Haftanın Özeti: 158

30 Ekim - 5 Kasım 2017 tarihleri arasında Türkiye ve dünyadan haber, site, yazılım, donanım, cihaz, video ve trendler.

Tasarım, İnovasyon

Günümüzde [inlinetweet prefix=”” tweeter=”” suffix=””]akıllı telefonlar, cilt kanserinden beyin sarsıntısına kadar birçok şeyi tespit edebiliyor.[/inlinetweet] Cebimize sığabilecek kadar küçük telefonların gücü, akıllı mühendislerin taşınabilir yeni çözümler üretmesine de imkan sağlıyor. Bunlara en taze ve ilginç örneklerden biri de Butterfly iQ adı verilen ve iPhone’a bağlanarak siyah-beyaz görüntüleme yapabilen ultrason çözümü. Butterfly iQ, bütün vücudu kapsayan 13 farklı klinik uygulamaya sahip fakat şimdilik sadece pratisyenlere satılıyor. Fiyatı 2 bin Dolar.

Washington Üniversitesi’nden araştırmacıların ürettiği akıllı kumaş, şifreleri elektronik cihazlara ihtiyaç duymadan giysilerimizde saklamamızı mümkün kılacak. Güvenlik kodları ve kimlik saptama etiketleri gibi verileri depolayabilen kumaş ofis ya da ev kapılarını açan şifreleri barındırabilecek. Çalışma, ACM’in Kullanıcı Arayüzü Yazılımı ve Teknoloji Sempozyumu’nda tanıtıldı.

Rutgers Üniversitesi‘nden Profesör Yingying (Jennifer) Chen‘in başkanlığında bir grup araştırmacı kişinin kendine has kemik yapısını kullanarak çalışan VibWrite adlı bir kimlik doğrulama sistemi geliştirdi. Sistem ahşap, plastik, metal ya da cam gibi düzgün bir yüzeye yerleştirilen ve titreşim üreten küçük bir motor ve aynı titreşimleri tespit eden bir sensörden ibaret. Bu düzenekte motor ve sensör arasındaki bölgeye dokunulunca oluşan titreşimin karakteristiği, kişinin kemik yapısını yansıtıyor ve kimlik doğrulaması gerçekleşiyor.

Bilimciler, kullanıcıların sıradan bir objenin fotoğrafını çekmesi prensibiyle çalışan iki faktörlü kimlik doğrulama sistemi geliştirdi. Pixie adlı sistem kullanıcıların bir obje belirlemesini gerektiriyor. Kullanıcı objeyi seçtikten sonra bir fotoğrafını çekiyor. Daha sonra, kullanıcı hesabına her erişmeye çalıştığında aynı objenin fotoğrafını tekrar çekmesi gerekiyor. Telefona yüklenen bir uygulama da başta çekilen fotoğrafla yeni fotoğrafı karşılaştırıyor (peki ya o obje yanınızda, çevrenizde değilse ne oluyor?).

Küçük çocukların çoğu, dişlerini etkili şekilde fırçalayacak kadar gelişmiş el becerisine sahip olmuyor. Bu yüzden de dişlerde çürümeye veya diş eti iltihabına sebep olabilecek bakteriler kalabiliyor. uFunBrush, farklı yaklaşımıyla hem dişleri koruyor hem de çocuklar için diş fırçalamayı eğlenceli bir tecrübeye dönüştürüyor. Kullanmak için fırçaya diş macunu sürüp dişlere yerleştirmek yeterli. Cihaz bir düğme dokunuşuyla 10 saniye içinde dişleri kendisi otomatik fırçalıyor. Satış fiyatı 99 Dolar olarak belirlenen uFunBrush’ı Kickstarter’dan destekleyerek 59 Dolar’a satın alabiliyorsunuz.

[inlinetweet prefix=”” tweeter=”” suffix=””]Sony’nin omuz hoparlörü, benzersiz bir ses tecrübesi yaşatmayı amaçlıyor.[/inlinetweet] U şeklindeki hoparlör sesi vücuda omuzlara yerleşerek dağıtıyor. Cihazın içinde, sesi yarattığı titreşimlerle ileten 30 milimetre çapında 2 hoparlör yer alıyor. Güçlü, orta ve zayıf şeklinde üç farklı seviyede ayarlanabilen titreşimler, kullanıcısının kendini canlı bir performansta gibi hissetmesini sağlıyor (500 Dolar).

[inlinetweet prefix=”” tweeter=”” suffix=””]Feeling Fireworks, görme engeli ya da zayıflığı olan kişilere havai fişekleri ‘hissettirmeyi’ amaçlıyor.[/inlinetweet] Sistem Kinect kamerasıyla tespit edilen patlama görüntülerinin özel bir ekrana kabartı olarak yansıtılmasını temel alıyor. Gösteriyi görmeden algılamak isteyenlerin ellerini ekrana yapıştırması yeterli oluyor. Bu buluş yepyeni bir ekran teknolojisinin de habercisi olabilir.

Sahibi Brian Wallin tarafından yenilenen ve [inlinetweet prefix=”” tweeter=”” suffix=””]Velocity’de satılan 1967 model Volkswagen minibüs geleceğe dönmek isteyenlere göz kırpıyor.[/inlinetweet] Araç, ‘Geleceğe Dönüş’ (Back to the Future) filmi hayranlarının yakından tanıdığı ve üçlemede zaman makinesi olarak kullanılan DeLorean marka aracın öğeleriyle bezenerek yeniden düzenlenmiş. Minibüsün kapıları tıpkı DeLorean’ınkiler gibi yukarı doğru açılıyor. Zaman makinasının akım kapasitörü dahi bulunuyor. Ayrıca, gidilecek tarihin belirlendiği panel de unutulmamış. Fiyatıysa 90 bin Dolar.

[inlinetweet prefix=”” tweeter=”” suffix=””]Ford, araç koltuklarının dayanıklılığını test etmek için bir ‘Robopopo’ (Robutt) üretti.[/inlinetweet] İsmi komik olsa da şirket bu mekanik popoları oldukça ciddiye alıyor. Robopopolar gerçek bir insanın özelliklerine göre ayarlanarak 25 bin kez araca bindirilip indiriliyor, yaklaşık 10 yıllık kullanıma denk düşen işlem robot kol Kuka’nın yardımıyla yalnızca 3 haftada tamamlanıyor.

MIT’den bir grup öğrenci ve doktorasını bitiren araştırmacı Mars’ta sürdürülebilir şehirler kurmaya yönelik projelerin yarıştığı Mars City Design’ın birincisi oldu. MIT’nin ormanlardan esinlenen şehir tasarımı, kubbeli yapılar içinde bol ağaçlı bir yaşam alanına sahip. Kubbeler bitki ve bolca suyun bulunduğu açık kamusal alanları, ağaçlı yerleşimlerse 50 kişinin barınabildiği evleri oluşturuyor. Evlerin altında yer alan tüneller diğer yerleşim birimlerine ulaşımı sağlamanın yanı sıra Mars sakinlerini kozmik radyasyon, mikro meteorit çarpmaları ve aşırı ısı değişimlerinden koruyor.

Kamyon şoförlerinin uzun yolculuklarda uyuyakalıp ölümlü kazalara yol açması sıkça karşılaşılan bir durum. Bu yüzden Ford, kafa hareketlerini hissederek sürücüye ses, ışık ya da titreşim gibi uyarıcılar gönderen SafeCap adlı bir şapka tasarladı. Ürün tasarlanmadan önce, uyku halinden kaynaklanan kafa hareketleri ile araç kullanırken yapılan kafa hareketleri (gösterge panelini ve aynaları kontrol etmek gibi) birbirinden ayrılarak gruplanmış. Ardından şapkanın içerisine kafa hareketlerini takip eden bir ivmeölçer ve topacın yanı sıra titreyen, ses çıkaran ve ışık veren parçalar yerleştirilmiş.

[alert type=blue ]Hatırlatma: Hafta özetimiz toplam 5 sayfadan oluşuyor. Diğer kategorilere ait gelişmelere aşağıdaki listeden geçebilirsiniz.[/alert]

Özet Başlıkları

  1. Türkiye ve dünyadan güncel gelişmeler.
  2. Bilim, teknoloji, yazılım, donanım.
  3. Dijital girişimler, yatırımlar, web siteleri.
  4. Dikkat çeken tasarımlar, inovatif ürün ve hizmetler.
  5. Sinema, TV, kültür/sanat gelişmeleri.

8 Yorum

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği