Haftanın Özeti: 124

6 – 12 Mart 2017 tarihleri arasında Türkiye ve dünyadan haber, site, yazılım, donanım, cihaz, video ve trendler.

Genel Gündem

Kaliforniya Üniversitesi ve Kaliforniya Devlet Üniversitesi’nden araştırmacılar bir araya gelerek pandaların vücutlarının bazı kısımlarının neden beyaz ve siyah olduğunu araştırdı. Elde edilen sonuçlara göre pandalar dağlık alanlardaki iki farklı ortama ayak uydurabilmek için siyah ve beyaz renklere sahipler. Vücutlarının beyaz kısmı sayesinde karlı yerlerde kamufle olabiliyorlar. Siyah kısımları sayesinde de yazın bambuların gölgesinde saklanmaları kolaylaşıyor.

Pandalar vücutlarında yağ depolayamadığı için kışın da yiyecek bulmak zorunda.

IŞİD’in Musul’daki Yunus Peygamber Türbesi’ni yıkmasıyla yapının altında 2 bin 600 yıllık saray kalıntıları olduğu ortaya çıktı. Bu keşfin ardından bu sarayın odalarını kazma-kürekle yağmalamaya başlayan militanlar şimdi de bu sarayı yerle bir etmek üzere. Arkeologlar, IŞİD’in kalıntılarda bıraktığı geri döndürülemez zarardan ve yapının tamamen çökmesinden endişe duyuyor.

[inlinetweet prefix=”null” tweeter=”null” suffix=”null”]Malta’nın ünlü kaya oluşumu Azur Penceresi yaşanan şiddetli fırtına sırasında çöktü.[/inlinetweet] Adanın en önemli simgesi olan bu doğal kemerin alan artık ne yazık ki şu anda tanınmaz halde.

Impossible Foods tarafından laboratuvarda üretilen içinde hiç et barındırmayan (ancak görüntüsü ve tadı aynen eti andıran) ‘İmkansız Burger’dan daha önce etraflıca bahsetmiştik. Bu ‘yalancı burger, 2 Mart’tan itibaren Bareburger adlı restoran zincirinin New York restoranında satışa sunuldu. Restoranın sunduğu çeşitli ekmek, peynir ve sos türleriyle hamburgerinizi tamamen tercihinize göre oluşturmanız da mümkün. Bu benzeri olmayan yeni lezzet Mart ayı boyunca tadılabilecek. Civardaki okuyucularımıza duyrulur.

Japon süt ürünleri üreticisi Snow Brand Milk Products, 1 Mart itibarı ile sürülebilen kahve satışa sundu. Artık güne iyi başlamak için bir tost yememiz de yeterli olabilir.

Lüks moda markası [inlinetweet prefix=”null” tweeter=”null” suffix=”null”]Louis Vuitton, iPhone 7 için 1,200 Dolar değerinde bir telefon kılıfı tasarladı.[/inlinetweet] “Eye-Trunk” adı verilen kılıf markanın klasik monogramlı desenine sahip. Louis Vuitton’un Kreatif Direktörü Nicolas Ghesquiére imzalı ürün, koruyucu bir kılıf olmanın ötesinde bu sezonun en dikkat çeken moda aksesuarı. Elbette bu baz fiyatı. Seçeneklere göre fiyat da yükseliyor.

Bu da kapak olsun.

Avustralya’nın Queensland eyaleti polisi, genç Justin Bieber hayranlarının daha dikkatli olmaları gerektiğini belirtti. Çünkü kendisini Justin Bieber olarak tanıtan bir adamın internet üzerinden çocukları kandırmaya çalıştığı ortaya çıktı. Polis tarafından bilgisayarına el konulan zanlıya 931 farklı olayla ilgili dava açıldı. 42 yaşındaki adamın kendisini Kanadalı pop yıldızı olarak tanıtıp, yurtdışından bulduğu genç kurbanlarını kendisine müstehcen fotoğraflar göndermeleri konusunda ikna ettiği belirlendi.

Mısır’da devlet her ekmek fırınından belirli sayıda ekmeği sübvanse ederek halkın bu temel gıda maddesine ucuza ulaşmasını sağlıyor. Ancak bu hafta fırın başına 4 bin somun kotası 500 somuna düşürülünce halk sokaklara döküldü. İskenderiye ve Gize sokaklarını dolduran Mısırlılar, yolları kapandı, bölge sakinleri hükümet binalarının etrafını çevirdi. Ayaklanmanın tek sebebi elbette ekmek değil, Mısır Paund’u gittikçe değer kaybederken, halkın alım gücü de aynı hızla düşüyor. Ekmek yardımının azalması ise halkın tüm kesimleri için kırmızı çizgi kabul ediliyor.

[inlinetweet prefix=”null” tweeter=”null” suffix=”null”]İsrail’de cami hoparlörlerinin susturulmasını öngören yasa parlamentoda yapılan ön görüşmede onaylandı.[/inlinetweet] Sert tartışmalara sebep olan yasa İsrail’deki Filistinli azınlık tarafından ırkçılık olarak yorumlanıyor. Yasayı destekleyenler ise amacın camilere yakın yaşayan halkın yaşam kalitesini artırmak olduğunu savunuyor.

Yasa 55 kabul, 48 red oyuyla onaylandı.

Bu haber HBO’nun popüler dizisi Westworld‘ü izleyip “Acaba ileride olur mu?” diye merak edenler için geliyor: [inlinetweet prefix=”null” tweeter=”null” suffix=”null”]Barcelona’da seks robotlarının çalıştığı bir genelev açıldı.[/inlinetweet] Lumi Dolls adlı işletme dört farklı model seçeneği sunuyor. Şirket ‘portföyünün’ piyasadaki en gerçekçi modeller arasında olduğu iddiasında. Seks robotlarının saatlik ücreti 120 Avro (yaklaşık 475 Lira). Genelevde özel tarifeler de sunuluyor ancak fiyatın da ‘özel’ olarak hesaplanması muhtemel. Hayırlara vesile olsun.

Rezervasyonlar internet üzerinden yapılıyor.

Dünyanın kişi başına en fazla elektrikli araç bulunduran ülkesi [inlinetweet prefix=”null” tweeter=”null” suffix=”null”]Norveç bu yıl kayıt yaptıran araçların yarısının elektrikli ya da hibrit olduğunu açıkladı.[/inlinetweet] Ocak ayında satılan araçların yüzde 17,6’sı elektrikli, yüzde 33,8’i ise hibrit araçlardan oluşuyordu. Toplamda yüzde 51,4’e ulaşan oranlar, içten yanmalı motoru bulunan araçları geride bıraktı. Elektrikli ve hibrit araçların oranı Şubat ayında yüzde 47,8’e düşse de yine de 2017 Norveç’te temiz ulaşım için önemli bir yıl olmaya devam ediyor.

Ülkede elektrikli araçlar neredeyse bütün vergilerden muaf ve park yeri, feribot, otoyol gibi hizmetleri ücretsiz kullanabiliyor.

internetworldstats.com’un yayınladığı ‘Dünya Nüfusu ve Nüfusu En Fazla Ülkeler Raporu’na göre Çin, Hindistan, ABD ilk üçte bulunurken, bu durumun 33 yıl sonra değişeceği gözüküyor. Rapora göre 2050 yılında Hindistan’ın nüfusu Çin’i geçecek.

ABD’nin tanınan medya kuruluşlarından U.S. News & World Report 80 ülkeyi çeşitli kategorilerde değerlendirerek 2017 dünyanın en iyi ülkeleri sıralamasını yaptı. Listede vatandaşlık, macera, kültürel etki gibi 9 farklı alt sıralama ve ayrıca farklı alanlarda ‘en iyiler’ listeleri bulunuyor. Genel sıralamada listenin başında İsviçre var, ardından Kanada ve üçüncü sırada ise Birleşik Krallık yer alıyor. Yaşam kalitesi alt başlığında birinci sıraya Kanada yerleşmiş, onu sırasıyla İsveç, Danimarka, Avustralya ve Norveç takip ediyor. Macera alt başlığında ise tam aksi bir durum söz konusu, bu listedeki ülkeler sırasıyla Brezilya, İtalya, İspanya, Tayland ve Yunanistan. 

Genel değerlendirme yapılırken ülkelerin kendi içinde dengeli dağılımlara sahip olmasına dikkat edilmiş.

Hepimizin bildiği dünya haritası, bundan neredeyse 500 yıl önce, 1569’da Kartograf Gerardus Mercator tarafından çizildi ve aslında çok ciddi hatalar içeriyor. 1970’lerde Alman Gazeteci Arno Peters bu hatalara dikkat çekerek kamuoyunu bilinçlendirmeye çalışmıştı. Bu iddiayı takip eden Hajime Narakuwa, okyanus ve kıtaların birbirine oranına sadık kalarak AuthaGraph Dünya Haritası adlı çalışmasıyla küre şeklindeki dağılımı dikdörtgen yüzeye aktardı. Geçtiğimiz yıl Japonya’nın en prestijli tasarım ödülü ‘Good Design Award’u (İyi Tasarım Ödülü) alan Narakuwa‘nın çalışması dünyayı 96 üçgene bölerek yapıyı üçgenler piramidine çevirmeye dayanıyor.

‘Bilgisayarların çağında, Microsoft Excel’in gölgesinde hesap makinesine ne hacet?’ diye düşünüyorsanız birazdan mahçup olacaksınız. Hesap makineleri (en azından) Japonya’da hala yaygın olarak kullanılıyor. ‘Kullanmak’ belki yetersiz bir tanım bile olabilir. Çünkü yapılan kesinlikle onun ötesinde, başka bir şey. En iyisi izleyip kendiniz karar verin.

https://www.youtube.com/watch?v=ZB3c06O4e68&feature=youtu.be

Facebook’un Kurucusu Mark Zuckerberg eşi Priscilla Chan ile ikinci bebeklerini beklediklerini duyurdu. 15 aylık Max isimli bir kızları olan Zuckerberg ailesinin ikinci çocuğu da kız olacak.

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) yayınladığı rapora göre Ocak ayı sonu itibarıyla [inlinetweet prefix=”” tweeter=”” suffix=””]Türkiye’de trafiğe kayıtlı toplam 21 milyon 211 bin 701 araç bulunuyor.[/inlinetweet] Ocak ayında trafiğe kaydı yapılan toplam aracın 128 bin 648 olduğu ve kayıt yapılan taşıt sayısının bir önceki aya göre yüzde 26,9 artış gösterdiği belirtiliyor.

Her gün ülkede milyonlarca aracın olduğunu zaten hissediyorduk.

Özet Başlıkları

  1. Türkiye ve dünyadan güncel gelişmeler.
  2. Finans teknolojileri.
  3. Bilim, teknoloji, yazılım, donanım.
  4. Dijital girişimler, yatırımlar, web siteleri.
  5. Dikkat çeken tasarımlar, inovatif ürün ve hizmetler.
  6. Sinema, TV, kültür/sanat gelişmeleri.


3 yanıt

  1. samil avatarı

    kacin zagat virali var:)) /*Hata sadece ben de mi bilmiyorum, kimi video linkleri en az 3 tanesinde zagat videosu vardi*/

    bilim ve teknoloji bilgileri gercekten iyiydi. ozellikle aklimda kalan bot avukat. kendi gruplarimda da paylastim tesekkurler.

  2. emrahkuyumcu avatarı
    emrahkuyumcu

    Yine çok dolu ve doyurucu bir haftalık özet, teşekkürler. Benim spesifik bir tespitim ve ricam var. Özetteki tüm haberler içerisinden, ilgimizi çektiği için paylaşmak istediğimiz yalnızca bir ya da birkaç haberi ayrı ayrı paylaşabilmek (alıntılayabilmek) güzel bir imkan olurdu. Şu an yalnızca doğrudan bütün özetin linkini paylaşabiliyoruz. Ya da yalnızca bir haberi paylaşmak istediğimizde doğrudan o haberin tamamına alıntı vermek mümkün olmuyor. Her bir habere sayfa içi link verebilmek bu işi teknik olarak çözer mi bilemedim. ( anchor ile) Teşekkürler.

    1. Dünya Halleri avatarı

      Katkınız için çok teşekkür ederiz. Anchor bağlantılar bunun için kısmi bir çözüm, evet. Ancak uygulamada yine sıkıntıları var. WordPress içinde de böyle bir ihtiyaca yönelik bir eklenti ne yazık ki yok. Yine de arayışlarımız sürüyor.

Yorumunuz: