Boyunda taşınan projektör: Portable Lumipen

Sony ile birlikte geliştirilen bir teknolojiyi kullanan Tokyo Üniversitesi araştırmacıları, Portable Lumipen adlı bir alternatif teknoloji geliştirdi.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Başlıklar, gözlükler, lensler… Magic Leap ve Microsoft gibi artırılmış gerçeklik sistemleri üreten şirketlere göre geleceğimiz bu cihazlar üzerine kurulu. Peki başka bir yaklaşım izlenebilir mi? Sony ile birlikte geliştirilen bir teknolojiyi kullanan Tokyo Üniversitesi araştırmacıları, Portable Lumipen adlı bir alternatif teknoloji geliştirdi. Rap şarkıcılarının madalyonları gibi boyuna asılarak kullanılan projeksiyon cihazı Lumipen büyük bir hızla çevreyi tarayabiliyor ve çevrenize bilgiler yansıtabiliyor.

Lumipen odada gezinen bir hamam böceğini tespit edip üzerine uyarı sembolü yansıtabiliyor. Basit navigasyon ve hava durumu uygulamalarını elinize yansıtıp daha sonra elinizi oynatsanız bile orada tutabiliyor. Ayrıca el hareketlerinizi algılayabildiği için vücudunuzu bir arayüz gibi kullanabiliyorsunuz. Lumipen ayrıca parmağınızla kontrol edebildiğiniz bir işaretçiye de sahip.

İnanılmaz derecede hızlı

Sistem oldukça gelişmiş bir izdüşüm gönderimi (projection mapping) teknolojisi kullanıyor. Böylece Lumipen dijital görselleri gerçek dünyaya saniyede 1000 kare hızla ve sadece 3 milisaniyelik gecikmeyle yansıtabiliyor. Bu rakamların ne kadar inanılmaz olduğunu anlamak için günümüzde kullandığımız teknolojilerle karşılaştırabiliriz. Bilgisayar oyunları genellikle saniyede 30 ila 60 (16 kat daha az) kare gösteriyor. En yeni iPhone’un dokunmatik ekranına dokunduğunuzda ise tepki süresi 26 milisaniye (8 kat daha yavaş).Lumipen inanılmaz derecede hızlı ve bu hız yansıtılan görüntülerin gerçek gibi algılanmasını sağlayabiliyor.

İzdüşüm gönderimi birkaç yıl önce çok modaydı ancak artırılmış gerçeklik cihazlarının gelişmesiyle bir süredir rafa kaldırılmış gibi duruyor. Sonuçta 100 milyon adet akıllı gözlük satmak, 100 milyon kişinin evine gidip ekranlar ve hareket algılayıcılar yerleştirmekten daha kolay. Üstelik artırılmış gerçeklik gözlüklerinin taşınabilir yapısı da izdüşüm gönderimi teknolojisine göre daha kolay bir kullanım sunuyor.

Lumipen’in gelecekte bir tüketici elektroniği olarak satılması konusunda uygulanabilir bir plan olup olmadığı bilinmiyor. Yine de araştırmacılar gerçekten inanılmaz bir teknoloji geliştirdi ve bu teknolojinin artırılmış gerçekliğe alternatif olabileceğini gösterdi. Üstelik artırılmış gerçeklik gözlükleri sadece gözlüğü takan kişinin o görüntüyü izlemesine imkan verirken izdüşüm gönderiminde herkes yansıtılan görüntüyü görebiliyor ve etkileşim kurabiliyor. Böylece daha sosyal bir kullanım gerçekleşiyor. Sadece bu özellik bile (bir de hamam böceği tespit özelliği), takip edilmesi gereken bir değer olarak karşımızda duruyor.

Kaynak: Fast Company

Magic Leap ve Microsoft gibi artırılmış gerçeklik sistemleri üreten şirketlere göre geleceğimiz bu cihazlar üzerine kurulu. Peki başka bir yaklaşım izlenebilir mi? Sony ile birlikte geliştirilen bir teknolojiyi kullanan Tokyo Üniversitesi araştırmacıları, Portable Lumipen adlı bir alternatif teknoloji geliştirdi. Rap şarkıcılarının madalyonları gibi boyuna asılarak kullanılan projeksiyon cihazı Lumipen büyük bir hızla çevreyi tarayabiliyor ve çevrenize bilgiler yansıtabiliyor. Sistem oldukça gelişmiş bir izdüşüm gönderimi (projection mapping) teknolojisi kullanıyor. Böylece Lumipen dijital görselleri gerçek dünyaya saniyede 1000 kare hızla ve sadece 3 milisaniyelik gecikmeyle yansıtabiliyor.

Yorum Ekle

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği