Haftanın Özeti: 141

3 – 8 Temmuz 2017 tarihleri arasında Türkiye ve dünyadan haber, site, yazılım, donanım, cihaz, video ve trendler.

Genel Gündem

İstanbul / Üsküdar’da gençler arasında başlayan tartışmanın büyümesi sonucunda Suriyeli mülteci bir ailenin evi basıldı. Toplanan kalabalık aileyi linç etmek istedi. Olay yerine intikal eden polisin engellemesi sonucunda grup evden uzaklaştı ancak ardından ailenin işlettiği dükkana saldırdı. Olay sonucunda Suriyeli aile mahalleden ‘sürgün edildi’.

ABD Ulusal Güvenlik Bakanlığı’nın Kuzey Afrika ve Ortadoğu’daki 10 havalimanına uyguladığı elektronik eşya yasağı 3 uçak şirketi için kalktı. Buna göre artık Emirates, THY ve Etihad Havayolları ile seyahat eden yolcular yanlarına dizüstü bilgisayar, tablet, e-kitap okuyucu gibi elektronik eşyalarını alabilecek. As bayrakları as, as (!)

Başka ülkeden vatandaşlık alabilmek birçok kişinin hayali ancak zenginler için bu sadece bir hayalden ibaret değil. Çünkü vatandaşlık ya da oturma izni satın alınabilecek 17 ülke bulunuyor. Detayları (maliyeti) ise şöyle:

  • Tayland’ın ‘elit’ oturma izniyle (elite residency) yıllık 3 bin Dolar’a ülkede yaşamak mümkün.
  • Letonya’dan 5 yıllık oturma izni almak için en az 64 bin Avro’yu gözden çıkarmak gerekiyor.
  • Karayipler’deki Saint Lucia’dan vatandaşlık almanın en ucuz yolu Saint Lucia Ulusal Ekonomik Fonu’na 100 bin Dolar bağış yapmak.
  • Güney Amerika’ya yakın, ada ülkesi Dominika’dan 4 kişilik bir ailenin vatandaşlık alması için ülkenin Ulusal Dönüşüm Fonu’na 200 bin Dolar bağış yapmak gerekli. Tek kişi için ise 100 bin Dolar yeterli oluyor.
  • Malta vatandaşlığı için en ucuz seçenek 150 bin Avro’ya devlet tahvili satın almak.
  • Karayipler’de bulunan Grenada‘da yaşayabilmek için ülkenin Ulusal Dönüşüm Fonu’na 200 bin Dolar bağış yapmak gerekiyor.
  • Yine Karayipler’de bulunan St. Kitts ve Nevis’te Şeker Sanayi Çeşitlendirme Vakfı’na en az 250 bin Dolar katkıda bulunarak buradan vatandaşlık almak mümkün.
  • Yunanistan’dan oturma izni almak için 250 bin Dolarlık yatırım gerekiyor.
  • Karayip Denizi’nin doğusunda yer alan Antigua ve Barbuda’nın Ulusal Gelişim Fonu’na 250 bin Dolar bağış yaparak ülkeden vatandaşlık alınabiliyor.
  • Portekiz’in ‘Altın Vize Programı’ en az 350 bin Avroluk emlak yatırımı yapanlara oturma izni veriyor.
  • ABD’de hedeflenen bir istihdam alanında 500 bin Dolar yatırım yaparak oturma izni alınabiliyor.
  • İspanya’nın ‘Altın Vize’si en az 500 bin Euroluk yatırıma oturma izni veriyor.
  • Bulgaristan’dan 1 milyon Bulgar Levası (yaklaşık 2 milyon TL) değerinde tam garantili devlet tahvili almak vatandaşlığa giden yolu açıyor.
  • Kanada vatandaşlığı 800 bin Dolar. Ancak bunun için Québec eyaletine yerleşmek ve insan kaynakları gibi alanlarda deneyim sahibi olmak gibi birkaç şartı sağlamak gerekiyor.
  • Avustralya’da yaşamak için ülkeye 1,5 milyon Avustralya Doları yatırım yapmanın yanı sıra 2,5 milyon Avustralya Doları kişisel birikime sahip olmak gerekiyor.
  • Güney Kıbrıs’tan vatandaşlık almak için ülkeye 2 milyon Avro değerinde emlak yatırımı yapmak gerekiyor.
  • Yeni Zelanda’dan oturma izni almak için 4 yıl içerisinde ülkeye 3 milyon Yeni Zelanda Doları yatırım yapmak ve en az 3 yıllık iş deneyimine sahip olmak gerekiyor.
Birçok ülkedeki oturma izninin belirli bir süre sonunda vatandaşlık hakkı doğurduğunu da ekleyelim. (Fotoğraftaki güzide yer Saint Lucia).

Kuzey Kore’nin ‘kıtalararası balistik füze’ (ICBM) konusunda gelişme kaydettiğini geçtiğimiz aylarda görmüştük. ABD ile arasındaki gerginlik devam eden ülke ilk füze testini gerçekleştirdiğini iddia ediyor. Eğer bu doğruysa ABD anakarasının vurulma ihtimali artmış demektir. Kuzey Kore televizyonundan yapılan açıklamada füzelerin 2 bin 802 km irtifaya ulaştığı ve 933 km uçtuğu aktarıldı. Bu rakamlar Japonya ve Güney Kore’nin analizleri ile de örtüşüyor.

Testin ABD’nin Bağımsızlık Günü olan 4 Temmuz’da gerçekleştirilmesi manidar bulundu.

Son yıllarda çok sayıda mülteciyi ağırlayan ve aşırı yük altına giren [inlinetweet prefix=”null” tweeter=”null” suffix=”null”]İtalya, Libya’dan gelen göçmen sayısının artışı konusunda Avrupa’yı uyardı[/inlinetweet] ve olası bir krize karşı birlikte hareket etme çağrısında bulundu. İtalya İçişleri Bakanlığı bu yıl içinde Akdeniz’den kurtarılarak İtalya’ya getirilen 85 bin 183 mülteci olduğunu, rakamın geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 20 artış gösterdiğini açıkladı.

BM Libya’dan gelen mültecilerin yüzde 30’unun çatışma ve zulümden kaçtığını geriye kalan yüzde 70’inin ise iltica şansı olmayan ekonomik göçmenler olduğunu söylüyor.

Suriye Cumhurbaşkanı [inlinetweet prefix=”null” tweeter=”null” suffix=”null”]Beşşar Esad’ın portresi bu hafta itibariyle ilk defa banknotların üzerinde yer aldı.[/inlinetweet] Esad’ın bulunduğu 2 binlik Suriye Paundu (SYP) banknotları Şam ve birkaç başka ilde daha dolaşıma girdi.

Suriye Merkez Bankası banknotların yıllar önce basıldığını ancak savaş ve kur dalgalanmaları sebebiyle dağıtımlarının ertelendiğini belirtti.

Mısır’da halk 2011 yılında ülkeyi 30 yıldır diktatörlükle yöneten Hüsnü Mübarek’in devrilmesi ve 2013’teki askeri darbe ile ülkenin ilk kez seçimle başa gelen Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’nin düşürülmesinin ardından zor günler yaşamaya devam ediyor. Analistler halkın maruz kaldığı istismarın Mübarek döneminde bile bu seviyede olmadığını söylüyor. Oysa 2014’te Cumhurbaşkanı seçilen asker kökenli Abdülfettah el-Sisi ile ülkenin istikrarsızlık dönemi sona ermiş gibi görünmekteydi. Ekonomik krize reformlarla müdahale eden ve işsizlik oranını düşürmeye çalışan Sisi, Mısır’ı kendi kendine yeten bir ülke yapmayı hedefliyordu. Ancak sarsılmaya başlayan ‘istikrar’ dönemi halkın özgürlüğüne mal oluyor.

Uzmanlar halkın istikrar uğruna özgürlüklerinden vazgeçmeye eğilimli olduğunu söylüyor.

[inlinetweet prefix=”null” tweeter=”null” suffix=”null”]Hindistan’ın Uttar Pradeş eyaletinde bir kadın beşinci kez asit saldırısına maruz kaldı.[/inlinetweet] Mülk anlaşmazlığı sebebiyle saldırılara uğrayan kadının 24 saat polis koruması altında olmasına rağmen saldırıya uğraması tepkilere neden oldu. Saldırganlardan ikisinin daha önceki saldırılarda da yer aldığı ve her seferinde kefaletle serbest bırakıldığı bildirildi.

Hükümet Hindistan’da her yıl yüzlerce kadının asit saldırısına uğradığını açıklasa da, aktivistler gerçek rakamın çok daha yüksek olduğunu söylüyor.

14 Temmuz Bastille Günü’nde Fransa’nın Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’a suikast düzenlemeyi planlayan bir kişi yakalandı. Milliyetçi olduğunu belirten kişi sorgu sırasında Müslüman, Yahudi, siyah ve eşcinsellere de saldırmak istediğini söyledi.

Sanık, bir bilgisayar oyununun sohbet odasında silah satın almak istediğini belirtince diğer kullanıcıların polise haber vermesi sonucunda yakalandı.

Bilimciler Antartika’daki en büyük dördüncü buz sahanlığı Larsen C’nin üzerinde tespit edilen çatlağın giderek büyüdüğünü ve çok yakında sahanlıktan yaklaşık 6 bin 600 km²’lik dev bir buzulun kopacağını belirledi. 2014 yılında Avrupa Uzay Ajansı’nın uyduları ile yapılan ölçümlere göre kopacak parça bin 115 km³ buz taşıyacak. Buzulun okyanus yüzeyinde kalan kısmı 190 metre yükseklikte, yüzeyin altındaki kısmı ise 210 metre derinlikte olacak.

Japonya / Kyoto’da açılan yeni Starbucks şimdiye kadar açılan şubelerin en güzeli olmaya aday. Tarihsel olarak korunan bir sokakta yer alan dükkanın girişinde tabela yerine üzerinde şirketin logosu bulunan kapı perdeleri bulunuyor. Japon geleneklerine uygun olarak müşteriler kafeye girerken ayakkabılarını çıkarıyor ve içeride sandalye yerine minderlerin üzerine oturuyor. Yere oturmakta zorlananlar için mekana bir de bank eklenmiş.

[inlinetweet prefix=”null” tweeter=”null” suffix=”null”]Fransa 2040 yılına kadar petrol yakıtlı araçların satışını yasaklamayı planlıyor.[/inlinetweet] Ekoloji Bakanı Nicolas Hulot‘ın ‘devrim’ olarak nitelediği karara göre, 2050 yılında ülkenin karbon emisyonu sıfır olacak. Ülkedeki otomobil pazarında hibrit araçlar yüzde 3,5 oranında tercih edilirken, elektrikli araçların oranı yüzde 1,2. Kararın alınmasında, ABD Başkanı Donald Trump’ın ülkeyi Paris İklim Anlaşması’ndan çekmesinin etkisi olduğu belirtilirken başta Norveç olmak üzere Avrupa’nın birçok ülkesinin bu kararı destekleyecek planı bulunuyor.

2040 yılına gelindiğinde mevcut elektriksiz araçlara ne olacağı belli değil.

Çin’deki trafik problemini hafifletmesi beklenen Transit Elevated Bus (TEB) konseptinin sahte olduğu düşünülüyor. Otoyolun üstüne inşa edilen raylarda gitmesi planlanan ve elektrikle çalışan tren geçtiğimiz sene Ağustos ayında yapılan test sürüşünün ardından bir daha görülmedi. Pekin polisi TEB’in ardındaki şirketin Huaying Kailai isimli çevrimiçi finans platformu üzerinden yasadışı şekilde fon topladığı şüphesi ile soruşturma başlattığını açıkladı. TEB’e yatırım yapanların ise bulundukları yerdeki polise şikayetlerini bildirmeleri istendi.

Platformla bağlantılı 30 kişi gözaltına alındı.

Havayolu şirketi VivaColombia yolcuların ayakta seyahat ettiği koltuksuz uçakları piyasaya sürerek aynı anda daha fazla kişiyi taşımayı ve ücretleri düşürmeyi planlıyor. Şirketin CEO’su William Shaw havayolu şirketlerinin yıllardır ayakta yolculuk ya da dikey koltuk gibi fikirlerin peşinde olduğunu söylüyor. Sivil havacılık yetkilileri ise bu fikre hiç sıcak bakmıyor.

“Kapı önlerinde durmayalım, arkalara doğru ilerleyelim”.

[inlinetweet prefix=”null” tweeter=”null” suffix=”null”]Meksika / Meksiko’da insan kafatasından yapılmış bir kule ortaya çıkarıldı.[/inlinetweet] 650’den fazla kemikten yapılan kulede kadın ve çocuklara ait kafataslarının da bulunması sadece savaşçı erkeklere ait kafataslarını bulmayı bekleyen arkeologları şaşırttı. Uzmanlar bulgunun bir ilk olduğunu belirtirken, kule Aztek İmparatorluğu’nun kurban kültürüne dair yeni soruların ortaya atılmasına sebep oldu.

Aztekler ve diğer Mezoamerikan uygarlıklarının insanları güneş için kurban ettikleri biliniyor.

[inlinetweet prefix=”null” tweeter=”null” suffix=”null”]Bu yıl bir değişim geçiren Google Earth yenilikler listesine canlı yayın akışını da ekledi.[/inlinetweet] Platformun Voyager özelliği bundan böyle dünyanın doğal harikalarından canlı yayın yapacak. Bu kapsamda izleyebileceğiniz ilk konum Alaska’daki Katmai Ulusal Parkı. Bölgeye biri suyun altında olmak üzere yerleştirilen 5 kameradan hem doğayı hem de kış uykusundan yeni uyanan bozayıların somon avını izleyebilirsiniz.

Minnesota Üniversitesi’nden araştırmacılar 18-82 yaşları arasındaki 802 kişiyle yaptıkları çalışma sonucunda kusursuz gülüşün bilimsel karşılığını aradı. Kendilerine gösterilen 15 gülüşü etki, içtenlik, algılanan duygusal niyet ve memnuniyet açısından değerlendiren katılımcılar dişlerin çok görüldüğü gülüşlere daha düşük puan verdi. Katılımcılar genelde simetrik gülüşleri tercih etti. Araştırma ortalama bir insanın gülümseme algısını ortaya koysa da araştırmacılar başarılı bir gülümsemenin tek bir şekli olmadığı konusunda uyarı bulundu.

Çalışma yüz felci geçiren hastalarla ilgilenen doktorlara da yardımcı olacak.

[alert type=blue ]Hatırlatma: Hafta özetimiz toplam 5 sayfadan oluşuyor. Diğer kategorilere ait gelişmelere aşağıdaki listeden geçebilirsiniz.[/alert]

Özet Başlıkları

  1. Türkiye ve dünyadan güncel gelişmeler.
  2. Bilim, teknoloji, yazılım, donanım.
  3. Dijital girişimler, yatırımlar, web siteleri.
  4. Dikkat çeken tasarımlar, inovatif ürün ve hizmetler.
  5. Sinema, TV, kültür/sanat gelişmeleri.


9 yanıt

  1. NURETTİN avatarı
    NURETTİN

    Çok faydalı okuyanın vizyonunu geliştiren bir sayfa başarılar diliyorum

  2. Orhan Özdemir avatarı

    Eline sağlık amirim.

  3. Recep TUNA avatarı
    Recep TUNA

    Selamlar Serdar abi, son 4-5 haftadır bazı görsel boyutlarında patlamalar var. Kimileri çok büyük görünüyor kimileri hiç görünmüyor. Daha önce bu şekilde bir yorum görmedim, benden kaynaklanan bir sorun da olabilir tabi ki, ama sürekli karşılaşmaya başladığım, bu sebeple belirtme ihtiyacı hissettim.
    Emeğine sonsuz saygılar, iyi çalışmalar.

    1. Dünya Halleri avatarı

      Sorunun sebebi görsellerimizin arşivlendiği sistemin Türkiye’de sansürlenmiş olması. Konuyu fark ettiğimizde hepsini kendi sunucularımıza taşıdık. Mevcut sorununuz belleğinizdeki eski kopyalardan kaynaklanıyor olmalı. Uyarınız için yine de teşekkürler.

  4. faruk avatarı
    faruk

    Çok sağlam emek ürünü bir blog. Enerjinize hayranım. Tebrik ediyorum.
    Ama buraya yöneldikten sonra kişisel bloğu çok ihmal ettiniz :( Hayata dair daha kişisel gözlemlerinizi içeren bloğunuzu da zevkle takip ediyorduk. Burası muhtemelen çok süre alıyor ama orayı da ihmal etmeden en azından ayda 2-3 yazı patlatsan efsane olur :)

  5. Gozde A. avatarı
    Gozde A.

    Explore.org sitesindeki canlı yayın günüme güzel bir başlangıç yapmamı sağladı; canlı yayında şelalede zıplayan balıklar gördüm! :) Teşekkürler tüm emekleriniz için!

  6. Özgür avatarı

    Elinize sağlık, saygılar…

  7. furkantion avatarı
    furkantion

    Türkiye’yede yaşamak için sadece Türkiye’ye gelmen yeterli. Ne acı yav.

Yorumunuz: