Biyometride yeni bir yöntem: kemikler

Rutgers Üniversitesi, kişinin kendine has kemik yapısını kullanarak çalışan VibWrite adlı kimlik doğrulama sistemini geliştirdi.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Her insanın işaret parmağının kemik yapısı benzersizdir. Hatta o kadar eşsizdir ki, biyometrik kimlik doğrulamada bir yöntem olarak kullanılabilir. Kişinin kendine has kemik yapısını kullanarak çalışan kimlik doğrulama sistemi VibWrite’ı, Profesör Yingying (Jennifer) Chen’in başkanlığında Rutgers Üniversitesi’nden bir grup araştırmacı geliştirdi.

Sistemin işleyişi oldukça basit. Düzenek, ahşap, plastik, metal ya da cam gibi düzgün bir yüzeye yerleştirilen ve titreşim üreten küçük bir motor ve aynı titreşimleri tespit eden piezoelektrik sensörden oluşuyor. Kişi, motor ve sensör arasındaki bölgeye dokununca, parmakları titreşimlerin bir kısmını emiyor bir kısmını da düzeneğin altındaki materyale gönderiyor. Sensör, aldığı titreşimlerdeki değişiklikleri kaydediyor. Böylece sistem, kişinin kemik yapısının titreşimleri emme ve iletme şekline bakarak düzeneğe dokunan kişinin kim olduğunu tespit ediyor.

Önümüzdeki birkaç yıl içinde satılabilir

Güvenliğini arttırmak için, düzeneğe bir de şifre girilmesini gerektiren bir tuş takımı yerleştirilebiliyor. Bu zamana kadar yapılan testlerde VibWrite, kullanıcıları yüzde 95 oranında doğruluk payıyla tanıyabildi. Araştırmacılar, sistemin parmak izi okuyucu ve iris tanıma sistemlerinden 10 kat daha ucuz olduğunu ve çok az elektrik harcadığını söylüyor. Chen ve ekibi, sistemin ısı, nem ve toz gibi değişkenlerden nasıl etkilendiğini değerlendirerek performansı arttırmaya yönelik çalışmalar yürütüyor. Bu yeni kimlik doğrulama sistemi, “VibWrite: Towards Finger-input Authentication on Ubiquitous Surfaces via Physical Vibration.” adlı makalede detaylı şekilde anlatılıyor. Araştırmacılar, VibWrite’ın önümüzdeki birkaç yıl içinde satışa sunulabileceğini söylüyor.

Kaynak: New Atlas, Bleeping Computer

Kişinin kendine has kemik yapısını kullanarak çalışan kimlik doğrulama sistemi VibWrite'ı, Profesör Yingying (Jennifer) Chen'in başkanlığında Rutgers Üniversitesi'nden bir grup araştırmacı geliştirdi. Sistemin işleyişi oldukça basit. Düzenek, ahşap, plastik, metal ya da cam gibi düzgün bir yüzeye yerleştirilen ve titreşim üreten küçük bir motor ve aynı titreşimleri tespit eden piezoelektrik sensörden oluşuyor. Kişi, motor ve sensör arasındaki bölgeye dokununca, parmakları titreşimlerin bir kısmını emiyor bir kısmını da düzeneğin altındaki materyale gönderiyor. Sensör, aldığı titreşimlerdeki değişiklikleri kaydediyor. Böylece sistem, kişinin kemik yapısının titreşimleri emme ve iletme şekline bakarak düzeneğe dokunan kişinin kim olduğunu tespit ediyor. Güvenliğini arttırmak için, düzeneğe bir de şifre girilmesini gerektiren bir tuş takımı yerleştirilebiliyor. Bu zamana kadar yapılan testlerde VibWrite, kullanıcıları yüzde 95 oranında doğruluk payıyla tanıyabildi. Araştırmacılar, VibWrite'ın önümüzdeki birkaç yıl içinde satışa sunulabileceğini söylüyor.

1 Yorum

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği