Suriyeli siber aktivistin öldürüldüğü düşünülüyor

2015 yılından beri kendisinden haber alınamayan Suriyeli siber aktivist Bassel Khartabil’in öldürüldüğü düşünülüyor.

Haber Özeti

Tam Sürüm

2015 yılından beri kendisinden haber alınamayan Suriyeli siber aktivist Bassel Khartabil’in öldürüldüğü düşünülüyor. Filistin asıllı yazılımcının Şam sokaklarından alınıp cezaevine atıldığı ve gizlice idam edildiği tahmin ediliyor. Khartabil’in arkadaşı ve meslektaşı Jon Phillips, As It Happens’a yaptığı açıklamada “O harika bir adam(dı) ve dünyadaki harika insanları desteklemediğimizde böyle oluyor. Her zaman en iyileri bulmalı ve onları yukarı taşımalıyız; aşağı itmemeliyiz. Daha çok şey yapabilirdik, fakat onun ışığı söndü,” dedi.

Suriye halkının internete erişimini savunan Khartabil 2012 yılında bir dizi askeri mahkeme kararıyla uğraşmış, Ekim 2015’te de birdenbire neresi olduğu bilinmeyen bir yere nakledilmişti. Meslektaşlarına göre, duruşmaları gizli tutuldu ve tutuklanmasının nedeni hiçbir zaman belirtilmedi. Khartabil’in eşi Noura Ghazi Safadi, Salı günü Facebook’a ‘güvenlik servislerinin Ekim 2015’te işkence yaptıktan sonra eşini infaz ettiklerini onayladığını yazdı. “Bu onun gibi bir kahramana göre bir son. Sevgilimi öldürdüğünüz için teşekkür ederim. Çünkü ben sizin sayenizde devrimin geliniydim. Şimdi sizin yüzünüzden dul oldum,” dedi. Suriye yönetimi ölümü doğrulamadı.

Phillips, farklı koşullar altında Bassel Khartabil’in yeni Steve Jobs olabileceğini düşünüyordu ve Khartabil ilk defa tutuklandığında, #FreeBassel (Bassel’e Özgürlük) kampanyasını başlattı. Kampanyanın takipçileri, Khartabil’in gizlenen hapsi ve infazıyla ilgili sorularının cevaplandırılmasını ve aktivistin bedenini talep ediyor. Phillips, ‘yetkililerin doğrudan  hiç iletişime geçmediğini ve en başta yazılımcının ortadan kaybolduğunu düşündüklerini’ açıkladı.

Haberin yayılmasıyla beraber aktivistin ölümü dünya çapındaki insan hakları savunucuları tarafından kınanıyor. Uluslararası Af Örgütü Direktörü Anna Neistat, ‘bu korkunç haberle derin bir üzüntü ve öfke duyduklarını ifade ederken Bassel Khartabil’in barışçıl yollarla özgürlüğe kavuşmaya çalışmasından ötürü bir cesaret sembolü olarak hatırlanacağını sözlerine ekledi.

“Ölümü, ülkedeki cezaevlerinde her gün meydana gelenlerin hatırlatıcısı”

Khartabil, açık kaynaklı yazılım lisanslama sitesi Creative Commons‘ın önde gelen katılımcılarından biriydi. Phillips, Khartabil’in Suriye gibi -bilginin tehlikeli olduğu- kültürlerde bu tür çalışmaları yapan az sayıdaki kişilerden olduğunu ve arkadaşına ülkeyi terk etmesi gerektiğini söylediğini sözlerine ekledi. Phillips sözlerine şöyle devam etti: “O, bölgedeki sorunlara çözüm bulmaya çalışıyordu, bu yüzden yazılımla ilgilendi. Girişimlerde gördüğümüz San Francisco teknolojisini (Silikon Vadisi’ndeki büyük şirketler kast ediliyor) buraya getirmeye çalışıyordu. Bunu Şam için istemişti ve bu çatışma başlamadan önce de ülke için bunu istiyordu, bu onun yaptığı her şeyin kalbinde yatan sebepti.”

Creative Commons, aktivistin anısına Bassel Khartabil Hatıra Fonu adlı bir fon oluşturulduğunu ve Bassel’in çalışmalarına benzer çalışmaların bu fon ile destekleneceğini açıkladı.

Kaynak: CBC

2015 yılından beri kendisinden haber alınamayan Suriyeli siber aktivist Bassel Khartabil’in öldürüldüğü düşünülüyor. Ülkedeki vatandaşların internete erişmesi gerektiğini savunan Khartabil 2012 yılında bir dizi askeri mahkeme kararıyla uğraşmış, Ekim 2015'te de birdenbire neresi olduğu bilinmeyen bir yere nakledilmişti. Meslektaşlarına göre duruşmaları gizli tutuldu ve tutuklanmasının nedeni hiçbir zaman belirtilmedi. Khartabil’in eşi Noura Ghazi Safadi, Salı günü Facebook'a ‘güvenlik servislerinin Ekim 2015'te Khartabil’e yapılan işkencenin ardından yazılımcıyı infaz ettiklerini açıkladıklarını yazdı.

1 Yorum

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği