Haftanın Özeti: 141

3 - 8 Temmuz 2017 tarihleri arasında Türkiye ve dünyadan haber, site, yazılım, donanım, cihaz, video ve trendler.

İnternet, Girişimler

[inlinetweet prefix=”null” tweeter=”null” suffix=”null”]Hindistan dijital para birimine geçen ilk ülke olabilir.[/inlinetweet] 2009 yılından önce bir kimliği bile bulunmayan vatandaşlarına, hem (vatandaşlık) numarası hem de parmak izi ile ödeme imkanı sağlayan Aadhar’ı nüfusun yüzde 95’inin kullandığı belirtiliyor. Şimdi ise bu sisteme India Stack adı verilen bir eklenti geliyor. Vergi beyanı, istihdam belgesi gibi resmi dokümanların güvenli bir şekilde saklanmasını sağlayan sistem, dijital para sistemine geçecek ülkeler için bir çerçeve çizebilir.

Mastercard’ın 2015 yılındaki raporunda ülkenin dijital para birimine geçmeye hazır olduğu not edilmişti. Nitekim Başbakan Narendra Modi yıl boyunca ülkedeki nakit para akışının yüzde 85’ini yasakladı.

[inlinetweet prefix=”null” tweeter=”null” suffix=”null”]Blok zinciri kuruluşu Tezos, halka arzının ardından dört gün içinde 206 milyon Dolar değer kazandı.[/inlinetweet] Hisse satışının bir hafta daha devam etmesi planlanırken Tezos’un rekor kırması bekleniyor. Elbette şirketin kazanacağı değer, yükselişteki Bitcoin ve Ethereum gibi para birimlerine bağlı. Tezos, son dönemde gerçekleşen diğer halka arzlar gibi Ethereum’a bağlı değil. Tezos’un sistemi kendisini değiştiren ve bunu ödül sistemiyle bezeyen şifreleyicilere dayanıyor.

Tezos şirketler için bir sınır da koymadı, yani tek sınır zaman.

Facebook’un yeni ‘Find Wi-Fi’ (Wi-Fi bul) özelliği mobil kullanıcıların yakınlarında kablosuz internet bağlantısı sunan işletmeleri bulmasını sağlayacak. Bir işletmenin ‘Find Wi-Fi’ ile bulunabilmesi için bu hizmete dahil olması ve bilgilerini Facebook sayfasında paylaşmış olması gerekiyor.

Facebook’un başka sitelerde gömülü bulunan ‘Beğen’ butonu sayesinde üyelerini (Facebook’tan çıkış yapmış olsa dahi) takip ettiği gerekçesiyle açılan dava Kaliforniya / San Jose’deki ABD Bölge Yargıcı Edward Davila tarafından reddedildi. Davacı Facebook’un gizlilik yasalarını ihlal ettiğini iddia ederken yargıç kullanıcının tarama gizliliğini korumak adına herhangi bir önlem almadığına dikkat çekerek bu durumda davacının Facebook’un müdahalesinin yasadışı olduğuna dair bir kanıt sunamadığını belirtti.

Facebook bizden kopamıyor.

Reuters Enstitüsü tarafından yayımlanan bir araştırmaya göre, akıllı telefon üzerinden haber okuyan kullanıcılar bu esnada çoğunlukla yatakta (yüzde 46), yolculukta (yüzde 42) veya tuvalette (yüzde 32) oluyor.

Dünyanın en büyük dijital şirketlerinden -Çin merkezli- Tencent, Çinli çocukların oyun bağımlılığını azaltmak için oyun oynayabilecekleri süreyi kısıtlamaya başladı. Şirketin yaptığı düzenlemeye göre 12 yaş altı çocuklar, bağımlılık yaptığı düşünülen oyunları günde 1 saatten fazla oynayamayacak. 12- 18 yaş aralığında bulunan çocukların günlük oyun limiti ise 2 saat olacak.

Çin’de bu oyunlara kayıt olabilmek için kimlik bilgileri gerekiyor, yaşanan gelişme ise oyuncuların sahte kimlik ya da aile üyelerinin kimlik bilgileriyle bu uygulamayı atlatabileceklerini düşündürüyor.

ABD’li yoğurt üreticisi Chobani’nin kurucusu Hamdi Ulukaya, karşılıksız eğitim ve danışmanlık desteği veren HUG isimli Girişimci Adayı ve Start-up Destek Programları’nı başlattı. 5 yıl için toplam 5 milyon Dolarlık bütçeye sahip programın ilk yılında Girişimci Adayı Destek Programı’na 3 bin 300, Start-up Destek Programı’na ise 394 başvuru geldi.

Yapılan bu başvuruların değerlendirilmesinin ardından 24 girişimci adayı ve 6 start-up seçildi.

Yeniden yapılanmaya giden Microsoft yaklaşık 3 bin kişiyi işten çıkartmaya hazırlanıyor. Şirket işine son verilecek çalışanların bilgilendirildiğini açıkladı. Yetkililer yorum yapmaktan kaçınsa da çıkarılan birçok kişinin satış bölümünden olduğu ve bazı kişilerin yeni görevlere atanabileceği tahmin ediliyor.

175 milyon dinleyicisi bulunan müzik dinleme platformu [inlinetweet prefix=”null” tweeter=”null” suffix=”null”]Soundcloud, Spotify ve Apple Music ile rekabet edebilmek için çalışan giderlerini yüzde 40 azaltıyor.[/inlinetweet] Ocak ayında mali açıdan sıkıntıya girdiği açıklanan şirketin (Perşembe günü) 420 çalışanından 173’ünün işine son verildi. Son durumda şirket Berlin ve New York ofislerinde operasyon yürütmeye devam ederken Londra ve San Francisco ofislerini kapatıyor.

Şirket bir süredir rakipleri tarafından satın alınmaya çalışılıyor.

Google iki sene önce tanıttığı Project Fi adlı şebeke operatörü projesiyle akıllı telefonların birer bilgisayara dönüşmesini amaçlıyor. Proje daha önce bahsettiğimiz gibi alıştığımız Wi-Fi’ın sonunu getirmeye hazırlanıyor. Gelecekte Project Fi’nin şirketin uygulamalarıyla destekleneceği öngörülürken bu hafta yapılan bir açıklamayla bu sene yeni bir cihazın tanıtılacağı duyuruldu. Project Fi, özel bir anten yapısı ve SIM kart ile beraber özel bir yazılım kullanıyor.

Daha önce alışveriş arama hizmetini kullanım şekli sebebiyle Avrupa Birliği’nden tarihi bir ceza alan [inlinetweet prefix=”null” tweeter=”null” suffix=”null”]Google, AB’nin tekelleşme karşıtı düzenlemeleri doğrultusunda yeni cezalar alacak gibi görünüyor.[/inlinetweet] Şirket, AdSense reklam hizmetleri ve Android işletim sistemi yazılımları ile bir kez daha insanları Google ürünlerine yönlendirmekle suçlanıyor.

Avrupalı siyasetçiler Google’a yaptırım uygulanmasını desteklerken, ABD düzenlemelerin başarılı Amerikalı şirketleri hedef aldığını söylüyor.

Aylarca süren iki büyük fidye virüsü saldırısı dünya genelinde büyük karışıklığa sebep oldu. Fakat daha da kötüsü, siber güvenlik uzmanları Petya ve WannaCry gibi virüslerin hastaneler, mağazalar, ATM’ler, nakliye şirketleri ile başlayıp sonra hükümetler üzerinde yoğunlaşan saldırılarının gittikçe artacağını düşünüyor.

Yani işler gittikçe çirkinleşebilir.

Konuyla ilgili bir başka gelişme ise uzmanların FedEx, Merck, Cadbury ve AP Moller-Maersk dahil olmak üzere birçok şirketi hedef alan Petya virüsünün asıl amacının para olmadığını, birtakım verileri çalmak ve yok etmek olduğunu düşünmesi. Çünkü söz konusu siber savaşların devletler arasında geliştiğine ve ülkelerin birbirlerini suçlamak yerine hacker’ların adını kullanarak bunu bir avantaja çevirdiğine inanılıyor.

Eğer öyleyse bütün bu gelişmeler Game of Thrones tadında ömürlük bir dizi olur.

Rusya’nın ünlü hacker topluluğu Shaltai Boltai’nin lideri [inlinetweet prefix=”null” tweeter=”null” suffix=”null”]Vladimir Anikeyev devlet sırlarını ifşa ettiği iddiasıyla açılan dava sonucunda 2 yıl hapis cezasına çarptırıldı.[/inlinetweet] Anikeyev’in bilgisayarına sızdığı kişiler arasında Başbakan Dmitry Medvedev’in Sözcüsü ve Cumhurbaşkanlığı İdaresi’nden bir yetkili de bulunuyor. Shaltai Boltai grubunun çaldıkları kişisel bilgileri internet üzerinden sattığı biliniyor.

Rus haber ajansları geçtiğimiz Kasım ayında yakalanan Anikeyev’in duruşma öncesi yaptığı anlaşma sebebiyle hafif bir ceza aldığını aktardı.

Almanya, Hamburg’da gerçekleşecek G20 zirvesine karşı yapılması beklenen siber saldırılara karşı büyük önlemler aldı. Almanya Federal Bilgi Güvenliği Bürosu Başkanı Arne Schönbohm, yetkililerin herhangi bir fiziksel şiddet karşısında nasıl hazırlarsa siber saldırılara karşı da o şekilde hazır olduklarını belirtti. Yapılacak herhangi bir siber saldırıya müdahale etmek için 7/24 çalışan özel bir komuta merkezi kurduklarını açıklayan Schönbohm, her protesto biçimi için yoğun bir şekilde hazırlandıklarını ekledi.

Almanya’yı siber saldırıların ortasına koyan sadece bu değil: Eylül ayında genel seçimlerin gerçekleşeceği ülkede yetkililer Rus hükümetiyle ilişkili hacker gruplarından çekiniyor.

[inlinetweet prefix=”null” tweeter=”null” suffix=”null”]En büyük 5 kripto para değişim platformlarından Bithumb hack edildi.[/inlinetweet] Hacker’ların bunu şirketin ağına değil, bir çalışanın bilgisayarına sızıp kullanıcı bilgilerinin olduğu veri tabanını çalarak yaptığı açıklandı. En az 31 bin 800 kullanıcının kişisel bilgilerinin yanı sıra milyonlarca Güney Kore Wonu ve binlerce Dolar değerinde kripto para da çalındı.

8i, fotoğraf ve videolarınıza hologram ekleyebildiğiniz bir uygulama. iOS ve Android cihazlar için sunulan uygulama ile videonuza hareketli bir kaplan ya da deniz canavarı yerleştirmeniz mümkün. Nasıl yapıldığını görmek için aşağıda yer alan videoyu izleyebilirsiniz.

[inlinetweet prefix=”null” tweeter=”null” suffix=”null”]Hype URLs en popüler uygulamaları, web siteleri ve girişimleri takip etmenizi sağlayan bir platform.[/inlinetweet] Yeniliklerden haberdar olmayı sevenler için biçilmiş kaftan diyebileceğimiz Hype URLs’te gün gün en popüler 100’ü görmek mümkün.

Gemini Bilişim Teknolojileri A.Ş.’nin ürettiği aktif e-kitaplar, okumayı yeni öğrenen veya kendini geliştirmek isteyen çocuklara teknolojiyi kullanarak farklı bir deneyim sunmayı amaçlıyor. Bir Ar-Ge projesi sonucu ortaya çıkan seri, dislektik çocukların ihtiyaçları göz önüne alınarak renkli okuma cetveli, ses kayıt imkanı ve çift dil seçeneğiyle (Türkçe ve İngilizce) iOS ve Android cihazlara ücretsiz olarak indirilebiliyor.

Kozmos, web tabanlı yer imleri hizmeti sunan bir Türk girişimi. Beğendiğiniz ya da işaretlediğiniz içerikleri kendi içinde organize eden Kozmos, kişisel web kütüphanenizi oluşturmanıza yardımcı oluyor. Merak edenler için: Beta sürümüne katılmak ve sisteme üye olmak için DUNYAHALLERI davet kodunu kullanabilirsiniz.

Concordia Üniversitesi’nden Yardımcı Doçent Pippin Barr’ın geliştirdiği tarayıcı oyunu ‘It is as if you were doing work’ (Sanki iş yapıyormuşsun gibi) önünüze çeşitli işlem kutucukları getirerek size ‘sözde’ iş yaptırıyor. Açılan e-posta pencerelerini doldurmak için ne yazacağınızı düşünmenize gerek yok, çünkü siz tuşlara bastıkça önceden belirlenmiş metinler karşınıza çıkmaya başlıyor. Metnin tamamını görebilmek için sabırla tuşlara basmaya devam edin. Uygulama, yapay zeka ve otomasyon çağında yapacak işi kalmayanlara yönelik bir simülasyon olarak tasarlanmış.

Gösteren Adam’ isimli Instagram hesabı kendi açıklamasıyla ‘daha aydınlık, uygar, adil bir dünya için’ Türkiye’deki altyapı eksiklerine ve doğa tahribatına dikkat çekmek amacıyla farklı kişiler tarafından çekilen fotoğrafları paylaşıyor. Şaka mı ciddi mi bilinmeyen hesapta sıkıntılar ‘parmakla gösteriliyor’.

#gösterenadam

A post shared by ɢösᴛᴇʀᴇɴ ᴀᴅᴀᴍ (@gosterenadam) on

[alert type=blue ]Hatırlatma: Hafta özetimiz toplam 5 sayfadan oluşuyor. Diğer kategorilere ait gelişmelere aşağıdaki listeden geçebilirsiniz.[/alert]

Özet Başlıkları

  1. Türkiye ve dünyadan güncel gelişmeler.
  2. Bilim, teknoloji, yazılım, donanım.
  3. Dijital girişimler, yatırımlar, web siteleri.
  4. Dikkat çeken tasarımlar, inovatif ürün ve hizmetler.
  5. Sinema, TV, kültür/sanat gelişmeleri.

9 Yorum

  • Selamlar Serdar abi, son 4-5 haftadır bazı görsel boyutlarında patlamalar var. Kimileri çok büyük görünüyor kimileri hiç görünmüyor. Daha önce bu şekilde bir yorum görmedim, benden kaynaklanan bir sorun da olabilir tabi ki, ama sürekli karşılaşmaya başladığım, bu sebeple belirtme ihtiyacı hissettim.
    Emeğine sonsuz saygılar, iyi çalışmalar.

    • Sorunun sebebi görsellerimizin arşivlendiği sistemin Türkiye’de sansürlenmiş olması. Konuyu fark ettiğimizde hepsini kendi sunucularımıza taşıdık. Mevcut sorununuz belleğinizdeki eski kopyalardan kaynaklanıyor olmalı. Uyarınız için yine de teşekkürler.

  • Çok sağlam emek ürünü bir blog. Enerjinize hayranım. Tebrik ediyorum.
    Ama buraya yöneldikten sonra kişisel bloğu çok ihmal ettiniz :( Hayata dair daha kişisel gözlemlerinizi içeren bloğunuzu da zevkle takip ediyorduk. Burası muhtemelen çok süre alıyor ama orayı da ihmal etmeden en azından ayda 2-3 yazı patlatsan efsane olur :)

  • Explore.org sitesindeki canlı yayın günüme güzel bir başlangıç yapmamı sağladı; canlı yayında şelalede zıplayan balıklar gördüm! :) Teşekkürler tüm emekleriniz için!

  • Türkiye’yede yaşamak için sadece Türkiye’ye gelmen yeterli. Ne acı yav.

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği