Haftanın Özeti: 158

30 Ekim - 5 Kasım 2017 tarihleri arasında Türkiye ve dünyadan haber, site, yazılım, donanım, cihaz, video ve trendler.

İnternet, Girişimler

[inlinetweet prefix=”” tweeter=”” suffix=””]Google artık konumunuzu otomatik olarak algılayarak yerel arama sonuçları sunuyor.[/inlinetweet] Eskiden bu özelliği değiştirmek için Google‘ın alan adı uzantısını değiştirmek yeterliydi. Teknoloji devi, tüm uygulamalarından tespit ettiği konumuzu baz alarak alan adı fark etmeksizin  hizmetlerde buna uygun özelleştirmeler gerçekleştiriyor.

Google CEO’su [inlinetweet prefix=”” tweeter=”” suffix=””]Sundar Pinchai, hamburger emojisindeki hatayı düzeltmenin en büyük öncelikleri olduğunu belirten bir tweet attı.[/inlinetweet] Twitter’da Thomas Baekdal’ın dikkat çektiği üzere Microsoft, Apple, Samsung ve diğer şirketlerin aksine Google’ın emojisinde alttaki ekmeğin üzerinde ilk olarak peynir yer alıyor. Görünüşe göre bu dizilimle ekmeğin ıslanacağını düşünen cheeseburger severlerin tepkisi işe yaradı.

Veri görselleştirme platformu Reflect’in GitHub üzerinden yürüttüğü [inlinetweet prefix=”” tweeter=”” suffix=””]açık kaynaklı bir proje, Amazon’un Genel Merkezi için aldığı teklifleri harita üzerinde arşivliyor.[/inlinetweet] Daha önce gelen tekliflerden bazılarına değinmiştik. ABD, Kanada ve Porto Riko’dan yapılan toplam 48 teklif, Amazon gibi başarılı bir girişimin genel merkezine ev sahipliği yapmanın şehirler için ne kadar önemli olduğunu ve dev şirketlerin ne kadar belirleyici olduğunu anlamamıza yardımcı oluyor.

Yılın son çeyreğine ait mali raporunu açıklayan Apple, beklentilerin üstünde kar açıklayarak yatırımcılarının yüzünü güldürdü. Şirketin birim satışları, ana üretim bandını oluşturan 3 üründe de (iPad, iPhone ve Mac) artış gösterdi. Bu sayede [inlinetweet prefix=”” tweeter=”” suffix=””]Apple son 3 ayda 52,6 milyar Dolar gelir elde etti.[/inlinetweet] Bu, bir önceki yıla kıyasla yüzde 12 artış anlamına geliyor.

Şirketin 2018’in ilk çeyreğine yönelik tahminleri 84 – 87 milyar Dolar arasında.

Facebook’un başı şu aralar Rus kaynaklı trollerin sitede yürüttüğü reklam kampanyasıyla ABD seçimlerini etkilediği iddiasıyla epey dertte olsa da bu durum işlerini pek etkilememiş gibi görünüyor. Şirket yöneticileri ABD Kongresi’ne konuyla ilgili ifade verirken açıklanan gelir raporu durumu gayet güzel özetliyor. Buna göre [inlinetweet prefix=”” tweeter=”” suffix=””]Facebook’un üçüncü çeyrekteki kârı yüzde 79 artışla 4,7 milyar Dolar oldu.[/inlinetweet]  Şirketin hisseleriyse geçen seneye kıyasla yüzde 47’lik artışla 182,66 Dolar seviyesine çıktı.

2012 yılından bu yana, Facebook’un çeyrek gelir artışı oranı 22 çeyrekten sadece 4 tanesinde yüzde 40’ın altına düştü. Bu büyümenin devam ettirebilmesi, şirketin Kuzey Amerika dışındaki kullanıcı kitlesi üzerinden gelir elde edebilmesine bağlı. Ancak görünen o ki şirketin daha büyük bir sıkıntısı var. Zira mevcut üyelerin büyük bir kısmı gerçekte var olmayan, farklı sebeplerle açılmış sahte hesaplardan oluşuyor. Açıklanan son rakamlara göre [inlinetweet prefix=”” tweeter=”” suffix=””]Facebook’un sahte hesap sayısı ABD nüfusuna yaklaşmış durumda.[/inlinetweet]

Rusya’nın ABD seçimlerine müdahale ettiği iddiasıyla ilgili soruşturma sürerken baskı altında kalan [inlinetweet prefix=”” tweeter=”” suffix=””]Facebook bundan böyle siyasi reklamlarda daha şeffaf olacağını açıkladı.[/inlinetweet] Şirket yöneticileri, federal seçimlerde siyasi reklam verenlerin kimliklerinin doğrulanacağını, yeni geliştirilen grafiklerle isteyen kullanıcıların reklam verenlerle ilgili bilgilere ulaşabileceğini ve bu kişiler tarafından ödenen tüm reklamları görebileceklerini belirtti.

Yeni uygulama siyasi olmayan reklamlar için de geçerli olacak.

Elektrikli aracı Model 3’ün üretimine yönelik dertlerle uğraşan [inlinetweet prefix=”” tweeter=”” suffix=””]Tesla 619 milyon Dolar seviyesinde zarar açıklayarak kendi rekorunu bir kere daha kırdı.[/inlinetweet] Eylül ayına kadar bin 500 adet Model 3 üretmeyi hedefleyen şirket pil üretiminde yaşanan sıkıntılar sebebiyle yalnızca 260 adet araç üretebildi.

Bu hafta [inlinetweet prefix=”” tweeter=”” suffix=””]ABD Başkanı Donald Trump’ın Twitter hesabı 11 dakika için askıya alındı[/inlinetweet]. Başkan’ın paylaşımlarına bakmak isteyenler böyle bir hesabın var olmadığı mesajıyla şoke oldu. Trump’ın dakikalar sonra Twitter’a geri dönmesinin ardından Twitter yöneticileri söz konusu hesabı işten ayrılan bir personelin ‘son şakası’ olduğunu ve benzer bir olayın tekrarlanmaması için gerekli önlemleri alacaklarını açıkladı.

R3 adlı fintek şirketinin açıklamasına göre [inlinetweet prefix=”” tweeter=”” suffix=””]R3 ve 22 büyük banka bir araya gelerek blok zinciri tabanlı uluslararası bir ödeme sistemi kurdu.[/inlinetweet] Prototipinin 2017’nin sonuna doğru çıkarılacağı söylenen projeye katılan bankalar arasında Corporate & Investment Banking, Barclays, HBSC ve Commerzbank var. Böylece merkez bankaları yeni dijital paralar çıkardığında sistem ona göre adapte olabilecek.

Bilgisayar ve [inlinetweet prefix=”” tweeter=”” suffix=””]akıllı telefonları rehin alıp kripto para madenciliği yaptıran site ve uygulamalar her gün artıyor.[/inlinetweet] Siber güvenlik şirketi Trend Micro‘nun konuyla ilgili raporu, olayın ciddiyetine dair çarpıcı bilgilere sahip. Kullanılan yöntemlerden biri de Android uygulamalarının içinde gizli bir tarayıcı sayfası açarak kripto para madenciliği yapmak. Açılan sayfaysa tarayıcı üzerinden kripto para madenciliği yapılmasını sağlayan Coinhive.com’daki Java uygulaması.

Bu yıl yüzde 600’ün üstünde değer kazanan [inlinetweet prefix=”” tweeter=”” suffix=””]Bitcoin, 5 bin Dolar seviyesini aşmasının üzerinden bir ay geçmeden 7 bin Dolar bandını da aştı.[/inlinetweet] Dünyanın en büyük para değişimi platformu CME Group Inc.’in müşterilerinin isteği doğrultusunda, yıl sonunda ‘Bitcoin Futures’ı kullanmaya başlayacağını açıklaması bu ivmelenmede rol oynadı. EK BİLGİ: Bitcoin futures, Bitcoin önceden belirlenmiş bir fiyata ulaştığında kullanıcıların belirli bir miktarda alım ya da satım yapmasını öngören bir işlem sözleşmesi. 

Dünya Ekonomik Forumu‘nda bu hafta yayımlanan bir rapora göre Facebook ve Twitter gibi teknoloji şirketleri, aşırı uçlara ve siyasi konulardaki yanlış bilgilendirmelere karşı önlemini almakta sınıfta kalıyor. İsviçre merkezli kar amacı gütmeyen kuruluş, IŞİD militanlarının yaydığı zararlı içeriklerin engellenmesi konusunda Silikon Vadisi’ne çağrıda bulundu.

The New York Times gazetesi web sitesinin Tor Onion versiyonunu sunacağını açıkladı. Bu sayede siteye daha güvenli bir yapıda ulaşılabilecek. Ayrıca erişimi engellenen ülkelerdeki okuyucularının içeriğine ulaşmasına imkan verecek.

Google sanal ve artırılmış gerçeklik uygulamalarında kullanılmak üzere üç boyutlu objelerin sergilendiği bir galeri olarak Poly’yi hayata geçirdi. Kütüphane işlevi gören açık kaynaklı veri tabanındaki tüm objeler Creative Commons lisansına sahip ve ücretsiz. Bu da isteyen herkesin işlerini sergileyebilmesi ve üç boyutlu objeleri kullanabilmesi anlamına geliyor.

[inlinetweet prefix=”” tweeter=”” suffix=””]Ücretsiz şifre düzenleyicisi Dashlane güvenli şifreler oluşturmanıza yardımcı oluyor[/inlinetweet]. Ayrıca web sitelerindeki şifre bölümlerini otomatik olarak doldurarak hayatınızı kolaylaştırıyor. Güvenlik ihlali durumunda size haber veren Dashlane tek bir tıkla şifrelerinizi güncellemenizi de sağlıyor. Tarayıcı eklentisi sayesinde kullanımı oldukça kolay olan uygulama iOS, Android, macOS, Windows ve Linux uyumlu.

Türkiye’de ve dünyada giderek daha çok talep gören sanal, dijital ve kripto paraların hukuki alt yapısının tartışılacağı [inlinetweet prefix=”” tweeter=”” suffix=””]‘Sanal Para Hukuku Zirvesi’, 9 Aralık’ta Harbiye Crown Plaza Hotel’de gerçekleştirilecek.[/inlinetweet] Katılım ücretinin 295 Lira + KDV olduğu zirve ile ilgili detaylı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.

[alert type=blue ]Hatırlatma: Hafta özetimiz toplam 5 sayfadan oluşuyor. Diğer kategorilere ait gelişmelere aşağıdaki listeden geçebilirsiniz.[/alert]

Özet Başlıkları

  1. Türkiye ve dünyadan güncel gelişmeler.
  2. Bilim, teknoloji, yazılım, donanım.
  3. Dijital girişimler, yatırımlar, web siteleri.
  4. Dikkat çeken tasarımlar, inovatif ürün ve hizmetler.
  5. Sinema, TV, kültür/sanat gelişmeleri.

8 Yorum

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği