Otonom araçların geleceğine bakış

Gazeteci Johana Bhuiyan, otonom araçların hayatımıza ne zaman ne şekilde gireceğini gösteren detaylı bir çizelge hazırladı.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Otonom araçlarla ilgili gelişmelerle birlikte her geçen gün bu teknolojiye bir adım daha yaklaşıyoruz. Bir çok otomotiv şirketi otonom araçları hayatımıza getirmek için çalışmalarını sürdürüyor. Peki şu anda bu teknolojinin tam olarak neresindeyiz? Gelecekte otonom araçlar hayatımıza ne kadar dahil olacak? Yollarda otonom araçlar görmemiz yakın mı? Bu soruları yanıtlamak için recode.net internet sitesi bir zaman çizelgesi hazırladı.

2016

Günümüzde en gelişmiş yarı otonom özellikler Tesla otomobillerde ve bazı diğer araçlarda bulunuyor. Bu otomobiller sürücünün otoyollarda ellerini direksiyondan çekebilmesine izin veriyor. Ayrıca bir dizi sensör ve kamera kullanılarak araçlar trafiğe girebiliyor, kendi kendine park yapabiliyor ya da aynı şerit üzerinde yola devam edebiliyor. Bu teknoloji özellikle otoyolda çalışan yük kamyonlarında işe yarıyor. Bazı şirketler kamyonların bir arada seyahat edebilmesi için araçların birbiri ile iletişim halinde olduğu konvoylar üretilmesi üzerine çalışıyor. Öndeki bir kamyon sürücü tarafından kullanılırken diğerleri o kamyonu takip edebiliyor.

Google ve Ford otonom araçları güvenli alanlarda ve sakin şehirlerde test ederek, diğer yolcuların ve yayaların davranışlarıyla ilgili detaylı veriler topluyor. Bu araçlar ayrıca yağmur ve kar gibi hava şartlarında da test ediliyor. Bu yıl içerisinde ABD ve Avrupa’daki yetkililer tarafından, otonom araçların test edilmesi üzerine bir rehber yayınlanması planlanıyor.

2017-2019

Sürücü yardımı daha detaylı hale gelerek GPS ve navigasyon ile birleşecek. Böylece sürücü otoyolda bir hedef belirleyip, otoyoldan çıkması gerektiği noktaya kadar direksiyona dokunmadan seyahat edebilecek. Ancak kavşaklarda sürücünün kontrolü eline alması gerekecek.

ABD Ulusal Otoyol Ulaşımı Güvenlik Yönetimi (NHTSA) tam otonom araçların sürücü olmadan test edilmesine dair kuralları belirleyecek. Bu dönemde harita şirketleri toplayabildiği kadar 3D veri toplayarak özellikle şehirlerde otonom araçların seyahat etmesini kolaylaştırmaya çalışacak. GPS ve kameraların dışında radar ve lidar (ışıklı algılama yöntemi) otonom araçların algı gücünü artıracak.

Testler biraz daha kalabalık şehirlerde yapılmaya başlayacak. Yük kamyonları otonom olarak çalışmaya başlayan ilk araçlar olacak.

2020

Yarı otonom özelliklere sahip araçlar trafik ışıklarını ve kavşakları algılayabilir olacak. Böylece otoyol bitince kontrolün sürücüye geçmesine gerek kalmayacak.

Oldukça otonom olan ancak hala bir sürücünün araçta bulunmasına ihtiyaç duyan araçlar kullanılmaya başlayacak. Tesla bu tarihte otonom araç üretmiş olmayı hedeflediğini açıkladı. Lyft ve Uber gibi servisler, şehrin haritalandırılmış bölgelerinde bu otonom araçları kullanmaya başlayabilecek. Tam otonom kamyon filoları otoyollarda geziyor olacak. Şehir planlamacıları farklı ulaşım araçlarının aynı yolları nasıl kullanacağına dair alternatif çözümler üretecek. Sigorta şirketleri ve hukukçular, otonom araçların karıştığı kazalar için yükümlülük kuralları oluşturacak.

2020-2023

Yarı otonom özellikler yağmurda ve karanlıkta kullanılabilir olacak. Otomobil üreticileri daha çok uzun yolculuklara odaklanacağı için bu teknolojilerin şehir içinde kullanılması çok mümkün olmayacak.

Tam otonom teknoloji pazara girecek. Uber tarzı şirketler bu araçları kullanmaya başlayacak. Bu araçların yakıt almak ve yolcu indirip bindirmek dışında durmasına gerek olmadığı için çok daha sık kullanılacaklar ve araçların ömrü çok daha kısa olacak.

Yerel yönetimler şehirlerin tasarımlarını otonom araçlara uygun olarak değiştirmeye başlayacak. İstendiği zaman çağrılabilen otonom araçlar sayesinde otoparkların ya da garajların eve yakın olmasına gerek kalmayacak. Yerleşim yerlerinin dışında dev otonom araç otoparkları kurulacak. Araçlar yol kenarındaki yayaların işaretlerini algılayabilecek (el sallamak gibi) ve yayalarla ışık ve sesli komut kullanarak iletişim kurabilecek.

2025 – 2030

Yarı otonom özellikler daha da gelişecek ancak tam otonom araçlar yaygınlaştığı için artık bu araçlara çok rağbet edilmeyecek. Çoğu araç otonom olduğu için satışlar azalmaya başlayacak. Daha fazla tüketici araç paylaşımı uygulamalarını kullanacak ya da birden fazla kişi ortak araç satın alabilecek. Bazı küçük yerleşim yerlerinde, herkesin kullanabileceği araçlar satın alınacak. İhtiyacı olanlar o araçlardan alıp kullanacak. Otonom araçlara yönelik kısıtlamalar azalırken manuel araçlar daha fazla kurala tabi tutulacak. Otomobil üreticileri para kazanmak için araç satmaktan farklı yöntemler üretmeye başlayacak.

2030

Otomobil üreticileri sadece çok yüksek otonom özellikleri olan ya da tam otonom araçlar üretecek. Eğer insanlar beklendiği gibi araç paylaşım servislerini daha çok kullanmaya başlarsa ve bu kişisel araç sahipliğini azaltırsa, manuel araç üretimi çok daha çabuk durabilir. Bu dönemde manuel araçlara trafikte çok daha fazla engellemeler gelebilir. Bazı bölgelere manuel araçların girişi engellenebilir. Manuel araç kullanımı yavaş yavaş bir hobi ya da lüks olarak yarış pistlerine doğru yönelebilir.

2045 – 2050

Eğer otomobil üreticileri son manuel otomobilleri 2030’da üretirse, bu tarihe dek yollarda manuel araçlar görmeye devam edeceğiz. Bu tarihten sonra ise kullanılmış araç pazarında manuel araçların neredeyse hiçbir değeri olmayacak.

Sigorta şirketleri ve hukukçuların yükümlülük kurallarını bu tarihe kadar belirlemiş olması gerekiyor. Şehir planlamacıları da şehirleri bugünkünden çok daha farklı bir hale getirmiş olacak. Otonom araçlar yayalarla aynı yolda gidebileceği için kaldırımlar ortadan kalkabilir. Sokaklarda park etmiş araç görmek mümkün olmayacak. Otonom araçlar birbiriyle iletişim kurduğu için yol işaret levhalarına gerek kalmayacak. Son olarak sürücüler tamamen ortadan kalkacak.

Bu tahminlerin ABD ve Avrupa göz önüne alınarak yapıldığını tekrar belirtmekte fayda var. Türkiye’de bu dönüşüm biraz daha yavaş olacaktır.

Recode.net yazarlarından Johana Bhuiyan, otonom araç teknolojisinin nasıl gelişeceğini ve hayatımıza ne zaman gireceğini bir zaman çizelgesiyle anlattı. Çizelgeye göre manuel araç üretimi 2030'da duracak, 2050'den itibaren ise otomobil kullanan insanlar sadece yarış pistlerinde görülebilecek.

5 Yorum

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği