Dünyanın ilk kafa nakli ‘yapılmadı’

2015 yılında yaptığı bir TEDx konuşmasında 2017’de ilk kafa naklini gerçekleştireceğini iddia eden Sergio Canavero’nun kafa nakli yaptığı doğru değil.

Sergio Canavero, 2015 yılında yaptığı bir TEDx konuşmasında oldukça cesur bir iddiada bulunarak 2017 yılında ilk kafa naklini gerçekleştireceğini söyledi. Son günlerde haberleri takip ettiyseniz, Canavero’nun iddiasını gerçekleştirdiğini düşünebilirsiniz fakat gerçek şu ki; ilk kafa nakli gerçekleştirilmedi.

Kafa nakli yapmak neden bu kadar zor?

Bazı organların (örneğin; kalp) nakli nispeten daha kolay oluyor. Doğası gereği kalp naklinin birtakım tehlikeleri olsa da temelde yapılan işlem oldukça basit. Omurilik nakli ise tamamen farklı bir işlem. Doktorlar bugüne dek tam olarak omurilik nakli gerçekleştirmeyi başaramadı. Son yıllarda gerçekleştirilen organ nakillerini düşünelim; penis, yüz, el veya rahim… Bu nakillerin her birinin farklı yan etkileri var ve kendi alanlarında uzman cerrahların yıllarca süren iş birlikleri sayesinde gerçekleştirildi. Kafa nakli gerçekleştirmek için ihtiyaç duyulabilecek teknoloji ve yöntemler ise henüz o kadar gelişmedi. Beyin son derece eşsiz ve nazik bir yapı zira kan akışını kaybettiğinde birkaç dakika içinde onarılamayacak şekilde hasar gören bir organdan bahsediyoruz. İşin diğer bir boyutu da, kafa nakli gibi çok büyük çaplı bir nakil işleminin hastanın psikolojisi üzerinde çok büyük etkileri olacağı.

Neden Canavero’nun kafa nakli yaptığı söylendi?

Canavero’nun ‘başarılı’ naklinde iki kadavra kullanıldı. Günümüzde yeni ameliyatları kadavralar üzerinde gerçekleştirmek gittikçe yaygınlaşan bir yöntem fakat ameliyat canlı bir hastada başarılı olmadığı sürece bu ameliyatlar ‘başarılı’ olarak kabul edilmiyor. Canavero, kadavra üzerinde gerçekleştirdiği 18 saatlik ameliyattan bahsederek yakın zamanda aynı işlemi beyin ölümü gerçekleşen organ bağışçılarıyla gerçekleştireceğini söyledi.

Sinirbilimci Dean Burnett, “Belki de Canavero ameliyat sırasında sinirleri ve kan damarlarını birleştirirken başarılı olmuştur. Fakat bu alanda kat edilecek çok yol var. İki arabanın yarısını alıp birleştirerek bunu ‘başarı’ olarak adlandırabilirsiniz fakat kontağı çevirdiğiniz anda araba patlar.” diyor.

En iyi ihtimalle Canavero’nun aceleci davrandığı söylenebilir. Belki de bir gün yaşayan bir hastanın kafa naklini gerçekleştirebilecek verileri ve teknikleri ortaya koyacaktır. Fakat şimdilik her şey lafta kalmış gibi görünüyor. Gerçekleştirdiği ameliyatla ilgili makale yayımlamaktansa basın açıklaması yapması da akıllarda soru işaretleri bırakıyor. Kafa nakli hayat kurtaracak ya da hayat kalitesini artıracak olsa bile çok daha elverişli ameliyatlar ve terapiler mevcut. Bu yüzden, kafa naklinin başvurulacak bir tedavi olması hiç de mümkün görünmüyor.

Kaynak: Popular Science


Bir yanıt

  1. Deliyimben avatarı

    Kafa nakli deyince aklıma nedense ilk gelen, zenginlerin daha uzun fakirlerin de daha kısa yaşam sürecek olması geldi:/

Yorumunuz: