Haftanın Özeti: 146

7 - 13 Ağustos 2017 tarihleri arasında Türkiye ve dünyadan haber, site, yazılım, donanım, cihaz, video ve trendler.

Genel Gündem

Londra’da düzenlenen Dünya Atletizm Şampiyonası kapsamındaki [inlinetweet prefix=”null” tweeter=”null” suffix=”null”]Erkekler 200 metre koşu yarışında Türk Atlet Ramil Guliyev altın madalyaya uzandı.[/inlinetweet] Fenerbahçe Spor Kulübü’nün sporcusu Azeri asıllı Türk atlet, 20,09’luk derecesi ile birinci olurken Güney Afrikalı Wayde Van Niekerk 20,11 ile ikinci, Trinidad Tobagolu Jereem Richards ise üçüncü oldu.

https://www.youtube.com/watch?v=z-NkzVyvSNs

Aynı etkinlikte dünyanın en ünlü Atleti Usain Bolt yaklaşık 10 yıl boyunca domine ettiği spora veda ederken, kariyerinin son bireysel yarışında bir değil iki kişiye birden geçildi. Üstelik yarışı kazanan Justin Gatlin, Bolt’tan neredeyse 5 yaş büyük; ikinci Christian Coleman ise sadece 21 yaşında. 30 yaşında emekli olma kararı alan Bolt, son yarışını da altın madalya ile bitirmek istiyordu.

https://www.youtube.com/watch?v=OvUY-3JjwzA

[inlinetweet prefix=”null” tweeter=”null” suffix=”null”]Futbola teknoloji getirmek konusunda tereddüt eden FIFA’nın fikri değişti[/inlinetweet]. Teknoloji entegrasyonu konusunda diğer spor dallarını takip etmeye karar veren federasyon, Uluslararası Futbol Birliği Kurulu (IFAB) ile 2 sistem üzerine çalışmalar yapmaya başladı. Bunlardan ilki topun gol çizgisinden geçip geçmediğini birden fazla çekimle gösteren yüksek hızlı kameralardan gösteren gol çizgisi teknolojisi (GLT). Video asistanı hakem (VAR) adlı diğer teknolojiyse hakemlerin videoları yeniden oynatarak gol, penaltı, kırmızı kart gibi konularda doğru kararlar almasına yardım ediyor. FIFA ve IFAB teknolojilerin hakemlerin yerini alması için değil, adil kararlar verilmesi için olduğunu belirtiyor. Şimdi Ahmet Çakar düşünsün!

Antarctic Heritage Trust (Antarktik Miras Vakfı) çalışanları tarafından [inlinetweet prefix=”null” tweeter=”null” suffix=”null”]Antarktika’da bulunan en eski kulübenin içinde 100 yıllık bir meyveli kek bulundu.[/inlinetweet] İngiliz Huntley & Palmers şirketi tarafından üretilen kekin 1910-1913 yılları arasında Antarktika’da keşfe çıkan İngiliz Kaşif Robert Falcon Scott tarafından kıtaya getirildiği tahmin ediliyor.

Kekin mükemmel durumda olduğunu aktaran görevliler, neredeyse yenebilir göründüğünü ve koktuğunu söyledi.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Türkiye’deki toplam tarım alanlarının 2016 sonu itibariyle 38 milyon 380 bin hektar olduğunu açıkladı. Bu durum 2006 yılında 40 milyon 493 bin hektar olan toplam tarım alanları 10 yılda yüzde 5,22 (2 milyon 113 bin hektar) azaldığını gösteriyor

[inlinetweet prefix=”null” tweeter=”null” suffix=”null”]Hollanda’da 2 kişi tavuk çiftliklerinde yasadışı şekilde böcek ilacı kullandıkları gerekçesiyle gözaltına alındı.[/inlinetweet] Hollanda ve Belçika’da gerçekleştirilen çiftlik baskınlarının ardından yumurtalara Fipronil isimli böcek ilacının bulaştığı ortaya çıktı. Çiftliklerde üretilen yumurtaların çeşitli Avrupa ülkelerine de ihraç edildiği öğrenildi. İlacın tavukları bit, pire ve kenelerden temizlemek amacıyla kullanılması sonucunda yumurtalara bulaştığı tahmin ediliyor.

Şimdiye kadar yumurtalar sebebiyle hastalanan olmasa da durumun halk sağlığını tehdit edebileceği açıklandı.

Hollanda/Utrecht’teki merkez istasyonunun altında açılan bisiklet parkı şu an 6 bin bisiklet kapasitesine sahip. 17 bin 100 metrekarelik alana yayılan park önümüzdeki yılın sonuna kadar kapasitesini 12 bin 500 bisiklete çıkartarak dünyanın en büyük bisiklet parkı unvanını Tokyo’daki Kasai metro istasyonunun elinden almayı planlıyor.

[inlinetweet prefix=”null” tweeter=”null” suffix=”null”]İran, Renault ile tarihinin en büyük otomotiv anlaşmasını imzaladı.[/inlinetweet] 660 milyon Avroluk anlaşma Trump yönetiminin ülkeyi izole etme çabalarına karşı bir hamle niteliğinde. AB ve BM, İran’a yönelik yaptırımları 2015 yılında imzalanan bir anlaşma ile kaldırmıştı. Ancak şimdi de ABD İran’ın balistik füze programıyla ilişki kuran kişi ve şirketlerin cezalandırılmasını öngören bir yasayı meclisten geçirdi. ABD’li şirketler İran ile iş yapmak konusunda temkinli davranırken, uluslararası yaptırımların kalkmasının ardından Asya ve Avrupalı şirketler ülkenin hacimli tüketici piyasasından faydalanmak için birbiri ile yarışıyor.

Sağlıklı gülüşlerin sırrı: para ve füze!

ABD – Kuzey Kore gerilimi tırmanmaya devam ediyor. Kuzey Kore’nin ABD Başkanı Donald Trump’ı Kore yarımadasını nükleer savaşın eşiğine getirmekle suçlamasının ardından Trump Twitter’dan Pyongyang’a yönelik yeni bir tehdit yayımladı. Kuzey Kore’nin akılsızca davranması durumunda askeri çözümlerin tamamen hazır olduğunu söyleyen başkan ‘silahların yüklü ve hedeflerine kilitli’ olduğunu söyledi. Tarihin en ilginç iki liderini ‘endişeyle’ takip etmeye devam edeceğiz.

Blizzard‘ın efsanevi oyunu [inlinetweet prefix=”null” tweeter=”null” suffix=”null”]World of Warcraft’ta kullanılan altın, Venezuela Bolivarı’ndan daha değerli[/inlinetweet] hale geldi. Geçtiğimiz aylarda Bolivar’ın değerinde oldukça büyük düşüşler yaşanmıştı. Venezuela ekonomisi, Başkan Nicolas Maduro‘nun sosyalist rejiminden dolayı büyük zorluklar yaşıyor.  Sorunlar öyle boyutta ki Şubat’ta yayımlanan bir habere göre Venezuela vatandaşlarının yüzde 75’i tehlike derecesinde kilo kaybına uğramış durumda.

2015 yılından beri [inlinetweet prefix=”null” tweeter=”null” suffix=”null”]kendisinden haber alınamayan Suriyeli siber aktivist Bassel Khartabil’in öldürüldüğü düşünülüyor.[/inlinetweet] Ülkedeki vatandaşların bağımsız internetinin olması için mücadele eden Khartabil 2012 yılında bir dizi askeri mahkeme kararıyla uğraşmış, Ekim 2015’te de bilinmeyen bir yere nakledilmişti. Meslektaşlarına göre Khartabil’in duruşmaları da gizli tutuldu ve tutuklanmasının nedeni hiçbir zaman belirtilmedi. Khartabil’in eşi Noura Ghazi Safadi, bu hafta Facebook’a ‘güvenlik servislerinin Ekim 2015’te Khartabil’e yapılan işkencenin ardından yazılımcıyı infaz ettiklerini açıkladıklarını’ yazdı.

ABD Savunma İstihbarat Teşkilatı’nın son raporuna göre [inlinetweet prefix=”null” tweeter=”null” suffix=”null”]Kuzey Kore’nin elindeki nükleer silah sayısı önceki tahminlerin 3 katına çıkarak 60’a ulaştı.[/inlinetweet] Mevcut durumda dünyada 15 bine yakın nükleer silah var, Business Insider da bunların hangi ülkelerde olduğunu listeledi:

  • Rusya: 7 bin.
  • ABD: 6 bin 800.
  • Fransa: 300.
  • Çin: 270.
  • İngiltere: 215.
  • Pakistan: 140.
  • Hindistan: 130.
  • İsrail: 80.
  • Kuzey Kore: 60.
ABD Başkanı Donald Trump ülkesindeki nükleer silahları yenilemek için 1 trilyon Dolarlık bir programı devralırken, Rusya da cephanesini benzer şekilde geliştirmek için bütçesini zorluyor.

Apple geçtiğimiz yıl iPhone’a ikinci kamerayı eklediğinde büyük olay olmuştu. Ancak [inlinetweet prefix=”null” tweeter=”null” suffix=”null”]önümüzdeki beş yıl içinde sadece iki kameralı telefonları beğenmemeye başlayabiliriz[/inlinetweet]. Yatırım şirketi LDV Capital tarafından hazırlanan rapora göre, bu süre içinde akıllı telefonlarda 360 derece ve 3D çekim yapabilmek için 13 tane kamera bulunabilir.

İlki European Journalism Centre (EJC) tarafından 2015’te yayımlanan [inlinetweet prefix=”null” tweeter=”null” suffix=”null”]Doğrulama El Kitabı’nın ikincisi ‘Araştırmacı Gazetecilik İçin Doğrulama El Kitabı’ da yayımlandı.[/inlinetweet] Türkçeye teyit.org ekibi ve gönüllüler tarafından çevrilen kitap son dakika haberlerinin çevrimiçi araştırma ve sorgulama ile nasıl doğrulanabileceğine dair yöntemleri içeriyor. Gazetecilere olduğu kadar insan hakları araştırmacıları ve avukatlar gibi birçok farklı alandan kişiye hitap eden kitaba buradan ulaşabilirsiniz.

[inlinetweet prefix=”null” tweeter=”null” suffix=”null”]McLaren, LEGO’lardan gerçek boyutlu bir 720S inşa etti.[/inlinetweet] Toplam 280 bin parça LEGO’dan oluşan aracın inşası 2 bin iş saati sürdü. Oyuncağın 1 dakikada özetlenmiş videosunu ise aşağıdan izleyebilirsiniz.

[alert type=blue ]Hatırlatma: Hafta özetimiz toplam 5 sayfadan oluşuyor. Diğer kategorilere ait gelişmelere aşağıdaki listeden geçebilirsiniz.[/alert]

Özet Başlıkları

  1. Türkiye ve dünyadan güncel gelişmeler.
  2. Bilim, teknoloji, yazılım, donanım.
  3. Dijital girişimler, yatırımlar, web siteleri.
  4. Dikkat çeken tasarımlar, inovatif ürün ve hizmetler.
  5. Sinema, TV, kültür/sanat gelişmeleri.

5 Yorum

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği