’daki girişim ve girişimcilerin Arap dünyasını nasıl dönüştürdüğünü yazdı.

Microsoft Kurucusu Bill Gates bugüne dek 91,8 milyar Dolar‘ını çeşitli teknolojilere ve girişimlere yatırdı. Dünyanın videosunu yayımlayan bir girişimden laboratuvarda et üretimine kadar pek çok farklı alana yatırım yapan Gates’in desteklemekten çekindiği bir teknoloji var: Bitcoin. Bitcoin’in asli bir değeri olmadığını söyleyen Gates “Hiçbir şey üretmediğin bir varlık sınıfının değerinin artmaması gerekir. Bu bir tür ‘daha aptal kim‘ tarzı bir yatırım” diyor. Bitcoin hakkındaki görüşleri olumlu olmasa da bu para biriminin ardındaki blok zinciri teknolojisi Gates’in ilgisini çekiyor.

Hatırlatma: Hafta özetimiz toplam 5 sayfadan oluşuyor.Diğer kategorilere ait gelişmelere aşağıdaki listeden geçebilirsiniz.

Özet Başlıkları

  1. Türkiye ve dünyadan güncel gelişmeler.
  2. Bilim, teknoloji, yazılım, donanım.
  3. Dijital girişimler, yatırımlar, web siteleri.
  4. Dikkat çeken tasarımlar, inovatif ürün ve hizmetler.
  5. Sinema, TV, kültür/sanat gelişmeleri.

1 Yorum

  • Haftalik ozetlere oyle alıştım ki benzeri gunluk ozet de ariyorum fakat hak getire. Tum haber sitelerinde kendini tekrar eden cumleler, ayrintiyi okumak icin sayfa yonlendirmeleri, olur olmadik reklamlar, kotu secimler… citam yukseldi begenmiyorum artik haber sitelerini :) eksik olmayin nolur.

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz: