Beyin ameliyatında riski azaltan görüntüleme teknolojisi

Araştırmacılar insan saçından daha ince bir cihazla, beyin ameliyatı sırasında daha dikkatli hareket etmeyi sağlayan bir uyarı sistemi geliştirdi.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Araştırmacılar insan saçından daha ince bir iğnenin ucuna çok küçük bir kamera yerleştirerek, beyin ameliyatı sırasında daha dikkatli hareket etmeyi sağlayan bir uyarı sistemi geliştirdi. Mevcut MRI görüntüleme sistemleri, beyindeki küçük kan damarlarını tespit edebilecek kadar yüksek çözünürlüğe sahip değil. Bu durum beyin cerrahlarının biyopsi sırasında beyinde kanamaya yol açmasına sebep olabiliyor. 11 hastada başarıyla test edilen yeni iğne ise kan damarlarını yüzde 98’e varan isabetle tespit edebiliyor. Beyin kanamaları ölüme varan ciddi sonuçlara sebep olabildiği için, bunların önlenmesi çok büyük önem arz ediyor.

Çalışmayı açıklayan makalenin yazarı Robert McLaughlin ekibin optik bir fiberden oluşan ve yaklaşık bir insan saçı kalınlığında olan bir sonda geliştirdiğini ve bunun ucuna bir kamera yerleştirdiğini söylüyor. Bu sonda, 2 milimetre çapındaki biyopsi iğnesine entegre ediliyor. Sonda fiber boyunca ışık yayıyor ve dokularda akan kanı, optik bütünlük tomografisi adı verilen bir teknikle görüntülüyor.

En küçük damarları tespit edebiliyor

Ekip, iğnenin yanındaki 110 mikrometre boyutundaki kan damarlarından akan kanı bile tespit edebilen akıllı bir algoritma geliştirdi. İğne yerleştirildiğine bir bilgisayar ekranına görüntü aktarıyor. Bu görüntü, iğnenin yanında kan damarı belirlenmesi halinde kırmızıya dönüyor. McLaughlin “Preatikte, eğer bir kan damarı varsa beyin cerrahı iğneyi döndürebilir ya da biraz daha ileriye götürebilir” diyor.

Akıllı iğne bugüne kadar 11 ameliyatta kullanıldı ve ameliyatların hiçbirinde, sondadan kaynaklanan bir yan etkiye rastlanmadı. İğne 500 mikrometreden büyük damarlarını yüzde 91,3 hassaslıkla tespit etti ve yüzde 97,7 doğruluk oranına ulaştı. Tüm damarlarda ise (110 mikrometrelik en küçük damarlar dahil olmak üzere) yüzde 86,2 hassaslığa ve yüzde 86,4 doğruluk oranına ulaşıldı.

Başka çalışmalarda da kullanılabilir

Ekip ayrıca cihazın derin damar tespit yeteneklerini, derin glioblastoma tümörü bulunan üç hastada kullandı. Bu tümörler genellikle ölümcül bir beyin kanserinden kaynaklanıyor. McLaughlin bu cihazın Parkinson gibi hastalıklarda derin beyin uyarımı amacıyla da kullanılabileceğini düşündüklerini ifade ediyor.

Toronto Üniversitesi Prenses Margaret Kanser Merkezi Araştırma Laboratuvarı Başkanı Brian Wilson “Bu hassaslık ve doğruluk değerleri muazzam ve kesinlikle bu teknolojinin klinik çalışmalarda kullanılması için yeterli. Derin beyin uyarımı ve beyin tümörü biyopsisi gibi prosedürleri hasta için çok daha az riskli hale getirebilir. Örneğin tümörleri doğrulamak, teşhis etmek ve safhalarını belirlerken kan damarını kesme riski bulunuyor. Bu da bazen ölümle sonuçlanabilen sorunlara sebep oluyor.” diyor.

Araştırmacılar bu teknolojiyi daha fazla hasta üzerinde denemek ve tıbbi cihaz geliştiren bir firma aracılığıyla bu cihazı piyasaya sürmek istiyor.

Kaynak: Axios

Araştırmacılar insan saçından daha ince bir iğnenin ucuna çok küçük bir kamera yerleştirerek, beyin ameliyatı sırasında daha dikkatli hareket etmeyi sağlayan bir uyarı sistemi geliştirdi. Mevcut MRI görüntüleme sistemleri, beyindeki küçük kan damarlarını tespit edebilecek kadar yüksek çözünürlüğe sahip değil. Bu durum beyin cerrahlarının biyopsi sırasında beyinde kanamaya yol açmasına sebep olabiliyor. 11 hastada başarıyla test edilen yeni iğne ise kan damarlarını yüzde 98'e varan isabetle tespit edebiliyor. Beyin kanamaları ölüme varan ciddi sonuçlara sebep olabildiği için, bunların önlenmesi çok büyük önem arz ediyor.

Yorum Ekle

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği