Otonom robot sonda, atan kalp içinde doğru noktaya ulaşmayı başardı

Harvard Üniversitesinden araştırmacıların geliştirdiği otonom sonda, kalbinde delik bulunan domuzların kalbinin içinde gezinerek delikleri tespit etti.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Robotik bir ameliyat cihazı, atan bir kalbin içinde otonom şekilde hareket edebilmeyi öğrendi. Görmek için sadece küçük bir kamera kullanan cihaz, domuzların kalplerinde doğru noktaya gitmeyi başardı. Daha sonra doktorlar ameliyatı tamamladı. Harvard Tıp Okulu’ndan Pierre Dupont ve çalışma arkadaşları robotik bir sonda geliştirdi. İnce bir tüp şeklindeki sondalar ameliyatlarda cihazları ve ilaçları istenen bölgelere ulaştırmak için sıklıkla kullanılıyor. Ekibin geliştirdiği cihazın ucunda bir kamera ve LED ışık bulunuyor. Cihaz diğer uçta hareketlerini kontrol eden bir motor sistemine bağlı.

Ekip, sondanın hareketlerini kontrol eden algoritmayı eğitmek için kalbin iç yapısını gösteren 2 bin adet fotoğraf kullandı. Daha sonra cihaz, kalbinde delik bulunan beş domuzun kalplerindeki deliklere implant yerleştirmek için kullanıldı. Her bir işlemin başında bir doktor kalbin alt kısmında küçük bir delik açtı. Sonda bu delikten içeri sokularak otonom olarak sızıntının bulunduğu yere gitmesi için görevlendirildi.

Deneyimli bir doktor kadar başarılı

Her bir ameliyatta ekip sondanın yön bulma yeteneklerini defalarca test etti. Her domuzda ortalama üç adet kapatılması gereken sızıntı bulunuyordu. 83 denemede sonda yüzde 95’lik bir başarı oranıyla sızıntıların bulunduğu konumlara ulaştı. Daha sonra bir doktor sızıntıyı kapatacak ameliyatı gerçekleştirdi.

Dupont “Cihazın başarı oranı deneyimli bir doktorunki ile eşdeğer. Sızıntıya ulaşmak gibi sıradan görevler robotlar tarafından gerçekleştirilince doktorun üzerindeki zihinsel yük de azalmış oluyor. Böylece doktorlar delikleri kapatmaya odaklanabiliyor.” dedi. Şu anda sızıntı olan bir kapakçık implantını tamir etmek için doktorlar, ultrason tarafından sağlanan görsel ipuçlarından ve elleri ile yönettikleri sondanın yarattığı histen faydalanıyor. Duke Üniversitesinden Manesh Patel “Bunun için önemli derecede yetenek ve deneyim gerekiyor. Teknoloji bu işlemi daha kolay hale getiriyor.” diyor.

Patel otonom sondanın kalbe direkt olarak kesik açılarak değil, kan damarları aracılığıyla girebilecek kadar geliştirilmesini umuyor. Kalbe damarlar aracılığıyla ulaşmak, kalp dokusuna gereksiz zararlar verilmesini engelliyor ve doktorlar bu işi el ile yaparken bu yöntemi kullanıyor.

Kaynak: New Scientist

Robotik bir ameliyat cihazı, atan bir kalbin içinde otonom şekilde hareket edebilmeyi öğrendi. Görmek için sadece küçük bir kamera kullanan cihaz, domuzların kalplerinde doğru noktaya gitmeyi başardı. Daha sonra doktorlar ameliyatı tamamladı. Harvard Tıp Okulu'ndan Pierre Dupont ve çalışma arkadaşları robotik bir sonda geliştirdi. Cihazın ucunda bir kamera ve LED ışık bulunuyor. Cihaz diğer uçta hareketlerini kontrol eden bir motor sistemine bağlı. 2 bin adet kalp içi görselini inceleyen algoritma, robotik sondaya nereye gitmesi gerektiğini söylüyor. Yapılan 83 çalışmanın yüzde 95'inde sonda, kalpteki sızıntı noktasına ulaşmayı başardı. Bu başarı oranı deneyimli bir cerrahla eşit seviyede.

Yorum Ekle

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği