Toyota yarı otonom sistem üretiyor

Toyota otonom araç teknolojilerine farklı bir açıdan yaklaşarak sadece ihtiyaç anında kontrolü eline alan bir sistem geliştiriyor.
  • Toyota sürücülü ve sürücüsüz sistem arasında geçiş yaptıracak yeni bir teknoloji üzerine çalışıyor.
  • Bu yapıda bilgisayar sadece kaza ihtimali olduğunda aracın kontrolünü ele alacak.

toyota safety

Akıllı ve sürücüsüz otomobil üretmek otomotiv dünyasının yakın gelecekteki en büyük hedefi. Kendi kendine giden (otonom) araçlar gelecekte araç trafiğini kökten değiştirebilir. Ancak araçlardaki otonom sistemleri kullanmanın pek çok farklı sonucu olacak. Otonom araçlarla seyahat günümüzdeki sürüş deneyiminden çok farklı olacağı için otomobil sahipleri arada bir geçiş sistemine ihtiyaç duyabilir. Japon otomobil üreticisi Toyota da bu şekilde düşündüğü için yarı otonom bir sistem üzerine çalışıyor.

Toyota’nın sistemine aslında çok yabancı değiliz. Akıllı fren, şerit değişimi engelleyiciler gibi sistemler günümüzde otomobillerde güvenlik amacıyla zaten kullanılıyor. Bu sistemler gerektiğinde otomobilin kontrolünü ele alarak kaza yapılmasını engellemeyi amaçlıyor. Toyota’nın üretmeyi amaçladığı sistem de bu prensip üzerine çalışıyor. Normalde sürücünün kontrolünde bulunan araç, ihtiyaç duyulduğunda bilgisayar kontrolüne geçecek ve daha rahat ve güvenli bir sürüş sağlanmış olacak.

1,5 ‘trilyon’ kilometrelik test sürüşü

Böyle bir sistemin, otonom sistemlere göre daha kullanışlı olacağını savunan Toyota Araştırma Enstitüsü (TRI) CEO’su Gill Pratt, “Planımız, araç kısa süreliğine kontrolü ele aldığında insanların nasıl tepki verdiğini ölçmek” şeklinde konuştu. Tam otonom sistemlerde insanların yeniden dikkatini toplayıp aracı kullanmaya başlaması için 8 saniye gerekiyor. Benzer bir durum Toyota’nın sistemi için söz konusu olursa, bilgisayar kontrolü bıraktıktan sonra sürücünün dikkatini toplayamaması problem yaratabilir.

Araştırma için 50 kişilik bir ekip kuracak Toyota, sistemi yollarda denemeden önce iki futbol sahası büyüklüğünde bir tesiste bilgisayar simülasyonları yardımıyla testler yapacak. Yaklaşık 1.5 trilyon kilometre test sürüşünün ardından trafiğe çıkmaya hazır olacak sistem Michigan’da bu tarz testler için kurulan yapay kasaba MCity‘de de denenecek.

https://www.youtube.com/watch?v=Da8OKQWAgZA

Toyota bu teknolojilerin özellikle güvenlik açısından geliştirilmesine katkıda bulunmak için bu tip araştırmalar yapan tüm şirketlerin topladığı verileri paylaşması gerektiğine inanıyor. Gill Pratt “Asıl amaç güvenlikse, bu konuda kesinlikle işbirliği içerisinde olmamız gerektiğine inanıyoruz” diye konuştu.

Yorum Ekle

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği