Kafatasından kimlik tespiti

Alman bilimciler kafatasının ses iletebilme özelliğini, artırılmış gerçeklik gözlükleri ile birleştirerek yeni bir biyometrik sistem geliştirdi.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Alman araştırmacılar, SkullConduct adlı yeni bir biyometrik sistemi geliştirdi. Bu sistem kemiklerin ses iletimi özelliğini kullanıyor. Kullanıcının kafatasına gönderilen ses dalgaları HoloLens, Meta 2 ve Google Glass gibi artırılmış gerçeklik gözlükleri ile kullanıcının kimliği belirleniyor.

SkullConduct, akıllı gözlüklerde bulunan mikrofonları ve elektronik aksamı kullanarak, kullanıcının kafatasından geçen sesin frekans tepkisini analiz ediyor. Stuttgart Üniversitesi, Saarland Üniversitesi ve Max Planck Bilişim Enstitüsü’nden araştırmacılar, kafataslarının bireysel farklılıklarının kişiye özel frekans tepkileri oluşmasına neden olduğunu ve bunun biyometrik sistem olarak kullanılabileceğini keşfetti.

Sistem otomatik konuşma algılamada da kullanılan bir yöntem olan MFCC ile artırılmış gerçeklik cihazlarında direkt olarak yürütülebilen düşük ağırlıklı sinir ağı sınıflandırma algoritmasını birleştiriyor.

Araştırmacılar ayrıca 10 katılımcı ile gerçekleştirdikleri kontrollü bir deneyde cihaz defalarca çıkarılıp takılsa bile, kafatası tabanlı frekans tepkisinin güçlü bir biyometrik olarak kullanılabileceğini gösterdiler. Deneyler sistemin kullanıcıları yüzde 97’lik bir başarı oranıyla tanıyabildiğini ve yüzde 6,9’luk bir oranla doğrulayabildiğini gösterdi.

Bu sistem, geçtiğimiz günlerde bahsettiğimiz beyin izi sistemi kadar başarılı değil ancak düşük maliyeti, taşınabilir olması, karmaşık bir sistemi olmaması ve çok fazla test gerektirmemesi bu sistemin artılarından.

Bir başka bakışla özetleyecek olursak, ‘Kafa Kağıdı’ terimi gerçeğe bir adım daha yakınlaştı.

Bilimciler kafatasının ses iletme özelliğinden faydalanarak kimlik tespiti yapabilen yeni bir biyometrik sistem geliştirdiler. SkullConduct adı verilen sistem artırılmış gerçeklik gözlüklerinin mikrofonlarını ve elektronik aksamını kullanarak çalışıyor. Yapılan deneylerde SkullConduct katılımcıların kimliğini tespit etme konusunda yüzde 97'lik başarı oranına ulaştı.

Yorum Ekle

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği