Haftanın Özeti: 146

7 - 13 Ağustos 2017 tarihleri arasında Türkiye ve dünyadan haber, site, yazılım, donanım, cihaz, video ve trendler.

Tasarım, İnovasyon

Kingston Üniversitesi mezunlarından Jiseu Park, Londra’daki toplu taşımada tuhaf şekillere girerek uyuklayan insanları gördükten sonra ‘Happy Napping‘ adını verdiği şekerleme ekipmanını üretti. Koleksiyon üç parçadan oluşuyor; ‘Donat Kazağı’, ‘Şişirilebilir Atkı’, ‘Yastık Şapka‘.

Robotik giysiler üreten Bionik Laboratories belden aşağısı için üretilen dış iskeleti ARKE’nin Amazon’un akıllı asistanı Alexa destekli olacağını duyurdu. Omurilik yaralanması benzeri sorunlar yaşayan kişilere yönelik geliştirilen dış iskelet üst bedende gerçekleştirilen hareketleri algılayıcılar sayesinde ayak ve eklemlere göndererek yürümek ya da ayağa kalkmak gibi eylemlerin gerçekleştirilmesine yardımcı oluyor. Alexa entegrasyonu ile kullanıcılar dış iskelete sözlü komutlar da verebilecek.

Ohio Eyalet Üniversitesi Wexner Tıp Merkezi ve Ohio Eyalet Mühendislik Koleji’nden araştırmacıların geliştirdiği yeni ‘Doku Nanotransfeksiyonu’ (TNT) teknolojisi, tedavi amacıyla hastaların vücudunda herhangi bir hücre tipinin üretilebilmesini sağlıyor. Teknoloji organlarda, kan damarlarında ve sinir hücrelerindeki yaralı dokuların iyileştirilmesinde ya da yaşlanan dokuların eski haline getirilmesinde kullanılabilecek.

Modern çağın sanal bebeği olarak tanımlanabilecek Urban Canary (Şehir Kanaryası) etkileşimli tasarımı, inovasyonu ve eğitimi bir arada sunan bir oyuncak. Sapsarı rengi ve karnında yanan bir ışığıyla küçük bir oyuncak bebek şeklinde üretilen Urban Canary, baş kısmında bir algılayıcı bulunduruyor. Bu algılayıcı hava kirliliğini ölçüyor. Oyuncak havanın temizliğine ve kirliliğine göre sağlıklı oluyor ya da hastalanıyor.

Kendi kendine yap sitesi [inlinetweet prefix=”null” tweeter=”null” suffix=”null”]Instructables’ın bir kullanıcısı Netflix’i egzersiz ödülü olarak geliştirmiş.[/inlinetweet] Cycflix adlı proje sabit egzersiz bisikletini bir mikro-kontrolör platformu Arduino Nano aracılığıyla bilgisayardaki Netflix yayınına bağlıyor. Egzersiz sırasında önceden belirlediğiniz hızın altına düştüğünüzde yayın siz yeniden hız kazanıncaya kadar duraklatılıyor (Yani ‘Netflix and chill’ tarih oluyor!).

Drone ile teslimat konusunda büyük yatırımlar yapan Amazon, drone’ların pil ve bakım problemini çözmesi amacıyla mobil istasyonlar inşa edebilmek için yeni bir patent başvurusunda bulundu. Tren, kamyonet ve bot gibi araçlar için kurulacak mobil bakım istasyonları drone ve diğer ürünleri gerekli bölgelere taşıyacak. Drone’lar bu bölgelerde bakım ve tamir dışında depolanacak ve şarj edilecek.

Ortalama bir çamaşır makinesinin ağırlığı 65 ila 75 kilogram arasında değişiyor. Bu ağırlığın yaklaşık 25 kilogramı beton bloklardan oluşuyor. Bloklar, kazan hızla dönerken makinenin hareket etmesini engellemek için orada bulunuyor. Nottingham Trent Üniversitesi araştırmacıları betonun bu iş için çok da kullanışlı olmadığını fark etmiş olacak ki yeni bir yöntem geliştirdi. Bu yöntemde beton bloklar yerine içi boş plastik bir hazne kullanılıyor.

Ionic Materials adlı girişim el feneri ya da oyuncak gibi basit cihazlarda kullanılan alkalin pillerin bilgisayar, akıllı telefon ve elektrikli araçlarda da kullanılmasını sağlayan bir çözüm geliştirdi. Alkali pillerin lityum iyon piller karşısındaki dezavantajları şarj edilemiyor ve aynı güçte enerji üretemiyor olmaları. Ancak Ionic’in geliştirdiği piller yüzlerce kez şarj edilebiliyor ve daha fazla enerji depolayabiliyor. Alkalin pillerin üretiminin daha ucuz olmasının yanı sıra lityum iyon pillerin en büyük sorunlarından patlama ihtimali de bu pillerde çok daha düşük. Öte yandan, dizüstü bilgisayar ve elektrikli araçlar için lityum iyon pillere duyulan ihtiyaç başta Avustralya olmak üzere lityum üreten ülkelerin yüzünü güldürdü.

2016 rakamlarına göre Avustralya’da 14,3 ton, Şili’de 12 ton, Arjantin’de 5,7 ton, Çin’de 2 ton, Zimbabve’de 900 kilo, Portekiz ve Brezilya’da ise 200’er kilo lityum üretildi.

Kopenhag merkezli Reelight, bataryasız bir bisiklet lambası tasarladı. Reelight CIO adlı lamba birkaç saniye içinde bisiklete kolayca takılabiliyor. Bisiklet hareket halindeyken ışık yanıp sönüyor. Bisiklet durduğunda ise içindeki enerji sayesinde iki dakika boyunca yanıp sönmeye devam edebiliyor. Ürünün şu anda Indiegogo’daki indirimli fiyatı 48 Dolar, tahmini teslim tarihi ise Kasım 2017.

[alert type=blue ]Hatırlatma: Hafta özetimiz toplam 5 sayfadan oluşuyor. Diğer kategorilere ait gelişmelere aşağıdaki listeden geçebilirsiniz.[/alert]

Özet Başlıkları

  1. Türkiye ve dünyadan güncel gelişmeler.
  2. Bilim, teknoloji, yazılım, donanım.
  3. Dijital girişimler, yatırımlar, web siteleri.
  4. Dikkat çeken tasarımlar, inovatif ürün ve hizmetler.
  5. Sinema, TV, kültür/sanat gelişmeleri.

5 Yorum

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği