Ameliyatlarda doktorların robotlardan yardım alması alışılmadık bir durum değil. Ancak şimdiye kadar kullanılan robotların uzaktan profesyonel cerrahlar tarafından kontrol edilmesi gerekiyordu. ABD’nin başkenti Washington DC’de bulunan Ulusal Çocuk Tıp Merkezi‘nde geliştirilen Akıllı Doku Otonom Robotu (STAR), doktorların müdahalesi olmadan yumuşak doku ameliyatı gerçekleştirebilen ilk robot oldu. Üstelik STAR cerrahlardan daha büyük bir başarı ile ameliyat yapabiliyor.
Anestezi ile bayıltılmış canlı domuzlar üzerinde gerçekleştirilen ameliyatta STAR domuzun bağırsaklarına oluşan iki adet yarığı kendi başına tespit edip dikmeyi başardı. Bu ameliyat sırasında doktorlar STAR’ı izledi ve bazı noktalarda işini daha iyi yapabilmesi için küçük dokunuşlarla yardımcı oldu ancak STAR ameliyatı tamamen kendi algoritmasını kullanarak gerçekleştirdi.
Ameliyatın sonunda robotun normalde doktorların attığı dikişlerden çok daha başarılı bir şekilde dikiş atabildiği görüldü. Robotun ameliyat sırasında kendi kamerasından aldığı görüntüleri 3 boyutlu olarak algılayıp ona göre ameliyatı gerçekleştirmesi ve bunu yaparken robotun dışarıdan kontrol edilmiyor olması tıp dünyasında bir ilk. Robotun bir cerraha göre tek eksik noktası hızı. Aynı işlemin bir cerrah tarafından 3 kat daha hızlı zamanda gerçekleştirilebileceği belirtiliyor.
STAR’ı geliştiren robotik uzmanlarından biri olan Axel Krieger konu ile ilgili olarak “Bizim için bu deneyde önemli olan sonuçtu. Bu yüzden robotu kendi kapasitesinden daha yavaş çalıştırdık. Robotun hızını artırmakla ilgili hiçbir sıkıntımız yok” diye konuştu. Araştırmacı Peter Kim de STAR ile ilgili olarak “Cerrahlar normalde ameliyat sırasında üç şey kullanıyor: görme yeteneği, el becerisi ve karar alabilmek için zihnin bilişsel yeteneği. Bu çalışma ile tüm bu yetenekleri geliştirmiş olduk” diyerek robotların insan üstü seviyelere çıkabildiğinin altını çizdi.
Bir robot tarafından kesilip biçilme fikri kulağa korkunç gelse de hata oranının sıfıra yakın olması sebebiyle robot cerrahların insanlara tercih edileceği günler çok da uzak görünmüyor. Peter Kim bu teknolojinin 2 ya da en fazla 3 yıl içinde hastanelere satılmaya hazır duruma geleceğini belirtti.
Yorumunuz: