Haftanın Özeti: 124

6 - 12 Mart 2017 tarihleri arasında Türkiye ve dünyadan haber, site, yazılım, donanım, cihaz, video ve trendler.

Bilim / Yazılım / Donanım

[inlinetweet prefix=”null” tweeter=”null” suffix=”null”]Nintendo yeni oyun konsolu Switch’i geçtiğimiz hafta kullanıma sundu.[/inlinetweet] Ancak konsolu satın alan pek çok kişi, oyunları oynamak yerine kartuşları yalamakla meşguldü. Evet, yanlış okumadınız. Sebebiyse Nintendo’nun bu kartuşları çok kötü bir tadı olan denatonyum benzoat ile kaplamış olması. Bunun nedeniyse SIM kart boyutundaki oyun kartuşlarının küçük çocuklar ya da evcil hayvanlar tarafından yutulmasını önlemekti. Ancak insanlar bu uygulamayı “Bu tada dayanabilir misin?” şeklinde bir meydan okumaya çevirip kartuşları yalama ‘tecrübelerini’ sosyal medyada paylaşmaya başladı. Nintendo ise “lütfen yapmayın” diyor. Sahiden ama yani.

Japon haber sitesi Nikkei, Apple’ın bu yıl içerisinde çıkarması beklenen modellerinden birinin ‘Ultra Premium’ kategorisinde olabileceğini iddia etti. Ayrıca bu modelin OLED ekrana sahip olacağı da söylentiler arasında. Hatta bir tedarik zincirinin yayınladığı rapora göre [inlinetweet prefix=”null” tweeter=”null” suffix=”null”]Apple 2019 yılına kadar her iPhone modelinde OLED ekran kullanmayı planlıyor.[/inlinetweet]

Acı kartuşlu [inlinetweet prefix=”null” tweeter=”null” suffix=”null”]Switch, Nintendo tarihinin en hızlı satan konsolu oldu.[/inlinetweet] Dahası, The Legend of Zelda: Breath of the Wild adlı oyun da yeni bir konsol ile aynı anda piyasaya sürülenler arasında şimdiye kadar en çok satılan başlık oldu. Uzun vadede Switch’in nasıl bir başarı sergileyeceğini öngörmek için henüz çok erken ancak iyi bir başlangıç yaptığına şüphe yok.

Indiegogo’da destek arayan Vivograph, ruh halinize göre destek olan yeni bir akıllı saat. Kullanıcısının psiko-fizyolojik durumunu takip eden saat, sıkıntılı durumlarda duyguların kontrol altında tutulmasına yardım ediyor. Çeşitli aktiviteler sırasında kişinin duygu durumuyla ilgili verileri hafıza kartına kaydeden saat, duygusal yükselişlerin yaşandığı yerleri de GPS koordinatları ile belirliyor. Şimdilik (indirimli) 99 Dolar olan Vivograph verilerinizi parmak izi tanıma sistemi koruyor.

Iowa Devlet Üniversitesi‘nden Austin Stewart, ‘Second Livestock‘ (İkinci Besi Hayvanı) adını verdiği projesiyle, küçük bir kap içindeki tavuklara özgürce dolaştıklarını düşündürmeyi amaçlıyor. Bu da tavukların kafasına özel sanal gerçeklik gözlükleri takarak mümkün olacak. Bu ‘Tavukulus Rift’ sanal gerçeklik gözlükleri, tavukların daha güzel ve stressiz bir ortamda gezindiklerini düşünmelerini sağlayacak. Besi hayvanlarının yaşam koşullarına dikkat çekmek için hazırlanan bu proje uygulamaya geçirilmeyecek. Amaç hayvanların refahına daha fazla önem verilmesi ve bu konuda insanların bilinçlendirilmesi.

Moley çok yönlü robotik iki koldan oluşan ilk robot aşçı. Moley’i üreten şirket, robotun 2 binden fazla farklı tarif bildiğini ve saygın aşçıların işlerini kaydederek ‘eğitildiğini’ söylüyor. Bu yıl içinde piyasaya çıkacak robotun fiyatı 15 bin Dolar.

Facebook Yapay Zeka Araştırma Grubu Yöneticisi ve New York Üniversitesi Profesörü Yann LeCun, makinelerin ‘görebilmesi’ için sinir ağlarının kullanılmasına öncülük ediyor. Bu sonsuz kapasiteli belleklerin eğitim için öngördüğü yöntem oldukça ilginç. LeCun, yapay zekaların kendilerini şu ana kadar kaydedilmiş bütün videoları izleyerek (tarayarak) eğitebileceğini düşünüyor. Bir sonraki adım ise ‘dünyayı gözlemleyerek’ öğrenimi perçinlemek.

[inlinetweet prefix=”null” tweeter=”null” suffix=”null”]Çevrimiçi eğitim platformu Udacity, robotik derslerine başladı.[/inlinetweet] 21. yüzyıl becerilerine dayalı derslerin genişletilmesi için çaba gösteren kurumda, bu alandaki eğitim üç aylık iki dönemden oluşuyor ve her bir dönem 1.200 Dolar ücrete sahip. Başvurular 17 Nisan’a kadar devam ediyor.

ABD / California merkezli Cobalt Robotics, insanların yapabileceğinden daha sıkı bir güvenlik sunacağını iddia ettiği ‘otonom güvenlik robotunu‘ tanıttı. Yetki bölgesinde devriye gezmek ve şüpheli durumları fark etmek için gelişmiş sensörler ve yapay zekaya sahip güvenlik robotu, kişileri tanıyıp rozetlerini, yaka kartlarını okuyabiliyor. SpaceX‘in eski Mühendislerinden Erik Schluntz’un kurucularından olduğu şirketin hedeflerinden biri bu robotları tek bir konumdan uzaktan idare edebilmek..

Massachusetts Teknoloji Üniversitesi’nin (MIT) CSAIL departmanı tarafından yayınlanan yeni bir videoda bir endüstriyel robot, boya kutuları ve kablo bobinlerini uygun kaplara yerleştirmeye çalışıyor. Robot başlangıçta biraz tereddüt ediyor ve yanlış kabı tercih ediyor. Ancak sonra hatasının farkına varıp sprey boya kutusunu, boya yazılı kaba yerleştiriyor. Robotun hatasını düzeltmesini sağlayan şey ise onu izleyen kişinin beyin dalgalarını ölçen EEG başlığından gelen veri. Gözlemci bir şeyin yanlış olduğunu fark ettiğinde robot da onun zihnini okuyup hata yaptığını anlıyor ve eylemini değiştiriyor. Bunu sağlayan şey gözlemcinin beyninden gelen ‘hata potansiyeli’ olarak adlandırılan güçlü bir sinyal. Böylece gözlemci robotla düşünce gücüyle iletişim kurmuş oluyor.

Geçtiğimiz günlerde Google’ın yapay zeka sistemi; alanında uzman, deneyimli bir patologla, zaman sınırı olmadan görsellerden kanser tespit etme konusunda yarıştı. İncelenen görsellerde doktor yüzde 73’lük başarı oranına ulaşırken GoogLeNet yüzde 89 oranında doğru tahminde bulundu. Ancak -hala yanlış pozitif (false positive) sonuçlar sunduğu için- Google bu sistemin doktorların yerine (henüz) kullanılamayacağını söylüyor. Ayrıca sistem incelenen görsellerdeki diğer düzensizlikleri de doktorlar gibi algılayamıyor.

Google’ın planı bu yazılımı, görsellerdeki şüpheli bölgeleri işaretlemesi için kullanmak. Böylece doktorlar bu bölgeleri inceleyerek daha hızlı ve daha isabetli sonuçlar elde edebilecek.

Dünyanın ilk bot avukatı olarak adlandırılan DoNotPay, Londra doğumlu, Stanford Üniversitesi Öğrencisi (19 yaşındaki) Joshua Browder tarafından geliştirilip kullanıma sunulmuştu. 160 bin park cezasına itiraz edip ücretsiz avukatlık hizmeti veren (ve yüzde 64’ünü kazanan) bot, şimdi Facebook üzerinden mültecilere yardım edecek. Bot kullanıcılarına “Hiç bir aile üyesi/meslektaşınız size zarar verdi veya sizi tehdit etti mi?‘ gibi hukuki açıdan kritik sorular soruyor. Bu sayede ABD, Kanada ve İngiltere’ye sığınma talebinde bulunan kişilerin doldurması gereken formların destekleyici belgelerle tamamlanmasını sağlıyor.

Oslo Üniversitesi Hastanesi’nden araştırmacılar, geleneksel röntgen, MR gibi geleneksel 2 boyutlu medikal görüntüleri, artırılmış gerçeklik kullanarak 3 boyutlu olarak modelliyor. Bu sayede cerrahlar ameliyat öncesinde hastaların organlarını daha detaylı şekilde inceleme şansına sahip oluyor. Microsoft’un HoloLens’ini kullanan cerrahlar böylelikle detaylı tetkik için çok sayıda slayt arasında geçiş yapmak zorunda kalmıyor.

En önemli alternatif enerji kaynaklarından biri güneş enerjisi. Bu enerjisinin türlerinden biri de solar fuel yani güneş enerjisiyle üretilen yakıt. Bu yakıtı elde etmenin yöntemleri arasında suyun güneş ışığı kullanılarak yanabilir kimyasallara dönüştürülmesi de yer alıyor. Son dönemde yürütülen bir araştırma, yakıtın üretimi için kullanılabilecek 12 yeni madde keşfetti ve  maddelerin tanımlanması için öncekinden çok daha hızlı bir yöntem geliştirdi.

ABD / Berkeley Araştırma Üniversitesi’nde gerçekleştirilen bir konsept çalışmada ağız içine püskürtülerek uygulanan iğnesiz bir enjeksiyon sistemi ortaya çıktı. Henüz insanlar üzerinde denenmemiş olan MucoJet adlı teknolojinin amacı ileride insanların basit bir şekilde kendi aşılarını yapabilmesini sağlamak. Uygulama alanları içinde diş tedavilerinde iğnesiz uyuşturmak da var.

John Hopkins Üniversitesi‘nden araştırmacılar, nesnelerin hareketlerini nasıl gördüğümüzün, o nesneyi hatırlama konusunda hafızamıza etki ettiğini keşfetti. Örneğin Superman havada uçarken bir kuş ya da bir uçak gibi görünüyor olabilir. Ancak yüksek bir binanın üzerinden tek zıplayışta geçtiği zaman onun Superman’den başka birisi olamayacağını biliriz. Araştırmacılar, bir nesnenin hareketlerini görsel olarak takip edebilmenin hafızada anahtar rol oynadığına dikkat çekiyor.

Indiana Üniversitesi‘nde yapılan yeni bir araştırmada, bilimciler beyinde nörolojik bozukluklarla savaştığı bilinen bir enzimin aralarında kafeinin de bulunduğu bazı bileşenler tarafından artırıldığını keşfetti. Önceki çalışmalarda ekip, NMNAT2 adı verilen enzimin, beyinde plak oluşumuna sebep olan tau adlı hatalı proteinlerle savaştığını keşfetmişti. Bu proteinler engellenmediği taktirde ileri yaşlarda Alzheimer, Parkinson ve ALS gibi hastalıklara sebep olabiliyor.

Bin 280 bileşeni inceleyen araştırmacılar 24 maddenin NMNAT2 enziminin üretimini artırdığını 13 bileşenin de enzimin üretiminin azaltma potansiyeli bulunduğunu belirledi.

Columbia Üniversitesi Tıp Merkezi’nde yapılan araştırma beynimize iştah ve doygunluk hissi gönderen mekanizmanın kemik hücrelerinde saklı olduğunu ortaya çıkardı. Araştırma ekibi daha önce kemik hücrelerinde üretilen bir hormonun kan şekerini düzenlediğini keşfetmişti. Yeni araştırmalarını bu keşfin üstüne inşa eden ekip, kemik hücrelerindeki genler üzerinde çalışarak sonuç elde etti.

Buna göre metabolik bozuklukların tedavi edilmesi için yeni yöntemler sunulacak.

Hollanda / Radboud Üniversitesi Tıp Merkezi‘nden araştırmacılar ‘süper hafızalı’ kişilerin aslında herkesten farklı bir beyne sahip olmadığını ve sıradan birisinin sadece 40 gün içerisinde hafıza kapasitesini ikiye katlayabileceğini ortaya çıkardı. Bunu belirlemek için, Dünya Hafıza Şampiyonası‘nda yarışan en başarılı 23 yarışmacının beyni incelendi. Araştırmacılar, süper hafızalı yarışmacıların beyin yapısının; aynı yaş, sağlık durumu ve zekaya sahip 23 sıradan kişinin beyinlerinden farklı olmadığını gördü. Ancak yarışmacıların beyinlerindeki bağlarda belirli değişiklikler olduğu görüldü. Yani yarışmacıların beyin bölgeleri, birbirleriyle farklı şekillerde iletişim kuruyor. Yani aslında hepimiz birer Melik Duyar olabiliriz! DAN – ÇINNN!!!

UCLA’dan (Kaliforniya Üniversitesi, Los Angeles) bilimciler beynin nasıl çalıştığına dair bildiklerimizi değiştirebilecek, nörolojik hastalıkların tedavisinde yeni çözümler sunacak bir araştırma yürütüyor. Bu projeyle insanlar gibi ‘düşünen’ bilgisayarların geliştirilmesini mümkün kılacak. Çalışmanın ilk sonuçları da oldukça yüreklendirici. Buna göre beynimiz sandığımızdan 10 kat daha aktif.

Silikon Vadisi merkezli [inlinetweet prefix=”null” tweeter=”null” suffix=”null”]BeeHex’in geliştirdiği teknolojiyle uzaydaki pizza hasreti son bulacak.[/inlinetweet] Chef 3D adlı üç boyutlu yazıcı sayesinde NASA astronotları yakında uzayda kendi pizzalarını basabilecekler. Chef 3D yaklaşık beş dakika içinde bildiğimiz bir büyük boy pizzayı üretebiliyor.

https://www.youtube.com/watch?v=1Et6SBD-8ic

NASA geliştirdiği gezegenler arası radar teknolojisi sayesinde kendi kayıp uzay aracını 8 yıl sonra Ay’ın yörüngesinde buldu. Optik teleskoplarla uzaydaki küçük nesneleri arayamayan araştırmacılar artık bu teknoloji sayesinde uzaydaki nesneleri daha kolay takip edebilecek.

China Daily’nin haberine göre, [inlinetweet prefix=”null” tweeter=”null” suffix=”null”]Çin, uçaklardan fırlatılacak roketler üzerine çalışıyor[/inlinetweet]. Hedef askeri, ticari ve bilimsel amaçlarla yörüngeye yüzlerce uydu göndermek. Tasarlanmış roketlerin 100 kg taşıma kapasitesi olduğu ve ilerleyen zamanlarda bu kapasitenin 200 kilograma kadar çıkarılacağı açıklandı.

Uluslararası Patates Merkezi (evet, böyle bir kuruluş var), patateslerin Mars koşullarında büyüyüp büyümeyeceğini keşfetmek için bir dizi deney başlattı. Zor hava koşullarında yetiştiği bilinen patates için Mars’ınkine en yakın toprağa sahip olduğu belirlenen Güney Peru’daki Pampas de La Joya Çölü’nde deneyler başlayacak. Teorik değerler bunun mümkün olduğunu gösteriyor. Pratikte ne olacak göreceğiz.

Araştırmacılar Andy Weir’ı haklı çıkarmaya oldukça niyetli.

[inlinetweet prefix=”null” tweeter=”null” suffix=”null”]ABD Kongresi NASA’nın 19,5 milyar Dolarlık bütçesini onayladı.[/inlinetweet] Kongrenin NASA’dan beklentisi ise net: “İnsanları Mars‘a götürmek“. Aslında NASA’nın Mars görevleri zaten başlamış durumda. Ancak yeni bütçe tasarısında, Mars’a yerleşme planlarına daha önce hiç olmadığı kadar vurgu yapılıyor. Kongre bu hedefin 2030’ların ortasına doğru gerçekleştirilmesini bekliyor.

Kongre NASA’dan bu yol haritasını 1 Aralık 2017’ye kadar bekliyor.

Özet Başlıkları

  1. Türkiye ve dünyadan güncel gelişmeler.
  2. Finans teknolojileri.
  3. Bilim, teknoloji, yazılım, donanım.
  4. Dijital girişimler, yatırımlar, web siteleri.
  5. Dikkat çeken tasarımlar, inovatif ürün ve hizmetler.
  6. Sinema, TV, kültür/sanat gelişmeleri.

3 Yorum

  • kacin zagat virali var:)) /*Hata sadece ben de mi bilmiyorum, kimi video linkleri en az 3 tanesinde zagat videosu vardi*/

    bilim ve teknoloji bilgileri gercekten iyiydi. ozellikle aklimda kalan bot avukat. kendi gruplarimda da paylastim tesekkurler.

  • Yine çok dolu ve doyurucu bir haftalık özet, teşekkürler. Benim spesifik bir tespitim ve ricam var. Özetteki tüm haberler içerisinden, ilgimizi çektiği için paylaşmak istediğimiz yalnızca bir ya da birkaç haberi ayrı ayrı paylaşabilmek (alıntılayabilmek) güzel bir imkan olurdu. Şu an yalnızca doğrudan bütün özetin linkini paylaşabiliyoruz. Ya da yalnızca bir haberi paylaşmak istediğimizde doğrudan o haberin tamamına alıntı vermek mümkün olmuyor. Her bir habere sayfa içi link verebilmek bu işi teknik olarak çözer mi bilemedim. ( anchor ile) Teşekkürler.

    • Katkınız için çok teşekkür ederiz. Anchor bağlantılar bunun için kısmi bir çözüm, evet. Ancak uygulamada yine sıkıntıları var. WordPress içinde de böyle bir ihtiyaca yönelik bir eklenti ne yazık ki yok. Yine de arayışlarımız sürüyor.

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği