Haftanın Özeti: 105

24 – 30 Ekim 2016 tarihleri arasında Türkiye ve dünyadan haber, site, yazılım, donanım, cihaz, video ve trendler.

Tasarım / İnovasyon

Konsept telefonlar, arabalar, motosikletler havalıdır ve göze epey hoş gelirler. Fakat genellikle onlara sahip olabileceğimize ihtimal vermeyiz. Çinli elektronik devi Xiaomi ise önce bu kabulü, sonra da tasarım konusundaki ezberleri bozacak bir hamleyle konsept telefonu Mi MIX’i (yakında Çin’de satışa sunmak üzere) görücüye çıkardı. Mi MIX’in ‘sadece ekrandan oluşan bir telefon’ fantazisinin vücut bulmuş hali olduğunu söyleyebiliriz. Gövdesinin yüzde 90’ından fazlasını kaplayan çerçevesiz ekranı, seramik kaplama arka kapağı ve butonları ile şimdiden pek çok fan kazanan cihaz, ünlü Fransız Tasarımcı Philippe Starck’ın imzasını taşıyor. Mi MIX’in başlıca teknik özellikleri ise şöyle: 6,4 inç 1080 x 2040 piksel ekran, Qualcomm MSM8996 Snapdragon 821 işlemci, 4 GB RAM , 128 GB depolama alanı, 16 megapiksel arka kamera, 5 megapiksel ön kamera.

https://youtu.be/uiutj90dqAU

Geçmişte başarılı ürünleri taklit etmeleriyle adından söz ettiren Çinli üreticiler, artık ürünleri daha piyasaya çıkmadan taklit etmeye başladı. Kickstarter gibi girişimcilerin yeni fikirleri için kaynak topladığı sitelerden ürün fikirlerini ve tasarımları çalan üreticiler, daha Kickstarter kampanyası bitmeden ürünü piyasaya sürerek girişimcilerin potansiyel gelirlerini ellerinden alıyor. Bu üreticilerle tek tek uğraşmak çok zahmetli ve pahalı olduğu için yasal yöntemler girişimcilere kullanışlı gelmiyor. Bazı şirketler ise ürünlerin yazılımlarını koruyarak ya da çok bilinmeyen malzemeler kullanarak taklitlerin önüne geçmeye çalışıyor.

screenshot_1

Uykusuzluktan dem vurana yöneltilen ‘Beşik mi salladın?’ sorusu kültürümüzde bebek, sallamak ve uykusuzluk arasındaki ilişkiyi en iyi şekilde ifade eden tepkilerden biridir. NoomiNoomi taşınabilir elektrikli sallayıcı ile ‘sallamak’ gibi son derece basit bir eylem için bütün bedeninizin uykusuzluk ve tekrarlayan hareketler sebebiyle yorgun düşmesinin önüne geçebilirsiniz. Bırakın sizin yerinize NoomiNoomi sallasın! (siz de rahatça Pokemon avlayın).

Ikea ile kendi mobilyanızı monte etmenin keyfini taddınız. Şimdi ise sıra renkli bloklardan, dayanıklı ve kullanılabilir mobilyalar yaratmakta! Aran Blocks ‘kendin yap’ ruhunu Lego evreni ile birleştiren, hem yetişkinlere, hem çocuklara hitap eden bir fonksiyonel yaratıcılık konsepti sunuyor.

Shoozii kişiselleştirilmiş ayakkabı tasarımı hizmetini herkes için erişilebilir kılmayı hedefleyen bir uygulama. Kullanıcılarının 3 boyutlu tasarım aracı ile ayakkabı modelini, rengini ve boyutlarını belirleyebildiği uygulama dünyanın her noktasından kullanılabiliyor. Shoozii kendi tasarımlarını satmak isteyenler de için biçilmiş kaftan.

shoozii

Bir Türk girişimi olarak görme engelliler için tasarlanan (ve kısa sürede fon toplama rekoru kıran) akıllı baston WeWALK, 3 özelliğiyle öne çıkıyor:

  • Engel Algılama: Göğüs ve baş hizasında önüne çıkabilecek tabela, direk, ağaç dalı gibi engelleri kolaylıkla algılayarak kullanıcıyı uyarabiliyor.
  • Telefonla Entegrasyon: Bluetooth aracılığıyla cep telefonu kontrol etme imkanı sunuyor.
  • Açık Platform: Tüm mobil uygulamalarla entegre olabiliyor.

Skunklock, U şeklinde bir bisiklet kilidi. Çelikten yapılan kilit kesilmeye çalışıldığında (isminden de anlaşılacağı gibi) etrafa çok kötü kokan bir gaz yayılıyor. Bu gaz çoğu zaman koklayan kişilerin istifra etmesine sebep oluyor. Ayrıca kısa süreli nefes darlığı ve görme bozukluğu gibi etkileri de var. Bisiklet hırsızlığı işini daha riskli hale getirmek ve hırsızları caydırmak için tasarlanan kilit, gaz maskesi takılsa bile koklayan kişinin rahatsız olacağı bir gaz yayıyor. Gaza maruz kalan kişinin kıyafetleri de kullanılamaz hale geliyor. Beter olsunlar.

https://youtu.be/v3E7Ux10DGc

Gelişmekte olan ülkeler bildiğimiz anlamda tekerlekli sandalyeler için uygun ortama sahip değil. Bu tip koşullarda dışarı çıkmanın, eğitim almanın, çalışmanın, kısacası hayata karışmanın engelliler için çok daha zor olduğunu tecrübe eden ve gözlemleyen bir grup tasarımcı, zorlu arazide ilerlemeye uygun, tamiri kolay, düşük maliyetli ve açık kaynaklı bir tekerlekli sandalye geliştirmiş.  SafariSeat şu anda Kenya’da epey sınırlı sayıda üretilebiliyor. Üretim noktalarının çoğalmasını hedefleyen ekip savaşın tahrip ettiği bölgelere de ulaşmak istiyor.

ss

Yıl 2016 ve siz hala cihazlarınızdan bir şey okuyup izlerken elinizin yorulmasına, boynunuzun tutulmasına katlanmak zorundasınız. Sonunda bütün o işe yaramaz stand’ları, yükselticileri unutturacak, pratik ve estetik bir çözüm: SkyFloat telefon ve tablet askısı. Dev bir selfie çubuğu gibi görünen bu alet, evde, ofiste, banyoda, mutfakta, ayarlanabilir yükseklik ve açı özellikleri ile kullanılabiliyor. Bu magnetli sarkıt ile eller serbest şekilde okuduğunuzun, izlediğinizin tadını çıkarabilirsiniz.

https://www.kickstarter.com/projects/2127681933/skyfloat/description

TV izlemeden uyuyamayanlardan mısınız? Zihninizi yatıştırıp uyuşturacak ‘sıkıcı’ ve ‘yorucu’ içerikler bulmakta zorlanıyor musunuz? Uykusuzluk sorununuzu derinleştiren sürükleyici yapımlardan bıktınız mı? Siesta video platformu Napflix ile kamyon kamerasından yol durumu izleyebilir ya da uzmanından parçacık fiziği dinleyebilirsiniz. Uykunuz gelince yatağınıza geçmeyi unutmayın!

napflix

Alman silah üreticisi Armatix ikinci akıllı silahını üretti. The iP9 isimli 9mm’lik tabanca yetkili kullanıcıyı tanımak için parmak izi teknolojisinden faydalanıyor. Şirketin geçtiğimiz sene sunduğu iP1 isimli model RFID çipi içeren bir kol saati ile çalışıyordu. Her iki model de yetkisiz kullanıma karşı geliştirilmiş olmakla birlikte Akıllı Menzil Sistemi sayesinde ‘kaza kurşunu’ kavramını tarihe gömme potansiyeline sahip. ABD’de silah yanlılarının protestoları sebebiyle akıllı silah satan işletmelerin bazıları bu silahları raflarından indirmek zorunda kalmıştı. Silah yanlıları akıllı silahları ‘güvenilmez’ olarak nitelendiriyor ve bir gün ‘zorunlu’ tutulmalarına karşı mücadele ediyor. iP9’un 2017 ortalarında satışa çıkması bekleniyor.

Trafikte sıkışıp kalmak kişilerin ruhsal ve fiziksel durumlarına kötü etki etmekle kalmıyor. [inlinetweet prefix=”null” tweeter=”null” suffix=”null”]Trafik sıkışıklığının sadece ABD ekonomisine bedeli yılda 121 milyar dolar civarında.[/inlinetweet] Verimliliğin düşüşü, karbondioksit emisyonu ve dahası… Şehirli sürücüler kıymetli zamanlarının yüzde 40’ını trafikte bekleyerek harcıyor. Bunun önemli bir sebebi de trafik ışıklarının yeterince akıllı olmaması. Surtrac isimli girişim yapay zekalı trafik ışıkları geliştiriyor. Pittsburgh’ta yapılan testlerde etkileyici sonuçlar elde eden sistemin yolculuk süresini yüzde 25, trafikte bekleme süresini yüzde 40 oranında azalttığı kaydedilmiş.

surtrac

Dijital ekranları minimum enerjiyle çalıştırma çabalarında son nokta: Kendi enerjisini kendi toplayan portatif ekranlar. Microsoft, Cambridge Üniversitesi ve Washington Üniversitesi araştırmacılarının geliştirdiği bu ince, kablosuz, güneş enerjisi ile çalışan ekran, iç mekan ışığında dahi süresiz çalışma kapasitesine sahip. Düşük çözünürlüklü e-kağıt yapısına sahip ekran yüksek çözünürlüklü küçük ekranlara göre 35 kat daha verimli çalışıyor. Işık yoğunluğuna bağlı olarak dakikada 1 ekran yenileyebilen yapı PC ve akıllı telefona düşük enerjili Bluetooth ile bağlanabiliyor.

Merdivenler ve asansörler yapılarda önemli alan kaplayan, pahalı ve sürekli bakım gerektiren yapılardır. Fakat yukarı tırmanmak için onlara ihtiyacımız var. ‘Dikey Yürüme’ adı verilen prototip ise merdiven çıkmak için gereken eforun 10’da 1’ine ihtiyaç duyan, insan gücüne bağlı bir asansör sistemi. Binalar uzayıp genişledikçe yeşil alanların daralması ve egzersiz imkanının azalması ‘Vertical Walking’ gibi düzenli hareket gerektiren sistemleri vazgeçilmez kılıyor.

Duke Üniversitesi araştırmacıları 10 metreye kadar uzaklıktaki cihazları kablosuz olarak şarj edebilen ve duvara takılabilen LCD benzeri şarj panelleri geliştirdi. Manyetik alan prensibi ile çalışan ve cihazlarla şarj kaynağının oldukça yakın olmasını gerektiren emsallerinin aksine bu model, yüksek mikrodalga frekansları ile genişletilmiş bir menzile sahip. Araştırmacılardan Profesör David Smith ‘Bizim sistemimiz bir odanın içindeki herhangi bir (şarj edilebilir) cihazı otomatik ve kesintisiz olarak şarj edebiliyor. Bu boş bataryaların sonu demek.’ açıklamasıyla buluşun potansiyelini vurguluyor.

uke

Tesla uzun süredir üzerinde çalıştığı güneş enerjili çatı projesini sonunda tanıttı. Çatıyla birlikte güneş enerjisinin depolanacağı Powerwall 2 pil ünitelerini de tanıtan şirket, bir ailenin hem evde kullanacağı elektriği hem de otomobilinin yakıtını güneşten elde edebilmesini sağlayacak.

Geçtiğimiz dönemde Google kurucu ortaklarından Larry Page‘in iki adet uçan araba şirketi kurduğu iddia edilmişti. Bu şirketlerden Zee Aero tarafından geliştirilen hava aracı ilk kez görüntülendi. Görgü tanıkları aracın dikey iniş kalkış yapabildiğini ve havada durabildiğini söylüyor. Prototip, Zee Aero’nun aldığı patentle oldukça benzerlik gösteriyor.

ar-161029863

[inlinetweet prefix=”null” tweeter=”null” suffix=”null”]Otonom (sürücüsüz) kamyon girişimi Otto, kuruluşunun 10. ayında ilk teslimatını yaptı.[/inlinetweet] 50 bin kutu bira taşıyan kamyon, şehirler arası otoyolu sürücünün müdahalesi olmadan kat etti. Şehir içinde kendi başına hareket edemeyen araç hala bir sürücüye ihtiyaç duyuyor. Bu teknolojinin gelecekte yaygınlaşmasıyla, insan hatası sebebiyle yaşanan kamyon kazalarını ortadan kaldırabileceği düşünülüyor.

Yoksa siz hala sabit bir ofiste, dört duvar arasında çalışıp iyi kahve için müteşekkir mi hissediyorsunuz? Japon otomobil üreticisi Nissan, ingiltere merkezli tasarım stüdyosu Hardie ile eNV200 WORKSPACe isimli elektrikli bir mobil (van) ofis geliştirdi. Bu 4 tekerlekli profesyonel ofis ortamı katlanabilir masa, dokunmatik ekranlı bilgisayar, kablosuz internet, kablosuz telefon sarj özelliği, Bluetooth ses sistemi, telefon kontrollü LED aydınlatma, mini buzdolabı ve barista kalite bir kahve makinesi ile donatılmış. eNV200 WORKSPACe’den sonra ofise gitmek artık her zamankinden daha anlamsız, daha boş.

Mercedes Benz’in son yıllarda lüks otomobil üreticiliğinin sınırlarını yer yer esnettiğine tanıklık ediyoruz. Fakat o sınırlar hiç bu kadar zorlanmamıştı. Mercedes son olarak The X Class isimli konsept modeli ile Renault Alaskan ve Nissan Navara’nın hakimiyeti altında olan kamyonet sınıfına giriş yaptı. Aracını bu segmentin pek alışkın olmadığı lüks bileşenlerle donattığı gözlemlenen marka, ‘yük beygiri’ işleviyle çalışan araçlara da yaşam tarzına ilişkin değerler katılabileceği iddiasıyla etkileyici bir yaklaşım sergiliyor.

Bird of Prey (Avcı Kuş) bisikletin yepyeni bir formu. Aerodinamik, güvenli, yer çekimine karşı koyan, konforlu ve sportif olma iddiası ile dikkatleri çeken bu aliminyum yapılı bisiklet, yatay sürüşün sağladığı avantajlardan (ve süzülen avcı kuşlardan) ilhamla geliştirilmiş. İlk bakışta tekinsiz gelse de yere paralel sürüşün ‘daha hızlı’ ve ‘güvenli’ bir sürüş sağladığı kimi profesyoneller tarafından doğrulanıyor.

Pizza Hut müzik yapılabilen DJ pizza kutusu, bilinçaltı menüsü gibi yenilikçi uygulamalarına bir yenisini daha ekledi: Pizza sipariş eden dövme. En sevdiğiniz pizzayı ve lokasyonunuzu içeren QR kod sayesinde dövmenizi telefonunuza okutarak siparişinizi verebiliyorsunuz. Bir başına, sürekli aynı pizzayı yiyenlerin hayatına canlılık katacak bir buluş!

Özet Başlıkları

  1. Türkiye ve dünyadan güncel gelişmeler.
  2. Finans teknolojileri.
  3. Bilim, teknoloji, yazılım, donanım.
  4. Dijital girişimler, yatırımlar, web siteleri.
  5. Dikkat çeken tasarımlar, inovatif ürün ve hizmetler.
  6. Sinema, TV, kültür/sanat gelişmeleri.

7 Yorum

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği