Gelecek çok daha ucuz olacak

Singularity Hub yazarı Peter Diamandis gelecekte teknolojinin pek çok sektörde iş gücü ve fiziksel ihtiyaçları azaltarak maliyeti düşüreceğini söylüyor.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Geçtiğimiz hafta, gelecekle ilgili kötümser bir bakış açısı sunan 10 adet tahmini yayınlamıştık. Bu kez ise geleceğe dair umut veren bir bakış açısı sunuyoruz. Singularity Hub yazarı Peter Diamandis tarafından kaleme alınan yazı, teknolojinin gelişiminin hayatlarımıza ciddi anlamda kolaylık getireceğini ve yaşam maliyetinin oldukça düşeceğini öne sürüyor.

Kanada, Hindistan, Finlandiya ve İsviçre gibi ülkeler yaşam maliyetini karşılamak amacıyla, çalışılan işten bağımsız olarak sabit bir vatandaşlık maaşı belirlemeyi düşünüyor. Ancak bu maaşın belirlenmesi konusunda hesaba katılmayan bir nokta var. Eğer bu vatandaşlık maaşlarının amacı yaşam maliyetini karşılamaksa temel ihtiyaçların fiyatının her geçen gün azaldığını göz önünde bulundurmak gerekiyor.

“Peki bu maliyetler nasıl azalıyor?” sorusunun cevabı ise ‘parasızlaşma’; yani sektörlerin işlemesi için paraya ihtiyaç duymaması. Halkın en fazla para harcadığı yedi alan ulaşım, gıda, sağlık, barınma, enerji, eğitim ve eğlence. Son dönemde bu alanlarda yaşanan teknolojik gelişmeler bu sektörlerin hizmetlerini daha ucuz hale getirdi. Bu durum aşağıdaki örneklerde görülebiliyor:

Canlı video ve telefon görüşmeleri Skype ve Google Hangouts gibi uygulamalarla parasızlaştırıldı. Craigslist iş ilanlarını, iTunes müzik endüstrisini, Uber ulaşımı, Airbnb otelleri, Amazon kitapçıları parasızlaştırdı. Parasızlaşmanın tanımı ‘ücretsiz hale gelmek’ olarak algılanmamalı. Mesela iTunes örneğine baktığımızda müzik dinlemek için hala para harcamak gerekiyor ancak kaset ya da CD için ve bunları satacak mağazaların masrafları için hiçbir para ödemek gerekmiyor. Böylece giderler azalıyor ve ürünler ucuzluyor.

Ulaşım

Trilyon dolarlık otomotiv sektörü Uber gibi şirketler tarafından parasızlaştırılıyor. Otonom sürüşün gelişmesi ile birlikte artık otomobiller satın alınmadan, sadece bir hizmet olarak kullanılmaya başladığında artık herkes ulaşım ihtiyacını karşılamak için tek seferde 20-30 bin lira harcamak zorunda kalmayacak. Böylece ulaşım maliyeti düşecek.

Gıda

Evde yemek yapmanın bedeli son yüz yılda 13 kat azaldı. Tarımdaki gelişmeler sayesinde kaynakların verimli kullanılması, yerinde tarım yapılarak ulaşım ve depolama masraflarının azaltılması ile birlikte gıda fiyatları daha da ucuzlayacak. Ayrıca genetik ve biyolojik gelişmeler daha az alanda daha fazla yiyecek üretilmesini sağlayacak.

Sağlık

Yapay zeka hastaların verilerini inceleyerek yaptığı teşhislerde doktorlardan daha başarılı sonuçlara ulaşabiliyor. Elektrik tüketimi dışında hiçbir masrafı olmayan bu teknoloji doktorlara ve detaylı incelemelere olan ihtiyacı azaltarak maliyeti düşürüyor. Benzer bir şekilde ameliyatlarda kullanılan robotik kollar gün geçtikçe doktorlar kadar iyi ameliyat yapabilir hale geliyor. Ayrıca diğer pek çok robotun verisini kullanarak bu robotlar en tecrübeli cerrahlardan daha fazla tecrübeye çok kısa bir sürede erişebilecek. Bu alanda da maliyet sıfıra yaklaşacak.

Hastaların bakımı da robotlar tarafından yapılacak ya da başka bir deyişle robotlar sayesinde hasta ve yaşlıların bakıma ihtiyacı kalmayacak. İlaçlar da yapay zeka tarafından keşfedilip 3D yazıcılar kullanılarak hiç insan müdahalesi olmadan geliştirilebilecek. Bu alanda da maliyet ham madde ve elektrik masrafından öteye geçmeyecek.

Barınma

Ev fiyatlarının artmasının en önemli sebebi evin bulunduğu konum. İnsanlar, diğer insanların yaşadığı yerlere yakın olmak için çok fazla para harcıyor. Ancak hem otonom araçlar sayesinde ulaşımın çok daha kolay, hızlı ve ucuz hale gelmesi hem de sanal gerçekliğin yaygınlaşması ile insanların gerçekten evden çıkmadan sadece avatarlarını kullanarak işe gitmeye başlaması ile evinizin konumu önemini yitirecek. Böylece belirli bir bölgenin emlak fiyatlarının artması için de ortada bir sebep kalmayacak.

3D yazıcı ile oluşturulan evler de maliyet açısından çok daha ucuz olan ve işçilik için ekstra harcama gerektirmeyen barınma çözümleri.

Enerji

Güneş enerjisi, rüzgar enerjisi gibi yenilenebilir enerji kaynaklarının teknoloji ile birlikte daha etkin bir şekilde kullanılması enerji maliyetini sadece altyapı maliyeti ile sınırlayacak. Doğal kaynaklardan elde edilen sınırsız enerjiyi kullanmak için ekstra para ödemeye gerek kalmayacak.

Eğitim

Günümüzde bir konu hakkında bilgi edinmek isterseniz hem genel bilgi hem de detaylı anlatımlar için ücretsiz online kaynaklar bulmak çok kolay. Youtube’da neredeyse her işin nasıl yapılacağını anlatan milyonlarca video bulunuyor.

Öte yandan Khan Academy, Coursera gibi girişimler ya da Harvard, MIT gibi okulların ders içeriklerini internet üzerinden ücretsiz sunması eğitimi demokratik hale getirmiş durumda. Bir milyarderin çocuğunun erişeceği her türlü eğitime interneti kullanabilen fakir bir çocuk da erişebilir.

Eğlence

Geçmişte bilgisayar oyunları, filmler ve müzikler için mağazaya gidip alışveriş yapmak ve bu içerikleri kullanabileceğiniz cihazlar satın almak zorundaydınız. Tüm bunlar fazladan masraf anlamına geliyordu. Ancak günümüzde bilgisayar oyunlarını Steam, Gog, Origin gibi platformlardan satın alabiliyorsunuz. Müzik dinlemek için Spotify, Apple Music ya da Tidal gibi bir servise abone olmanız yeterli. Film ve dizi izlemek için ise Amazon, Netflix gibi online servisler kullanılabiliyor.

Kaynak: Singularity Hub

futuristic-city-wallpaper-20

Singularity Hub yazarı Peter Diamandis, gelecekte teknolojinin etkisiyle pek çok alanda iş gücüne ya da fiziksel ürünlere ihtiyaç duyulmayacağı için maliyetlerin hızla düşeceğini ve bunun da yaşamın ucuzlaması ile sonuçlanacağını düşünüyor. Diamandis yazısında insanların en çok para harcadığı ulaşım, gıda, sağlık, barınma, enerji, eğitim ve eğlence alanlarında teknolojinin maliyetlere nasıl etkisinin olacağını açıklıyor.

3 Yorum

  • İnsanlar abartarak işe gönderecek. Ne demek? Avatarla ilgili bilgiye ihtiyacım var.
    Bu çalışmanız için size ve Garanti ‘ ye teşekkür ederim. Gerçekten çok yararlanıyorum.
    Sevgiler. :)

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği