Haftanın Özeti: 146

7 - 13 Ağustos 2017 tarihleri arasında Türkiye ve dünyadan haber, site, yazılım, donanım, cihaz, video ve trendler.

İnternet, Girişimler

[inlinetweet prefix=”null” tweeter=”null” suffix=”null”]Hootsuite ve We Are Social’ın ‘2017’nin İlk 3 Çeyreğinde Dijital’ raporu yayımlandı.[/inlinetweet] Buzz Interaction’ın Türkçe’ye çevirdiği rapora göre dünya çapında internet kullanıcılarının sayısı 3 milyar 819 milyona ulaştı, sosyal medya kullanıcılarının sayısı ise 3 milyarı geçti. En çok kullanılan sosyal platformlar arasında Facebook ilk sırada yer alıyor, ardından sırasıyla YouTube, Whatsapp ve Facebook Messenger geliyor.

Cable.co.uk, New America’nın Açık Teknoloji Enstitüsü, Google Açık Kaynak Araştırması ve Princeton Üniversitesi’ndeki PlanetLab’in ortaklığında toplanan verileri analiz ederek ülkeler arası internet hız ligi tablosunu hazırladı. Çalışma için dünya çapında 12 ay boyunca süren veri toplama sürecinde 63 milyondan fazla hız testi gerçekleştirildi. Listenin ilk sırasında 55,13 Mbps ortalaması (saniye başına megabit) ile Singapur, son sırasında ise 0,34 Mbps ortalama hız ile Yemen var.

Listenin 83. sırasında yer alanda ülkemizde ise ortalama internet hızı 3,96 Mbps.

[inlinetweet prefix=”null” tweeter=”null” suffix=”null”]Elektronik sporlar (e-spor) son birkaç yılda ciddi bir büyüme gösterdi.[/inlinetweet] Oyuncular artık turnuvalardan çok yüksek ödüller kazanabiliyor ve markalar da milyonlarca Dolar’ı sponsorluk ve reklam çalışmalarına harcıyor. BI Intelligence tarafından hazırlanan rapora göre [inlinetweet prefix=”null” tweeter=”null” suffix=”null”]markalar 2017’de e-sporlara toplam 440 milyon Dolar harcama yaptı.[/inlinetweet] En çok kazananlar ise aşağıdaki listede yer alıyor: 

Elon Musk daha önceki tahmininde Tesla’nın yeni elektrikli aracı Model 3’nin yıllık talebinin 500 bin araç civarında olacağını söylemişti. Aracın piyasaya sürülmesinin ardından tahminlerini güncelleyen [inlinetweet prefix=”null” tweeter=”null” suffix=”null”]Musk, Model 3’nin yıllık 700 bin araç barajını aşabileceğini düşünüyor.[/inlinetweet]

Rusya’nın en büyük arama motoru Yandex, Rusya’nın en büyük bankası Sberbank ile birlikte Yandex.Market platformu üzerinden bir e-ticaret girişimi kurmaya hazırlandıklarını açıkladı. Şirketler girişimde eşit paya sahip olacak. Anlaşmanın 2017 sonuna kadar tamamlanması bekleniyor.

[inlinetweet prefix=”null” tweeter=”null” suffix=”null”]Mastercard kripto paralarda iade hizmeti sağlamak için patent başvurusunda bulundu.[/inlinetweet] Başvurunun detaylarına göre bir altyapı üzerinden kullanıcıların doğrulanmış kimlikleri bildirmeyi seçtikleri kripto para adreslerine bağlanacak. Kullanıcıların bir satıcıya para biriminin çevrildiği hesaplardan ya da farklı hizmetler üzerinden ödeme yapmasının ardından geri ödeme almaları (bir başka deyişle ‘iade’) gerekirse para, hesaplarına bağlı adrese gönderilerek karışıklık yaşanmadan işlem gerçekleştirilebilecek.

Stamp adı verilen yeni bir ürün ile birlikte,[inlinetweet prefix=”null” tweeter=”null” suffix=”null”]Google haberleri Snapchat’teki Keşfet özelliğine benzer bir şekilde sunmaya hazırlanıyor.[/inlinetweet] Google’ın haber makalelerini daha hızlı yüklemek için geliştirdiği AMP adlı ürününden yola çıkılarak hazırlanan Stamp ile birlikte kullanıcıların Snapchat’e ihtiyaç duymayacağı belirtiliyor.

[inlinetweet prefix=”null” tweeter=”null” suffix=”null”]Instagram canlı video sohbet desteğini kısıtlı bir kullanıcı grubu ile test etmeye başladı.[/inlinetweet] Yeni eklenen özellik ile canlı video başlatan kullanıcılar yayını izleyen diğer kullanıcıları sohbete davet edebilecek. Canlı video sohbetleri tüm takipçiler tarafından izlenebilecek ve yoruma da açık olacak.

Yeni özelliğin önümüzdeki aylarda hizmete girmesi planlanıyor.

[inlinetweet prefix=”null” tweeter=”null” suffix=”null”]Netflix, Millarworld adlı çizgi roman şirketini satın alarak tarihindeki bir ilki gerçekleştirdi.[/inlinetweet] Mark Millar tarafından kurulan Millarworld, Kick-Ass ve Kingsman gibi orijinal karakterleri çizgi roman ve sinema dünyasına kazandırmanın yanı sıra, Marvel’ın bazı popüler hikayelerine de ilham kaynağı olmuştu.

Facebook, paylaşımlara sağladığı çeviri desteğinin kalitesini artırmak için ifade bazlı çeviri modellerinden makine öğrenimiyle çeviri sistemine geçti. 2 binden fazla yönde, günde 4,5 milyar çeviri yapan platform yeni sistemi ile daha doğru ve akıcı bir çeviri hizmeti sağlıyor.

Peter Thiel’ın büyük veri kullanarak geleceği tahmin eden girişimi [inlinetweet prefix=”null” tweeter=”null” suffix=”null”]Palantir, gözden uzak çalışsa da dünyanın en güçlü şirketlerinden birisi haline geldi.[/inlinetweet] Google, Facebook, Microsoft gibi şirketlerle dengi Palantir’i, diğer şirketler kadar çok duymamamızın sebebi ise şirketin sıradan vatandaşlar için değil, devlet için teknoloji geliştiriyor olması. Palantir tarafından geliştirilen tahmin algoritmaları, polis tarafından bir sonraki suç mahallini ve suçu işleyecek kişileri tespit etmek için kullanılıyor.

[inlinetweet prefix=”null” tweeter=”null” suffix=”null”]Japon teknoloji devi SoftBank neredeyse her gün, bir teknoloji şirketine yatırım yaptığını açıkladı.[/inlinetweet] Japonya’nın en zengin kişisi Masayoshi Son‘a ait olan şirket, yatırımlarını 93 milyar Dolarlık SoftBank Vizyon Fonu ve SoftBank Group üzerinden gerçekleştiriyor. SoftBank hem Nvidia, WeWork ve ARM gibi büyük teknoloji şirketlerine hem de OneWeb ya da Plenty gibi yeni girişimlere yatırım yapıyor. Bunlardan bazıları ve aldıkları yatırım miktarları ise şöyle:

[inlinetweet prefix=”null” tweeter=”null” suffix=”null”]Apple’ın ABD Hazinesi’ndeki bonolarının toplam değeri 52,6 milyar Dolar.[/inlinetweet] Şirket eğer yabancı bir ülke olsaydı ABD Hazinesi’ndeki en değerli 25 ülke arasına girebilirdi. Geçtiğimiz hafta açıklanan rakamlara göre Apple’ın toplam hazine bonosu değeri geçtiğimiz yılın Eylül ayından bu yana yaklaşık 11 milyar Dolar arttı. Böylece Apple, sıralamada Türkiye ve Hollanda’nın hemen üstünde, 23. sıraya yerleşmiş oldu.

Bitcoin görkemli yükselişiyle yatırım dünyasına birçok koldan ulaşırken [inlinetweet prefix=”null” tweeter=”null” suffix=”null”]kripto paraların yarattığı etki finans piyasasındaki herkesi memnun etmiyor.[/inlinetweet] NVIDIA ve Advanced Micro Devices (AMD) gibi kripto para üretmek ya da kazmak (mining) için kullanılan çipleri üreten şirketlerin hisse fiyatları artık Bitcoin ve Ether’e bağlı durumda.

Örneğin, kripto paraların yükselişi ile değerleri birden fırlayan şirketler satış için çip üreticilerini seçen yatırımcıların toplam 1,8 milyar Dolar kaybetmesine sebep oldu.

İngiliz hükümeti geçtiğimiz hafta aldığı kararla, internet erişimi olan araçların siber saldırılara karşı daha fazla korunması için araç üreticilerine yeni görevler getirdi. Hükümet, haritalara ve yolculuk bilgilerine erişimi olan akıllı araçlardan saldırganların kişisel verileri çalabileceğini, anahtarsız giriş sistemi bulunan otomobilleri çalabileceğini ya da aracın teknolojik aksamını kötü amaçlar için ele geçirebileceğini belirtti. Yeni kurallar, mühendislerin araçları tasarlarken siber güvenlik tehditlerini de göz önünde bulundurmasını gerektiriyor.

Hindistan, Internet Wayback Machine olarak da bilinen ve interneti 20 yıldan uzun bir zamandır arşivleyen Internet Archive’a erişimi engelledi. Site yöneticileri engelle ilgili olarak Hintli yetkililere ulaşmaya çalıştıklarını ancak geri dönüş alamadıklarını açıkladı.

[inlinetweet prefix=”null” tweeter=”null” suffix=”null”]Ukrayna polisi, Petya virüsünü yaydığı iddia edilen bir adamı Nikopol şehrinde yakaladı.[/inlinetweet] Bu yıl ortaya çıkan ve binlerce şirketin çalışamaz hale gelmesine sebep olan virüsün ilk olarak şüphelinin evindeki bilgisayardan yayıldığı düşünülüyor. Geçtiğimiz hafta yapılan bir baskında gözaltına alındığı belirtilen 51 yaşındaki zanlının adı açıklanmadı.

DNA’mız parmak izinden, retinadan ya da yüz taramasından daha özgün ve kişiye özel olması sebebiyle, gelecekte kullanacağımız tek parola haline gelebilir. [inlinetweet prefix=”null” tweeter=”null” suffix=”null”]Tek bir gram DNA 215 milyon gigabayt veri depolayabiliyor.[/inlinetweet] Ancak DNA’nın kodu, bilgisayar ya da akıllı telefonlardaki kodlardan farklı değil, sadece daha karmaşık. Ve bir yerde bilgisayar kodu varsa orada bilgisayar virüsü de olabilir. Kanada’da düzenlenen USENIX Güvenlik Konferansı‘nda bilişim uzmanları yapay bir DNA dizisine yazılan (dolayısıyla bir bilgisayarda incelenmeye alınınca sisteme bulaşan) ilk bilgisayar virüsünü tanıttı.

[inlinetweet prefix=”null” tweeter=”null” suffix=”null”]Apple da artık Instagram’da[/inlinetweet], şirketin doğrulanmış hesabının şimdiden yüz binlerce takipçisi var. iPhone ile çektiğiniz fotoğrafları #Shotoniphone (iPhone ile çekildi) etiketiyle paylaşarak siz de sayfada yer alabilirsiniz.

Bilimsel makalelerin ücretsiz ve yasal kopyalarını bulmanızı sağlayan Unpaywall eklentisinin araştırmacıları, açık erişimli kaynakların durumunu ortaya koyan geniş çaplı bir çalışma gerçekleştirdi. Elde edilen sonuçlar, bilimsel bilgiye ulaşmanın önünde birtakım engeller olduğunu ortaya koydu. Unpaywall eklentisi kullanıcıların görüntüledikleri makalelerin yüzde 47’sinin açık erişimli olduğunu not etti.

[inlinetweet prefix=”null” tweeter=”null” suffix=”null”]Tamagotchi’yi özleyenlerin hasreti sona eriyor[/inlinetweet], Android ve iOS’la uyumlu sanal hayvan uygulaması Hatchi nostaljik görünümlüyle bizi 90’lara geri götürecek. Hatchi oyuncunun ona ne kadar iyi baktığına bağlı olarak farklı şekillerde büyüyecek. Uygulamada canavarı beslemek ve temizlemenin yanı sıra onunla küçük oyunlar da oynanabilecek.

[inlinetweet prefix=”null” tweeter=”null” suffix=”null”]1 Temmuz’da otoyollarda uygulamaya konulan ‘hız koridoru’ yasasına çözüm bulundu. [/inlinetweet] Gebze Teknik Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği’nden Yasin Açıkgöz tarafından geliştirilen ‘Hız Koridoru’ isimli uygulama, gişe vb. yerlerden geçerken size ne zaman çıkmanız ve hangi hızla gitmeniz gerektiğini söylüyor.

Uygulamada hangi otoyolda olduğunuzu belirtip araç tipinizi seçiyorsunuz.

2006 yılında bilgi paylaşımı amaçıyla Arda Kutsal tarafından kurulan [inlinetweet prefix=”null” tweeter=”null” suffix=”null”]Webrazzi, 11. yaş gününü kutluyor.[/inlinetweet] Site yayın hayatı boyunca 22 binden fazla haber ve makale yayımlandı. Nice başarı dolu yıllara!

‘tenyearsago.io’ 10 yıl öncesine dönüp YouTube, Reddit, Amazon ve IMDB’nin de aralarında olduğu 15 farklı sitede o sırada hangi içeriklerin yer aldığına göz atmanızı sağlıyor.

[alert type=blue ]Hatırlatma: Hafta özetimiz toplam 5 sayfadan oluşuyor. Diğer kategorilere ait gelişmelere aşağıdaki listeden geçebilirsiniz.[/alert]

Özet Başlıkları

  1. Türkiye ve dünyadan güncel gelişmeler.
  2. Bilim, teknoloji, yazılım, donanım.
  3. Dijital girişimler, yatırımlar, web siteleri.
  4. Dikkat çeken tasarımlar, inovatif ürün ve hizmetler.
  5. Sinema, TV, kültür/sanat gelişmeleri.

5 Yorum

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği